ΕΛΛΑΔΑ

Βραβείο για τον πρόεδρο του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί από το Human Rights Watch

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί, ένας από τους πέντε παραλήπτες του διεθνούς βραβείου «Alison Des Forges» για την ακτιβιστική του δράση ΑΠΕ-ΜΠΕ/Human Rights Watch

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί (Yonous Muhammadi), επελέγη από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για να τιμηθεί με το βραβείο «Alison Des Forges» για την ακτιβιστική δράση του.

Συνολικά θα βραβευτούν τέσσερα άτομα από το Μπανγκλαντές, το Μπουρούντι, την Ελλάδα και την Ινδία, «γενναίοι και ακούραστοι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο σε σχετική ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Γιονούς Μοχαμαντί «εγκατέλειψε το Αφγανιστάν για να ξεφύγει από τους Ταλιμπάν, του χορηγήθηκε άσυλο στην Ελλάδα και έχει αναχθεί σε κορυφαίο υπερασπιστή των δικαιωμάτων των προσφύγων εκεί». Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον τιμά «για το ακλόνητο θάρρος και την προσήλωσή του στην προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών στην Ελλάδα».

«Δεν είμαι πολύ ενθουσιασμένος για το βραβείο αυτό, γιατί ήρθα στην Ελλάδα μόνο και μόνο γιατί πίστευα ότι είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που ανέδειξε τη Δημοκρατία. Δεν πίστευα ότι θα έρθω σε μια χώρα, όπου πρέπει να αγωνίζεσαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιονούς Μοχαμαντί.

Συγχρόνως, δηλώνει υπερήφανος «γιατί οι προσπάθειες που έχω κάνει αναγνωρίζονται και αυτό το οφείλω στους συνεργάτες μου, σε μια φανταστική ομάδα Ελλήνων που ήταν πάντα δίπλα μου και στήριξε το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων».

Ο Γιονούς Μοχαμαντί ήρθε στην Ελλάδα το 2001 και το 2004 πήρε άσυλο στη χώρα, «σε μια χρονιά που έγιναν 4.000 αιτήσεις και πήραμε άσυλο μόλις 11 άτομα». Από τότε, όπως εξηγεί, άλλαξαν πολλά πράγματα στην αντιμετώπιση των προσφύγων. «Η πρώτη πρόοδος ήταν η δημιουργία του ανεξάρτητου συστήματος ασύλου. Επίσης, έγιναν βήματα, όπως η Εθνική Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και οι υπηρεσίες καταγραφής ρατσιστικών περιστατικών στα αστυνομικά τμήματα. Και βέβαια η αλληλεγγύη της κοινωνίας προς τους πρόσφυγες το 2015, κάτι που δεν μπορούσα να φανταστώ», επισημαίνει.

Ωστόσο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρεί ότι «τα πράγματα πάνε μέρα με τη μέρα χειρότερα για τους πρόσφυγες». «Η Ελλάδα παρά την κρίση έχει κάνει βήματα, αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι για το προσφυγικό αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση και η στήριξη από την Ευρώπη», υπογραμμίζει.

Εκτός από τον Γιονούς Μοχαμαντί, οι υπόλοιποι νικητές του βραβείου «Alison Des Forges» είναι:

  • η Καλπόνα Άκτερ (Kalpona Akter), πρώην εργάτρια ως παιδί σε εργοστάσια ενδυμάτων του Μπανγκλαντές, η οποία οργάνωσε τους συναδέλφους της για να απαιτήσουν ίσα εργασιακά δικαιώματα,
  • ο Πιερ Κλαβέρ Μπονίμπα, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην καταγγελία παραβιάσεων των δικαιωμάτων των φυλακισμένων και των ακτιβιστών στο Μπουρούντι, και
  • η Ρατναμπόλι Ρέι, η οποία αγωνίζεται για να ωθήσει την Ινδία προς ένα σύστημα περίθαλψης βασισμένο στα δικαιώματα των ατόμων με ψυχιατρικές παθήσεις.


Οι τέσσερις αποδέκτες του βραβείου για το 2016 θα τιμηθούν στο πλαίσιο των ετήσιων δείπνων της οργάνωσης με θέμα «Φωνές υπέρ της Δικαιοσύνης» («Voices of Justice»), που θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από 20 πόλεις ανά τον κόσμο. Ο Γιονούς Μοχαμαντί θα βραβευτεί στο Λος Άντζελες, τη Σίλικον Βάλεϊ και το Σαν Φρανσίσκο στα μέσα του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Το ετήσιο βραβείο φέρει το όνομα της Alison Des Forges, ανώτερης συμβούλου στο Παρατηρητήριο επί σχεδόν δύο δεκαετίες, η οποία έχασε τη ζωή της σε αεροπορικό δυστύχημα το 2008. Η Des Forges ήταν κορυφαία ειδικός παγκοσμίως σε ό,τι αφορά στη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994 και τον απόηχό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης