ΕΛΛΑΔΑ

Σε κυβερνητική προτεραιότητα εξελίσσεται η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης

FREEPIK

Κεντρικό ρόλο στην επόμενη φάση των πλάνων της κυβέρνησης για βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες δείχνει να αποκτά η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση στο πλαίσιο του 3ου GenAI Summit, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όπου και επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ ενεργό οικοσύστημα εταιρειών για την τεχνητή νοημοσύνη και γενικότερα υποστήριξε ότι η χώρα μας έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο αναφορικά με το πως το ΑΙ αλλάζει την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Κεντρικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να παίξει και η μελέτη που ετοιμάζει η συμβουλευτική επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη που έχει συσταθεί από την κυβέρνηση. Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης αναμένεται να αξιοποιηθούν για τις επόμενες κινήσεις αλλά και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για την υποστήριξη αυτού του οικοσυστήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση ενδεχομένως να απαιτηθούν επιπλέον επενδύσεις σε υποδομές αν και ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, ο οποίος πρόκειται να λειτουργήσει προς το τέλος του 2025, αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Διαγωνισμός για ΑΙ εφαρμογές

Επιπλέον, υπάρχουν σε εξέλιξη μία σειρά από πρωτοβουλίες όσον αφορά στην αξιοποίηση του ΑΙ από το ελληνικό Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να προκηρυχθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. διαγωνισμός για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο.

Στόχος του έργου, το οποίο έχει προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ, είναι να υπάρξει μια συμφωνία - πλαίσιο με το ανώτερο πέντε εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν να συνεργαστούν με φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου για την ανάπτυξη και αξιοποίηση εργαλείων ΑΙ. Ο αριθμός των λύσεων που θα υιοθετηθούν και οι φορείς δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί με την λογική του διαγωνισμού να υπαγορεύει ότι θα δημιουργηθεί μια βεντάλια δυνατοτήτων οι οποίες θα υιοθετούνται σταδιακά, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Σημειωτέον πως το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει αναπτύξει αρκετές ΑΙ εφαρμογές και γενικότερα επιδιώκει να αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη. Το mAIgov, ο ψηφιακός βοηθός του Δημοσίου αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την επιτάχυνση των διαδικασιών και της εξυπηρέτησης των πολιτών που συναλλάσσονται με το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ψηφιακή εφαρμογή «mAiGreece» για φορητές συσκευές που έχει υλοποιήσει το υπουργείο Τουρισμού, με στόχο να διασφαλιστεί ότι κάθε ταξιδιώτης, θα έχει μία όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη και ολοκληρωμένη εμπειρία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ελλάδα.

Επιπλέον, αναμένεται να δούμε και νέα εργαλεία. Για παράδειγμα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε πρόσφατα στη δημιουργία ενός έξυπνου ψηφιακού βοηθού για την οικογένεια, όπου ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να βρει κάθε οικογενειακή παροχή από επιδόματα μέχρι βρεφονηπιακούς σταθμούς στην γειτονιά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης