Αίγινα - τραγωδία: «Πρόλαβα να δω ένα νεαρό ζευγάρι στο ταχύπλοο», λέει ναυαγός
Περιπλέκεται και άλλο το μυστήριο του ναυτικού δυστυχήματος στην Αίγινα μετά την αποκάλυψη ενός εκ των θυμάτων που ανέφερε ότι αμέσως μετά την πρόσκρουση και ενώ προσπαθούσε να κολυμπήσει για να σωθεί πρόλαβε να δει τους επιβάτες του γρήγορου σκάφους που διέλυσε τη λάντζα έξω από τον κολπίσκο της Μονής.
Ήταν κατηγορηματικός: «Είδα ένα ζευγάρι, έναν άντρα και μια γυναίκα. Δεν ήταν ηλικιωμένοι».
Ο Γιώργος Λαμπρακόπουλος μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» έδωσε μια διαφορετική διάσταση σε όλα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής και υπήρχαν μόνο ως εικασίες και φήμες. Οι οποίες βεβαίως, έχουν τη δική τους θέση σε μια δικαστική αίθουσα. Αλλά όταν δημιουργούν σκηνικό αντίφασης με όλα όσα ομολογεί ο φερόμενος ως κύριος υπαίτιος της τραγωδίας, τότε η υπόθεση λαμβάνει χαρακτηριστικά μυθοπλασίας. Και αυτά δεν έχουν θέση σε μια αίθουσα δικαστηρίου.
Από την κηδεία των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας στην Αίγινα
EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Η Δικαιοσύνη, επί του παρόντος, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία που προβλέπεται και ο 77χρονος περνά τις πρώτες μέρες του στις φυλακές Κορυδαλλού. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να συντηρείται και να πλανάται στην ατμόσφαιρα, κυρίως βάσει μαρτυριών, κάτι εξαιρετικά ακαθόριστο και συνάμα επικίνδυνο για την αλήθεια που οι Αρχές οφείλουν, τουλάχιστον, στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και όλων όσοι επέβαιναν στη λάντζα και κατόρθωσαν να διασωθούν.
Τους άφησε αβοήθητους
Ο επιβάτης της λάντζας περιγράφοντας την τραγωδία έτσι όπως την έζησε είπε ότι αμέσως μετά την πρόσκρουση και ενώ βρισκόταν στη θάλασσα αναζητώντας τον 16χρονο αδερφό του πρόλαβε να δει σταματημένο το ταχύπλοο, πάνω στο οποίο είδε ένα ζευγάρι, νεαρής ηλικίας και όχι ηλικιωμένους. Δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους, οι οποίοι, καταφανώς, είναι λογικοί: Πρώτον, συνέχισε να ψάχνει τον αδερφό του ο οποίος, τελικά, βγήκε κολυμπώντας. Δεύτερον, σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το ταχύπλοο θα έφευγε, θα άφηνε τα θύματα αβοήθητα και τώρα θα υπήρχε μια τόσο μεγάλη συζήτηση για το ποιοι βρίσκονταν στη θέση του χειριστή και των επιβατών.
«Ήμασταν στο νερό είκοσι λεπτά, έβλεπα δίπλα μου το κοριτσάκι να είναι προύμυτα στο νερό έχοντας χάσει τη ζωή του», είπε μεταξύ άλλων στον «Ε.Τ.» ο νεαρός άντρας σημειώνοντας πως δεν μπορούσε να κολυμπήσει καθώς είχε χτυπήσει στους ώμους.
Η μαρτυρία του άντρα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πληροφοριών που αμφισβητούν ευθέως τα όσα έχει πει και έχει καταθέσει ο φερόμενος ως χειριστής του ταχυπλόου. Και κυρίως έρχεται να προστεθεί σε όσα ευθέως αμφισβήτησε με κατηγορηματικό τρόπο και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά που την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε την προφυλάκισή του.
Αξιοσημείωτο απόσπασμα του βουλεύματος είναι αυτό όπου ένας μάρτυρας περιγράφει ότι άκουσε ναυαγούς να φωνάζουν προς τον χειριστή του ταχυπλόου «πέτα ένα σωσίβιο ρε» και εκείνος τους αγνόησε.
Ακόμα ένα περίεργο στοιχείο, σύμφωνα με το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, είναι ότι ο 77χρονος όφειλε, «κατά τον νόμο και κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής, να ενημερώσει τις λιμενικές αρχές, ωστόσο εκείνος όπως προκύπτει από τη δικογραφία, κάλεσε αρχικά τον φίλο του και συντηρητή του ταχυπλόου Π.Ι. Ο Π.Ι. μαζί με τον δύτη Μ.Α. έφθασαν στο σημείο και αφού βοήθησαν ναυαγούς πήγαν στο ταχύπλοο. Ο δύτης μετέφερε με φουσκωτό στην Πέρδικα τους άλλους τρεις επιβάτες του ταχυπλόου, ενώ ο κ. Λυκουρέζος έμεινε μέσα μέχρι τη ρυμούλκηση».
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Καταγγελίες για επικίνδυνους ελιγμούς
Εκτός, όμως, από τις μαρτυρίες αλλά και τα λογικά κενά -όπως αυτό του χρόνου που μεσολάβησε από το δυστύχημα μέχρι την ώρα της παράδοσης του 77χρονου στο Λιμενικό– κάτι που διαπίστωσε και το συμβούλιο Πλημμελειοδικών υπάρχει ακόμα μια κρίσιμη πληροφορία, η οποία επί του παρόντος φέρεται να μην έχει ερευνηθεί επαρκώς. Ή να έχει ερευνηθεί και τα αποτελέσματα να μην έχουν διαρρεύσει στον Τύπο. Κυκλοφορεί με ιδιαίτερη ένταση, πλέον, αυτό που λίγη ώρα μετά την τραγωδία είχε αποκαλύψει το CNN Greece: ότι τόσο τις δυο - τρεις προηγούμενες ημέρες όσο και κάποια ώρα πριν από το δυστύχημα, το συγκεκριμένο σκάφος είχε θεαθεί να κάνει ιδιαιτέρως επικίνδυνους ελιγμούς κάτι που οδήγησε παραθεριστές του νησιού να τηλεφωνήσουν και να καταγγείλουν το περιστατικό. Ομοίως, υπάρχει και η πληροφορία που αναφέρει ότι το μοιραίο σκάφος είχε αναχωρήσει από περιοχή της Αίγινας όπου είναι συγκεντρωμένα αρκετά beach bars. Αυτή η πληροφορία, από μόνη της, δεν μπορεί να οδηγεί σε κάποια συμπεράσματα ή εικασίες παρά μόνο αν έχει ερευνηθεί από τις Αρχές. Κάτι που πιθανώς θα οδηγούσε σε περισσότερα και πιο στέρεα στοιχεία για την ταυτότητα των επιβατών και αν είχε προηγηθεί, ενδεχομένως, κατανάλωση αλκοόλ.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτό που λειτούργησε ανασχετικά αναφορικά με την παροχή πληροφοριών από αυτόπτες μάρτυρες για το περιστατικό ήταν η έντονη και εύκολη πολιτικοποίησή του η οποία ακολούθησε. Τόσο από την πλευρά εκείνων των Μέσων που διέρρευσαν και αναδημοσίευσαν τις πληροφορίες για την παρουσία κυβερνητικών στελεχών στο δυστύχημα τα οποία έχουν έντονη παρουσία στην Αίγινα όσο και από την πλευρά των Μέσων που ανέλαβαν την υπεράσπιση των στελεχών αυτών πριν, μέρος αυτών, αντιδράσουν προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη. Αυτή η κατάσταση, εκτιμούν ανακριτικές πηγές, «μπορεί να μην λειτούργησε και να λειτουργεί ευθέως εις βάρος της πραγματικότητας που γνωρίζουμε αλλά σίγουρα λειτούργησε υπέρ της αμφισβήτησής της».