ΕΛΛΑΔΑ

ΣΦΕΕ: Επιστολή αγωνίας προς Μητσοτάκη για το νοσοκομειακό clawback - Αποτυχημένη πολιτική

ΣΦΕΕ: Επιστολή αγωνίας προς Μητσοτάκη για το νοσοκομειακό clawback - Αποτυχημένη πολιτική

Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νοσοκομείο Παίδων

Eurokinissi

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία επισημαίνει επιτακτικά την ανάγκη για άμεση αναθεώρηση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού στα νοσοκομεία, απέστειλε ο ΣΦΕΕ μετά τα σημειώματα για το clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2023. 

Η επιστολή του θεσμικού οργάνου της φαρμακοβιομηχανίας, αποτελεί μία de profundis εξομολόγηση και επίθεση για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος και οι επιχειρήσεις, συνεπεία του ύψους του clawback.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΦΕΕ, «Ακραία είναι υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού και διαχρονικά αποτυχημένη η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του φαρμάκου»

Ο ΣΦΕΕ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος διακοπής κυκλοφορίας των καινοτόμων φαρμάκων και να βρεθεί άμεσα μια λύση.

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας) που κοινοποιήθηκαν στις εταιρείες και αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2023, δείχνουν ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα σκευάσματα άνω των 30 ευρώ, είναι 83%, ξεπερνώντας και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Ήδη, το PhARMA Innovation Forum (PIF), που εκπροσωπεί 26 βιοφαρμακευτικές εταιρείες, έκανε λόγο για αδιέξοδο τονίζοντας ότι το μέτρο του clawback νομοτελειακά οδηγεί σε δραματική μείωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα.

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο ΣΦΕΕ ζητά την άμεση αναθεώρηση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού των νοσοκομείων. «Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και απογοήτευσή μας σχετικά με την προϋπολογισθείσα δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία καθώς και την αγωνία μας για τη συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών σε όλα τα απαραίτητα για την υγεία τους νοσοκομειακά φάρμακα.

Δέκα μήνες μετά το κλείσιμο του έτους 2023 και 16 μήνες μετά το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του 2023, οι εταιρείες-μέλη μας έλαβαν τα σημειώματα για το νοσοκομειακό Clawback για την περίοδο αυτή, με τις υποχρεωτικές επιστροφές για την μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς να φτάνουν στο εξωφρενικό 83%, ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αγγίζουν το 92%».

Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την προ εξαμήνου δέσμευσή του, για έμπρακτη στήριξη της καινοτομίας και τη βελτίωση της προβλεψιμότητας των φαρμακευτικών εταιρειών. «Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις μας σε όλες τις επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και επιτροπές, το πρόβλημα παραμένει, και η Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει, αρνούμενη να αναγνωρίσει το λάθος της και να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη διόρθωσή του.

Τόσο προεκλογικά όσο και πριν από 6 μήνες στην συνάντησή σας με τους Προέδρους της Παγκόσμιας Φαρμακοβιομηχανίας, δεσμευθήκατε για έμπρακτη στήριξη της καινοτομίας και τη βελτίωση της προβλεψιμότητας και βιωσιμότητας των φαρμακευτικών εταιρειών. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν υπέρ του αντιθέτου. Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι μητρικές εταιρείες να αποφασίσουν ότι η είσοδος των καινοτόμων φαρμάκων στο νοσοκομείο δεν είναι πλέον βιώσιμη, δεδομένου ότι το κόστος τους καλύπτεται πλέον από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρείες». Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του PIF, το κράτος καλύπτει το κόστος λιγότερων των δύο στις δέκα νοσοκομειακών θεραπειών.

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, «το πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα ύψος των επιστροφών στα νοσοκομειακά φάρμακα καταδεικνύει την διαχρονικά αποτυχημένη πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του φαρμάκου, καθώς και την ακραία υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού. Είναι ξεκάθαρο πως ένας«λανθασμένος» κλειστός προϋπολογισμός, ακόμη και σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως τα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις εταιρείες που προμηθεύουν φάρμακα και τους ασθενείς που τα χρειάζονται.

Πώς είναι δυνατόν ένα φάρμακο που τιμολογείται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές στην Ευρωζώνη, χωρίς ποτέ να αυξηθεί η τιμή του, να θεωρείται οικονομικά βιώσιμο όταν επιστρέφει το 83% των τιμολογημένων πωλήσεών του; Η πολιτεία θεωρεί ότι μπορούν όλα αυτά τα φάρμακα να συνεχίσουν να διατίθενται στην Ελλάδα;»

Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επαναξιολογηθεί άμεσα ο νοσοκομειακός προϋπολογισμός, τόσο για το 2023, όσο και για το 2024 που βαίνει προς το χειρότερο, με πρόσθετα κονδύλια, και όχι με τη μεταφορά του βάρους από τη μία πλευρά στην άλλη. «Αν συνεχιστούν αυτές οι πρακτικές, η αποχώρηση πολλών προϊόντων ή ακόμα και ολόκληρων εταιρειών από τη χώρα είναι προ των πυλών. Η ευθύνη για την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες δεν μπορεί να συνεχίσει να βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τις φαρμακευτικές εταιρείες» προειδοποιεί, τέλος, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Από σήμερα 10 Οκτωβρίου 2024 εξάλλου, ο φαρμακευτικός κλάδος ξεκινά συναντήσεις με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες για το θέμα. Η αρχή γίνεται με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Θανάση Κοντογεώργη.