ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Ενοχή του πατρός Αντωνίου για κακοποιητικές συμπεριφορές προτείνει η εισαγγελέας

Ο πάτερ Αντώνιος

AP/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την ενοχή του πατέρα Αντωνίου καθώς και πέντε πρώην εργαζομένων σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου για περιστατικά σωματικών βλαβών σε βάρος ανηλίκου στη δομή του Βόλου και ενός ακόμη στη δομή της Χίου εισηγήθηκε προς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η εισαγγελέας της έδρας.

«Στις 7.3.22 στη δομή του Βόλου δύο από τους κατηγορουμένους βρήκαν τον Κ. Και τον χτύπησαν δυνατά στο πρόσωπο, για να αποκαλύψει ο ανήλικος που είχε κρύψει τα χρήματα που είχε πάρει από τη διευθύντρια», ανέφερε.

«Τον απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν. Ο 2ος και 3ος κατηγορούμενος σταμάτησαν την επίθεση μόνο όταν τους είπε ότι θα τους δείξει που είναι τα χρήματα. Η διευθύντρια ενημερώθηκε για τον τραυματισμό και ο ανήλικος ζήτησε περίθαλψη, αλλά δεν τον έστειλαν πουθενά», πρόσθεσε.

Έτσι τέθηκε σε κίνδυνο η υγεία του ανηλίκου ανέφερε η εισαγγελέας και συμπλήρωσε: «Στην Πωγωνιανή, όλα συνέβησαν στο οινοποιείο της δομής. Οι κατηγορούμενοι κλείδωσαν την πόρτα και επιτέθηκαν στον ανήλικο με σφαλιάρες».

Εισηγήθηκε επίσης να καταδικαστεί ο πατέρας Αντώνιος για ηθική αυτουργία της βαριάς σωματικής βλάβης που υπέστησαν ορισμένοι φιλοξενούμενοι στις δομές, όπως μετά από μια κλοπή που είχαν τέλεσει.

«Ο ίδιος ο πάτερ Αντώνιος αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε αυτά τα περιστατικά. Οι ισχυρισμοί του όμως δεν είναι πειστικοί, αφού ο π. Αντώνιος ήταν παρών στην ενημέρωση προς τους παιδαγωγούς και όπως κατατέθηκε αναμείχθηκε στα επίμαχα περιστατικά. Είχε γνώση των ενεργειών διερεύνησης της κλοπής, σε συνδυασμό με τον σεβασμό που του έδειχναν οι λοιποί κατηγορούμενοι. Άρα αποδείχθηκε ότι προκάλεσε αυτή την σκέψη στους εργαζόμενους της δομής».

«Ο πάτερ Αντώνιος ήταν ιδρυτής της Κιβωτού, η κιβωτός έχει ταυτιστεί με το πρόσωπο του. Ήταν ο εμπνευστής , όπως και ο ίδιος ανέφερε. Τα παιδιά τον χαρακτήριζαν ως πατέρα. Μετέβαινε τακτικά στις δομές, γνώριζε για όλα και έπαιρνε τις σημαντικές αποφάσεις. Τίποτα δεν συνέβαινε στην κιβωτό χωρίς την έγκριση του, όπως μας κατέθεσε η εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη. Η άποψη του ήταν αποφασιστικής σημασίας για την Κιβωτό» ανέφερε η εισαγγελέας σε άλλο σημείο της εισήγησης της.

Επίσης, πρότεινε προς το δικαστήριο την καταδίκη τριών κατηγορουμένων
για το γεγονός ότι ορισμένοι φιλοξενούμενοι τέθηκαν σε απομόνωση, προκειμένου να τιμωρηθούν, στις δομές του Βόλου και της Χίου.

«Ο εν λόγω φιλοξενούμενος ήταν κλειδωμένος και απομονωμένος μακριά από την ομάδα των συνομηλίκων του. Το μέτρο αυτό είχε καταφανώς τιμωρητικό χαρακτήρα, αφού επεβλήθη ακριβώς εξαιτίας της κλοπής. Στόχευε στην πρόκληση ψυχικού πόνου στον ανήλικο, κάτι που επετεύχθη, αφού ο ανήλικος δεν έτρωγε.

Η απομόνωση διήρκησε περίπου δύο μήνες και πρόκειται για ένα ακραίο μέτρο» τόνισε η εισαγγελέας και συμπλήρωσε:

«Στην απόφαση αυτή συμμετείχε και ο πατέρας Αντώνιος. Η απόφαση πάρθηκε κατόπιν συνεννόησης. Ο ρόλος του στη λειτουργία της δομής προέκυψε ότι ήταν καθοριστικός. Μια τόσο σημαντική απόφαση για ένα τέτοιο πρωτόγνωρο περιστατικό, όπως αυτό της κλοπής, δεν μπορεί παρά να απασχόλησε και τον ίδιο.

Άλλωστε από το γεγονος ότι η απομόνωση χρησιμοποιήθηκε σε δύο διαφορετικές δομές συνάγεται ότι η πρακτική αυτή υπήρχε και οργανωνόταν από τον πρώτο κατηγορούμενο».

Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του πατρός Αντωνίου και των υπολοίπων επτά κατηγορουμένων - εργαζομένων σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, για τις καταγγελίες για παιδική εργασία.

«Δεν αποδείχθηκε ότι κάποιες γεωργικές εργασίες ήταν τέτοιας έντασης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξουθένωση των παιδιών, ούτε προκύπτει εκμετάλλευση τους προς οικονομικό όφελος», υπογράμμισε.

Επίσης, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για φερόμενες σωματικές βλάβες σε φιλοξενούμενους σε δομές της Κιβωτού στην Αθήνα και την Καλαμάτα.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης