ΕΛΛΑΔΑ

Καύσιμα: Η περιορισμένη ζήτηση και τα επαρκή αποθέματα ρίχνουν τις τιμές

Pixabay

Σημαντική υποχώρηση παρουσιάζουν οι τιμές των καυσίμων στη χώρα, όταν σε σύγκριση με περίπου πριν από ένα χρόνο, το λίτρο της βενζίνης άγγιζε ή και ξεπερνούσε τα 2 ευρώ. Τον τελευταίο μήνα ωστόσο, με εξαίρεση ορισμένες νησιωτικές περιοχές, οι Έλληνες οδηγοί βλέπουν πτώση των τιμών στα καύσιμα, που ξεπερνά το 14,5%. 

Αυτή σύμφωνα με την ΕΡΤ οφείλεται σε περιορισμένη ζήτηση και επαρκή αποθέματα, παρά τις γεωπολιτικές αναταραχές. Η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων μειώθηκε στα 1,62 ευρώ το λίτρο και η αμόλυβδη 100 οκτανίων ανήλθε στα 1,97 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης έπεσε κάτω από το 1,5 ευρώ το λίτρο.

Η μείωση αυτή δίνει ανάσα στους οδηγούς και τις επιχειρήσεις του τομέα μεταφορών.

Αν και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παραμένουν χαμηλές, οι υψηλοί φόροι στην Ελλάδα, που αγγίζουν το 70% της τελικής τιμής περιορίζουν τις μειώσεις.

Στο μεταξύ, ένα νέο εργαλείο για τη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς οι τιμές, που σήμερα ανακοινώνονται στο Παρατηρητήριο Τιμών θα περάσουν μέχρι το τέλος του έτους στην πλατφόρμα e-katanalotis.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης