ΕΛΛΑΔΑ

Συζητήθηκε στο ΣΤΕ η φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων

INTIME (Φωτ. αρχείου)

Συζητήθηκαν σήμερα Τετάρτη (2/10) στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης της πρόσφατης εγκυκλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΔΑΕ) για τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, ως προς το σκέλος που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς τέλους επιτηδεύματος.

Τις αιτήσεις έχουν υποβάλει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Συνδέσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Με αυτές ζητούν να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. Ε2024/9.4.24 εγκύκλιος της ΑΔΑΕ με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση, από πλευράς φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών εμμέσων φόρων και τελών των βραχυχρόνιων μισθώσεων του άρθρου 111 του νόμου 4406/2016.

Όπως υποστηρίζουν από την εφαρμογή της εγκυκλίου πλήττονται άμεσα ή έμμεσα οι ιδιοκτήτες ή οι επικαρπωτές ακινήτων που ασχολούνται με τη διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων των ακινήτων τους, καθώς υποχρεούνται να καταβάλλουν αυτοτελές τέλος επιτηδεύματος για καθένα από τα ακίνητά τους.

Μάλιστα, όσοι από αυτούς αναθέτουν τη διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε τρίτο πρόσωπο- διαχειριστή πλήττονται εμμέσως, καθώς το τέλος επιτηδεύματος μετακυλίεται σε αυτούς ως δαπάνη του ακινήτου.

Ακόμη, υποστήριξαν ότι η επίμαχη εγκύκλιος είναι αντισυνταγματική καθώς επιβάλλει πρόσθετο φορολογικό βάρος (τέλος επιτηδεύματος) στις επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και για κάθε εκμισθούμενο ακίνητο, χωρίς αυτό να προβλέπεται σε διάταξη τυπικού νόμου.

Αυτό, έχει ως συνέπεια να παραβιάζεται το άρθρο 87 του Συντάγματος και η αρχή της ασφάλειας του δικαίου που επιβάλλει τη σαφήνεια και προβλέψιμη εφαρμογή των θεσπιζόμενων κανονιστικών ρυθμίσεων, όπως είναι η επιβολή οικονομικών επιβαρύνσεων υπό τη μορφή φόρων, τελών και εισφορών.

Επιπρόσθετα η προσβαλλόμενη εγκύκλιος, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες στο ΣτΕ, είναι παράνομη καθώς δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης