ΕΛΛΑΔΑ

Clawback: Σε αφανισμό τα μικρά εργαστήρια και σε καταστροφή η υγεία των πολιτών

Clawback: Σε αφανισμό τα μικρά εργαστήρια και σε καταστροφή η υγεία των πολιτών
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Σε αφανισμό οδηγούνται τα μικρά εργαστήρια, υπό τη δαμόκλειο σπάθη του clawback, τονίζει εμφατικά η Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία, ζητώντας την άμεση κατάργησή  του και διαγραφή του τεχνητού χρέους.                                           

Η είσπραξη του clawback ολόκληρου του 2021 σε 120 δόσεις, καθώς και των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2023 σε 9 δόσεις, όπως αιφνιδίως ανακοίνωσε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σημαίνει ότι ποσοστό άνω του 50% της μηνιαίας υποβολής για την αποζημίωση των εργαστηριακών εξετάσεων θα παρακρατείται και ότι σε συνδυασμό με την παρακράτηση φόρου, η συνολική παρακράτηση θα αγγίζει το 70%.

Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τον κλάδο των εργαστηριακών γιατρών σε οικονομική καταστροφή και εξαφάνιση, τονίζει η Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία και προσθέτει:

Για τη διαχρονική υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τις εργαστηριακές εξετάσεις δεν ευθύνονται προφανώς τα εργαστήρια στα οποία αυτές εκτελούνται αλλά η ανοιχτή, χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο και προϋποθέσεις, συνταγογράφηση. Οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνη, λοιπόν, είναι οι εργαστηριακοί γιατροί, κι όμως καλούνται να πληρώσουν το βαρύ τίμημα μιας κοινωνικής πολιτικής που ουσιαστικά ασκείται στις πλάτες τους.

Η Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία επισημαίνει για μία ακόμα φορά ότι αν δεν δρομολογηθούν άμεσα:

  • η διαγραφή του τεχνητού χρέους,
  • η κατάργηση ή έστω ένα πλαφόν στο clawback,
  • η κοστολόγηση των εξετάσεων σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και
  • η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων,

εκατοντάδες εργαστήρια που έχουν βουλιάξει στα χρέη θα συνεχίσουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, με καταστροφικές επιπτώσεις τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και την οικονομία της χώρας.