ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Άρχισαν τα δύσκολα για τους νέους φοιτητές με την ανεύρεση στέγης

Φωτογραφία αρχείου από την Τρίτη 28 Απριλίου 2009 και την παλιά πόλη του Ρεθύμνου EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης

Δυσκολίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αρκετοί φοιτητές στην ενοικίαση διαμερισμάτων στο Ρέθυμνο, δεδομένου του μικρού αριθμού ελεύθερων διαμερισμάτων, κυρίως στο κέντρο της πόλης και στην ευρύτερη περιοχή του Γάλλου, όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η αυξημένη ζήτηση των φοιτητών που έφτασαν στο Ρέθυμνο μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής τους, η σχεδόν μηδενική οικοδομική δραστηριότητα, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και το γεγονός ότι εισακτέοι που λόγω βαθμολογίας γνώριζαν ότι θα φοιτούσαν στο Ρέθυμνο και έκλεισαν σπίτια πολύ πιο νωρίς το καλοκαίρι, είναι οι κυριότεροι λόγοι για την δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν γονείς και φοιτητές στον εντοπισμό οικίας.

Αποτέλεσμα της δυσχέρειας αυτής είναι να επανεμφανίζεται το γνωστό στους παλαιότερους που αφορούσε τη συγκατοίκηση σε μεγαλύτερα σπίτια όπου δύο τρεις ακόμα και τέσσερεις φοιτητές διέμεναν μαζί με ότι αυτό συνεπάγεται στα έξοδα ενός σπιτιού. Αυτές τις ημέρες στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με την μεσίτρια Αγγελική Παπαδάκη που συνομίλησε με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλοί γονείς με τα παιδιά τους μένουν σε ξενοδοχεία μετά από ολοήμερες περιπλανήσεις σε γειτονιές και δρόμους του Ρεθύμνου προς αναζήτηση σπιτιού.

Οι τιμές διαμερισμάτων μικρότερων ή μεγαλύτερων –σε σχέση και με άλλες φοιτητουπόλεις, όπως συνηθίζονται να λέγονται οι πόλεις που διαθέτουν πανεπιστήμια με πολλά τμήματα– κυμαίνονται στο Ρέθυμνο σε φυσιολογικά για την αγορά επίπεδα, με τους γονείς να εκφράζουν τον προβληματισμό τους όχι για το ύψος του ενοικίου, αλλά για την δυσκολία ανεύρεσης σπιτιού. Οι τιμές διαμορφώνονται για γκαρσονιέρα από 180 έως 260 ευρώ, στούντιος έως και 280 ευρώ, ενώ τα δυάρια διαμερίσματα φτάνουν και μέχρι τα 400 ευρώ, ανάλογα και το εάν είναι ή όχι επιπλωμένα, κάτι που ενδιαφέρει πολλούς γονείς, ώστε να μην ανεβάσουν το κόστος με την αγορά ηλεκτρικών και άλλων ειδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί είναι οι παλαιότεροι φοιτητές που έχουν αγοράσει μικρά στούντιος και γκαρσονιέρες και οι οποίοι αν και τα πωλούν, λόγω των οικονομικών συνθηκών, ωστόσο δεν υπάρχουν γονείς που να δείχνουν έτοιμοι να προβούν σε αγορά σπιτιού για τα πρωτοετή παιδιά τους.

«Η οικοδομική δραστηριότητα στο Ρέθυμνο είναι κάτω από το μηδέν και αυτό έχει δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στην αναζήτηση σπιτιού, δεδομένης και της αύξησης των φοιτητών, που επέλεξαν και πέτυχαν να σπουδάσουν στο Ρέθυμνο», ανέφερε η Αγγελική Παπαδάκη. Στο μεταξύ, όσο απομακρύνονται οι γονείς που αναζητούν σπίτι για τα παιδιά τους από την πανεπιστημιούπολη και το ευρύτερο κέντρο της πόλης, οι τιμές χαμηλώνουν, όμως εκεί τίθεται ο προβληματισμός που αφορά στη μετακίνηση των φοιτητών από και προς το πανεπιστήμιο το οποίο είναι στα όρια της πόλης του Ρεθύμνου.

Τέλος, αυτό που ανέφεραν στο ΑΠΕ άνθρωποι που ασχολούνται με τις ενοικιάσεις ακινήτων, είναι το γεγονός ότι αρκετά σπίτια δεν είναι σε καλή κατάσταση, λόγω του ότι η οικονομική κρίση δεν τους επιτρέπει να αναλάβουν το κόστος συντήρησης τους. Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε και η Αγγελική Παπαδάκη στο ΑΠΕ, «πολλοί γονείς στρέφονται στο να επιλέξουν μία τουριστική κατοικία την οποία, όμως ο φοιτητής ή η φοιτήτρια θα πρέπει να εγκαταλείψει από τον Μάιο, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των διαμερισμάτων τα διαθέτουν στην τουριστική αγορά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον προγραμματισμό ενός φοιτητή...»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης