ΕΛΛΑΔΑ

«Θα έχουμε πιο συχνά "Ντάνιελ" στην Ελλάδα» εκτιμά ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης

«Θα έχουμε πιο συχνά "Ντάνιελ" στην Ελλάδα» εκτιμά ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης

Ο Παλαμάς Καρδίτσας στη Θεσσαλία πλημμυρισμένος μετά την κακοκαιρία «Daniel»

AP Photo/Vaggelis Kousioras

Αν συνεχιστεί η τάση για την υπερθέρμανση του πλανήτη θα δούμε περισσότερα και πιο ισχυρά φαινόμενα τύπου «Ντάνιελ», εκτιμά ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ειδικευμένος στις φυσικές καταστροφές.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Πελοπόννησος» λέει μεταξύ άλλων ότι στο μέλλον είναι πιθανό να έχουμε πιο ισχυρούς κυκλώνες από τον «Ντάνιελ».

Σε σύγκριση με τον «Μίλτον», ο «Ντάνιελ» που χτύπησε πέρυσι τη Θεσσαλία ήταν μικρότερης έντασης, άρα σε χαμηλότερη κατηγορία, επισημαίνει ο κ. Συνολάκης που τονίζει ωστόσο ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον όσο θα υπερθερμαίνεται η Μεσόγειος.

Εξηγεί ειδικότερα ότι «ο κυκλώνας Ντάνιελ που έπληξε πέρυσι την Ελλάδα, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας, ήταν ένας μεσογειακός κυκλώνας. Εάν τον βάζαμε σε κατηγορία, όπως τον Μίλτον που αρχικά ξεκίνησε με 4-5, ο δικός μας θα ήταν 1 προς 2. Συνεπώς, το τι θα συμβεί εάν συνεχίσει να υπερθερμαίνεται η Μεσόγειος, αυτό δεν το ξέρουμε».

Προχωρά όμως στην εκτίμηση ότι «ενδεχομένως, να έχουμε στο μέλλον και πιο ισχυρούς κυκλώνες από τον Ντάνιελ. Το αν θα φτάσουν, όμως, σε κατηγορία 4 ή 5, πάλι δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εάν εξακολουθήσει να αυξάνεται η θερμοκρασία της θάλασσας, τότε βεβαίως και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε υπερκαταιγίδες πολύ πιο έντονες από τον Ντάνιελ.

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να συμβεί κι εδώ ένα παρεμφερές φαινόμενο με τον Μίλτον. Αλλά να σας πω κάτι; Ακόμα και Ντάνιελ να έχουμε, είναι φοβερά καταστροφικός κυκλώνας. Αυτό, συνεπώς, που μπορώ να σας πω με περισσότερη βεβαιότητα είναι ότι θα έχουμε στην Ελλάδα κυκλώνες σαν τον Ντάνιελ αρκετά πιο συχνά. Δεν ξέρω πόσο συχνά, αλλά συχνά».