ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Μάτι - Κωνσταντοπούλου: «Διαρκής και επίμονη προσπάθεια συγκάλυψης»

Φωτογραφίες των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι στη δίκη για την υπόθεση

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

«Ένα πρόδηλο κακούργημα δικάζεται ως πλημμέλημα» τόνισε η Ζωή Κωσταντοπούλου στην κατάθεσή της ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που άφησε πίσω της  104 νεκρούς και δεκάδες εγκαυματίες.

Η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», έκανε λόγο για διαρκή και επιμονή προσπάθεια συγκάλυψης του «εγκλήματος του Ματιού», όπως το χαρακτήρισε, από τους τότε κυβερνώντες, γεγονός που οδήγησε όπως κατέθεσε, σε ποινές-χάδι στους 21 κατηγορούμενους σε πρώτο βαθμό.

Μάλιστα, η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από ένταση ανάμεσα στη Ζωή Κωσταντοπούλου και μέλη της έδρας, που αρχικώς προκλήθηκε από το γεγονός ότι η Πρόεδρος της έδρας δεν της απηύθυνε ερωτήσεις για την υπόθεση.

«Θα είμαι εδώ για να εκπληρώσω το καθήκον μου για τη Δικαιοσύνη, για τα θύματα, για τους ανθρώπους που έμειναν και για να μην υπάρξει ξανά Μάτι, να μην υπάρξουν ξανά Τέμπη, να μην υπάρξουν ξανά κυβερνώντες ατιμώρητοι που τσαλαπατούν και θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε σε δήλωσή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η μάρτυρας αναφερόμενη στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα, είπε πως «θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενος και όχι μάρτυρας» στη δίκη.

«Πέθαναν 104 άνθρωποι, πέθαναν όπως δεν πεθαίνουν ούτε στον πόλεμο. Ούτε στον πόλεμο δεν χτυπάει μια σειρήνα, δεν μένουν άνθρωποι αβοήθητοι στη θάλασσα...Για το έγκλημα στο Μάτι πρέπει να ασκηθούν διώξεις για κακουργηματικές πράξεις. Είναι πρόδηλος ο δόλος σε έκθεση ,θα έπρεπε να είναι κακούργημα, και αντιμετωπίστηκε σαν ένα τροχαίο χωρίς θύματα».

Στην κατάθεση της έκανε λόγο για παντελή απουσία σχεδίου διάσωσης ανθρώπων και αναφερόμενη στην σύσκεψη στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι υπό τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε πως ενώ γνώριζαν για καμένους, πνιγμένους και εγκαυματίες «δεν είπαν τίποτε».

Η κατάθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου συνεχίζεται, ενώ οι συγγενείς θυμάτων εξέφρασαν για ακόμη μια φορά την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι υπάρχουν αταυτοποίητα ανθρώπινα μέλη θαμμένα όπως - όπως σε ομαδικό τάφο στη Νέα Μακρή.

«Υβρεις να υπάρχουν ανθρώπινα οστά μαζί με οστά ζώων»

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του ο Άρης Χερουβείμ, ο οποίος έχασε στην πυρκαγιά τη μητέρα του, την αδελφή, και τις δυο ανιψιές του, αναφέρθηκε στην περίπτωση γυναίκας, η οποία, όπως είπε, έχασε τον πατέρα της στο Μάτι και πρόσφατα ανακάλυψε πως η σορός που κήδεψε δεν ήταν του πατέρα της.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Χερουβείμ:

«Από τότε που υπήρξε ο σύλλογός μας ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Από ό,τι λένε τα αντίστοιχα έγγραφα υπάρχουν αταυτοποίητες σοροί, προσωπικά αντικείμενα, οστά ζώων. Είναι ύβρις στους νεκρούς μόνο και μόνο να φαντάζεσαι ότι κάποιο μέλος από τους οικείους του βρίσκεται σε εκείνο τον τάφο. Είναι ύβρις, εάν υπάρχουν ανθρώπινα οστά, να υπάρχουν και οστά από ζώα».

«Στον πρώτο βαθμό κάποια κυρία που έχασε τη μητέρα της και τον πατέρα της στο Μάτι, κατέθεσε ότι κάποιο βράδυ και αφού τους είχε κηδέψει, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου 2018, την πήρε ένας συγκεκριμένος κύριος που αναφέρεται στα συγκεκριμένα έγγραφα και της είπε, ''ξέρετε έχουμε κάνει λάθος και σας έχουμε δώσει τη σορό ενός άλλου ανθρώπου και όχι του πατέρα σας και να έρθουν το βράδυ κάποιοι ''μπρατσομένοι'' να κάνουμε τράμπα τα πτώματα''. Βέβαια η κυρία δεν το δέχθηκε, έγινε διά της νομίμου οδού και με εντολή εισαγγελέα. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, άλλη κυρία που έχασε τον πατέρα της και η ίδια τον ανακάλυψε μέσα στο αυτοκίνητό του – είχαν μείνει μόνο τα οστά – τον έθαψε και πρόσφατα έκαναν εκταφή και διαπίστωσαν ότι υπήρχε μία σορός, η οποία είχε σάρκα και ρούχα και διαπίστωσε τελικά ότι η σορός δεν ήταν του πατέρα της. Κατά συνέπεια κάθε λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να υποθέσει, έχοντας υπόψιν ότι μας έδωσαν κλειστά φέρετρα και δεν μας επέτρεψαν να τα ανοίξουμε να δούμε τι έχουν μέσα, μπορούμε να κάνουμε κάλλιστα όποια υπόθεση θέλουμε για το τι θάψαμε. Κάτι το οποίο είναι ποινικό αδίκημα, έχει παραγραφεί, αλλά θα μπορούσαμε να κινήσουμε αστικές διεκδικήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης