ΕΛΛΑΔΑ

Ράπτη από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών: Η Ελλάδα στο παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας

Ράπτη από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών: Η Ελλάδα στο παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας
Η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη με τους υπευθυνους του  Επιστημονικού Πάρκου Πατρών (ΕΠΠ) Γραφείο Τύπου

Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (ΕΠΠ), έναν εμβληματικό χώρο που δημιουργήθηκε το 1989 και αποτελεί την θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, επισκέφθηκε σήμερα η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη. 

Στο χώρο του ΕΠΠ, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Βασίλη Λουκόπουλο και τον Αντιπρόεδρο Βασίλη Παπασωτηρόπουλο, για τις αναπτυξιακές δράσεις που υλοποιούνται, με στόχο την καθοριστική συμβολή του ΕΠΠ στη δημιουργία μιας σύγχρονης καινοτομικής, επιχειρηματικής περιοχής, που θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και διασύνδεσης με τον παραγωγικό χώρο.

Μετά την επίσκεψή της στους χώρους του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, η υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε:

«Το Πάρκο αποτελεί ζωντανό παράδειγμα του πώς η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα δημιουργεί νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας.

Στο ΕΠΠ στεγάζονται σήμερα περισσότερες από 45 εταιρείες, 2 Κέντρα Ικανοτήτων, το Ερευνητικό Ινστιτούτο ΙΝΒΙΣ και λειτουργούν 8 Innovation Hubs, ενώ εργάζονται καθημερινά περισσότεροι από 150 επιστήμονες υψηλού επιστημονικού μορφωτικού επιπέδου.

Φιλοξενούνται κατά βάση ελληνικές εταιρείες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Μικροηλεκτρονική, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις Βιοεπιστήμες.

Η πλειοψηφία των εταιρειών παρουσιάζει σημαντική εξωστρέφεια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κατοχυρωθεί περισσότερες από 30 διεθνείς πατέντες, έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 40 έργα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ σε πολλές από τις εταιρείες έχουν επενδυθεί κεφάλαια υψηλού ρίσκου (venture capitals) αλλά και μικρότερα ιδιωτικά».

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός Ανάπτυξης επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων που ανήκει στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, καθώς και το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε δήλωσή της επεσήμανε:

«Πρόκειται για δύο ινστιτούτα τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων εντός των επιστημών της πληροφορικής και της χημικής μηχανικής με σπουδαία ερευνητικά αποτελέσματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις.

Ως Υφυπουργός αρμόδια για την Έρευνα και την Καινοτομία, με την παρουσία μου εδώ εκφράζω την στήριξη της Πολιτείας σε πρωτοβουλίες που οδηγούν την Ελλάδα στην αιχμή της τεχνολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι πρωτοποριακές λύσεις που αναπτύσσονται εδώ, βάζουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας. Γι’ αυτό και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επενδύουμε στην κατασκευή ενός σύγχρονου κτηρίου στο campus του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Πάτρα, 1500 τετραγωνικών, με προϋπολογισμό ύψους 4 εκ. ευρώ, καθώς και στην κατασκευή του νέου κτηρίου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά που θα στεγάσει το ΙΝΒΙΣ στην Πάτρα, συνολικής επιφάνειας 2.800 τετραγωνικών μέτρων, με προϋπολογισμό ύψους 6 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, στην Πάτρα χρηματοδοτούμε ως Υπουργείο Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, δύο εμβληματικές δράσεις, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης οι οποίες υλοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και σε συνέργεια με τα ερευνητικά μας κέντρα και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας με αντικείμενο:

Α) Την ενοποίηση και ανάλυση μεγάλων δεδομένων για την ευρεία εφαρμογή της Ιατρικής Ακριβείας στην Ελλάδα, ένα έργο ύψους 2.4 εκ. ευρώ και

Β) την Βελτιστοποίηση διαδικασιών παραγωγής με Cyber-Physical Systems. Το συνεργατικό αυτό έργο αποσκοπεί στην δημιουργία Δικτύου Αριστείας για την Ανάπτυξη, Διάδοση και Εφαρμογή Τεχνολογιών Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Ελληνική Μεταποιητική Βιομηχανία και φιλοδοξεί να οδηγήσει την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία στον ψηφιακό της μετασχηματισμό προς την υλοποίηση και εφαρμογή έξυπνων πρακτικών σε εγκαταστάσεις παραγωγής. Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό ύψους 2.5 εκ. ευρώ.

Είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε, με κάθε διαθέσιμο τρόπο, γιατί το μέλλον ανήκει σε όσους τολμούν και όσους σχεδιάζουν το αδύνατο σήμερα, για την Ελλάδα του αύριο».

Στις συναντήσεις με την Υφυπουργό Ανάπτυξης συμμετείχαν η Βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών Βασίλης Λουκόπουλος και ο Αντιπρόεδρος Βασίλης Παπασωτηρόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδος Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) Χρυσόστομος Στύλιος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) Θεόφιλος Ιωαννίδης και οι Διευθυντές Δρ Βασίλης Μπουργάνος και Γεώργιος Βογιατζής, καθώς και μέλη του ερευνητικού προσωπικού.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Πάτρα, η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και ενημερώθηκε για τα έργα έρευνας και καινοτομίας που υλοποιούνται με με χρηματοδότηση με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και με την επίβλεψη της Περιφέρειας, όπως η ανέγερση του κτιρίου του ΙΝΒΙΣ του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” στην Πάτρα.

Επίσης, ενημερώθηκε για την πρόταση δημιουργίας ενός νέου ερευνητικού κέντρου με έδρα στη Δυτική Ελλάδα, το οποίο θα εστιάσει σε τομείς, όπως η αγροδιατροφή και ο τουρισμός.