ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει η εικόνα του Παναχαϊκού όρους - Οι νέες υποδομές για την αναψυχή των πολιτών

Αλλάζει η εικόνα του Παναχαϊκού όρους - Οι νέες υποδομές για την αναψυχή των πολιτών
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του ορεινού όγκου του Παναχαϊκού όρους πλησιάζει καθώς αλλάζει η εικόνα του με τη δημιουργία σημαντικών υποδομών με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την αναψυχή των πολιτών, σε απόσταση αναπνοής από την Πάτρα. 

«Η προστασία και ταυτόχρονα η ανάδειξη του ορεινού όγκου του Παναχαϊκού όρους, έπειτα από χρόνια προσπαθειών και ωρίμανσης μελετών, μπαίνει σε φάση υλοποίησης σημαντικών παρεμβάσεων», τονίζει ο βιολόγος - περιβαλλοντολόγος, της διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου του Δήμου Πατρέων, Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «με ευθύνη της διεύθυνσης εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για έργα που θα αποτελέσουν σημαντικές υποδομές για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της αναψυχής των πολιτών και της πεζοπορίας στο βουνό της Πάτρας».

Το Παναχαϊκό όρος βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη της Πάτρας και όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, «θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί ένα περιαστικό πάρκο της Πάτρας».

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, «τώρα έχουμε δύο χρηματοδοτήσεις, η μία από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και η άλλη, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες αφορούν έργα και δράσεις που εξυπηρετούν τρεις άξονες» και προσθέτει:

«Ο πρώτος άξονας, είναι ο άξονας της προστασίας, γιατί θα τοποθετηθούν παρατηρητήρια για την πυρανίχνευση, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση την αντιπυρική περίοδο για τον έγκαιρο εντοπισμό κάποιας πυρκαγιάς στο Παναχαϊκό.

Επίσης, με την ενδυνάμωση κάποιων δράσεων ενημέρωσης πιστεύω ότι οι πολίτες θα είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και θα υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση των όποιων οχλήσεων και πιέσεων υπάρχουν στην βιοποικιλότητα του Παναχαϊκού».

Ο δεύτερος άξονας, σημειώνει, «σχετίζεται με την ανάδειξη και την ανάπτυξη δράσεων αναψυχής και πεζοπορίας στο Παναχαϊκό» και συνεχίζει:

«Αρχικά θα γίνουν τρεις χώροι δασικής αναψυχής, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., σε περιοχές με υψόμετρο άνω 500 μέτρων. Ως εκ τούτου λοιπόν θα δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να φθάνει με το αυτοκίνητό του, σε περίπου 20 λεπτά από την Πάτρα, σε ένα χώρο δασικής αναψυχής, όπου εκεί θα μπορεί να θαυμάσει τη θέα, να απολαύσει το περιβάλλον και να ηρεμήσει σε ένα πραγματικά παρθένο βουνό».

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει σε αυτό το σημείο, «το Παναχαϊκό όρος παρ΄ ότι βρίσκεται δίπλα από την Πάτρα είναι ακόμα ένα παρθένο βουνό, αφού δεν έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τον άνθρωπο».

Ακόμη, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντακόπουλο, «θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπουργείο Περιβάλλοντος το δίκτυο 16 πεζοπορικών διαδρομών, μήκους 78 χιλιομέτρων».

«Στα μονοπάτια αυτά», όπως αναφέρει, «τα οποία έχουν ήδη χαραχθεί, θα γίνει αποκατάσταση, θα τοποθετηθεί σήμανση και θα υπάρξουν τεχνικές βελτιώσεις και καθαρισμός, ενώ σε έξι σημεία του πεζοπορικού δικτύου θα δημιουργηθούν χώροι δασικής αναψυχής με καθιστικά, κιόσκια, τραπεζόπαγκους κ.ο.κ.

Ακόμη, όπως σημειώνει, «αυτά τα πεζοπορικά μονοπάτια, τα οποία είναι διαβαθμισμένα ως προς τη δυσκολία τους, θα μπορούν να τα εξερευνήσουν, τόσο οι πολίτες ή ομάδες πολιτών, όσο και οι πιο εξειδικευμένες ομάδες, δηλαδή οι ορειβατικοί πεζοπόροι».

«Όλες αυτές οι ομάδες», συνεχίζει «θα μπορούν πλέον να πεζοπορήσουν με οργανωμένο τρόπο, δηλαδή σε μονοπάτια με σήμανση και καθαρισμένα, όπου θα υπάρχει ασφάλεια, αφού σε κάποια σημεία που υπάρχει κάποιος κίνδυνος, θα τοποθετηθούν κουπαστές και γεφυράκια».

«Ως εκ τούτου», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, «διασφαλίζεται το κομμάτι της ανάδειξης και της αναψυχής, που θα φέρει οπωσδήποτε αύξηση της επισκεψιμότητας στο Παναχαϊκό από τους πολίτες της Πάτρας».

Πώς θα γίνει η επιλογή των χώρων αναψυχής

Ας σημειωθεί ότι η επιλογή των χώρων αναψυχής θα γίνει με βάση τις κατευθύνσεις του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τις προτάσεις και τη διαβούλευση με τις τοπικές ορεινές κοινότητες, σε συνδυασμό με το δρόμο Ζάστοβα - Κοκκινόβρυση που ήδη κατασκευάζεται και τους άλλους υφιστάμενους δρόμους πρόσβασης στο Παναχαϊκό.

Επίσης, σημειώνει, ότι «το γεγονός ότι η Πάτρα είναι μία πολύ μεγάλη πόλη που συνδέεται με τους μεγάλους οδικούς άξονες, της δίνει την δυνατότητα να μπορεί να προσελκύει ορειβατικούς συλλόγους από άλλες περιοχές, καθώς και μεμονωμένες ομάδες που θα θέλουν να επισκεφθούν το Παναχαϊκό όρος».

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντακόπουλο, «αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει και ένα πρόσθετο όφελος, αφού θα υπάρχει μία κινητικότητα και στο κομμάτι της ανάπτυξης».

«Ο τρίτος άξονας, που για μας είναι πάρα πολύ σημαντικός», όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, «είναι το κομμάτι της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης» και συνεχίζει:

«Με την προγραμματική σύμβαση που έχουμε συνάψει με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., το κέντρο πληροφόρησης στην περιοχή Πουρναρόκαστρο του Παναχαϊκού, το οποίο λειτουργεί η φέτος για 14ο χρόνο, θα ανακαινιστεί πλήρως με σύγχρονο ψηφιακό εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας και σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό. Αυτό σημαίνει ότι θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των επισκεπτών, αλλά θα προσελκύσει και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.

Ακόμη, θα υπάρχει μία κινητή έκθεση, αρκετά μεγάλη, της περιοχής Natura 2000 του Παναχαϊκού, η οποία θα πηγαίνει σε γειτονικές περιοχές, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό το Παναχαϊκό και οι ομορφιές του. Παράλληλα, θα παραχθεί νέο πληροφοριακό υλικό και θα επικαιροποιηθεί το λεύκωμα που είχαμε δημιουργήσει το 2007».

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, «όλα αυτά τα έργα και οι δράσεις εξυπηρετούν τους τρεις άξονες που προανέφερα, με βάση συγκεκριμένη αντίληψη για το Παναχαϊκό, διότι θεωρούμε πως όταν υπάρχουν ενημέρωση και δράσεις προώθησης, υπό την προϋπόθεση ότι εξυπηρετούν μία βιώσιμη αντίληψη, τότε έχουμε πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία, αλλά κυρίως για το ίδιο το βουνό και το οικοσύστημα».

Όμως, όπως σημειώνει, «εάν η αντίληψη της προώθησης είναι η αγοραία, δηλαδή να μην προσέξουμε το πώς αντιμετωπίζουμε τον τρόπο της επισκεψιμότητας, τότε τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά»