Ακτινολογική Εταιρεία: Να παραγραφεί το χρέος του clawback, γιατί έχει προκύψει από ιατρική εργασία
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς στις 19 Σεπτεμβρίου, τους κοινοποιήθηκε η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την έναρξη της διαδικασίας καταβολής του clawback του 2021 σε 120 δόσεις.
Το Συντονιστικό Όργανο των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έκανε λόγο για «αιφνίδια ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για την είσπραξη του clawback του 2021 σε 120 δόσεις και των μηνών του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2023 σε 9 δόσεις γεγονός που σημαίνει ότι άνω του 50% της μηνιαίας υποβολής θα παρακρατείται από τον ΕΟΠΥΥ και σε συνδυασμό με την παρακράτηση φόρου θα φτάνει και στο 70%».
Οι φορείς ΠΦΥ ζητούν από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνο Πετραλιά, να αποσύρει την απόφαση αυτή και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων. Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει πως «η απόφαση αυτή οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, λόγω του άδικου μέτρου του clawback» και καλεί τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας να ανακαλέσει την «αιφνιδιαστική» του απόφαση ενώ ζητά την αύξηση χρηματοδότησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, απέστειλε επιστολή στον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία τονίζει:
«Το clawback στις απεικονιστικές εξετάσεις διατηρείται σε επίπεδα του 30-40% περίπου. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με την παρακράτηση της εφορίας και των ρυθμίσεων, συν το 1/3 του 65% της εκάστης καταβολής όπως ορίζει η απόφασή σας, σχεδόν το 70% των καταβολών δεν θα εισπράττεται. Αν σε αυτό το ποσό προσθέτουμε και τις επόμενες ρυθμίσεις που εκκρεμούν για τα έτη 2022, 2023, και σύντομα, το 2024, είναι δεδομένη η αναμενόμενη χρεοκοπία των ιδιωτικών εργαστηρίων της ιατρικής απεικόνισης».
Προειδοποιεί επίσης, ότι «το κλείσιμο των ακτινολογικών ιατρείων και των μικρών - μεσαίων διαγνωστικών απεικονιστικών κέντρων θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερφόρτωση των απομεινάντων "αλυσίδων" κέντρων, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια, και αυτά τελικά θα καταρρεύσουν».
Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία θεωρεί ότι το χρέος του clawback πρέπει
να παραγραφεί, δεδομένου ότι έχει προκύψει από ιατρική εργασία που οι πάροχοι έχουν ήδη προσφέρει στον Εθνικό Ασφαλιστικό Φορέα.
Προτείνει στο εξής δε, να εισαχθούν φίλτρα συνταγογράφησης στην ΗΔΙΚΑ, τα οποία θα στηρίζονται σε διαγνωστικά πρωτόκολλα. Προτείνει ακόμα και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, καθώς ο κλειστός προϋπολογισμός πλέον δεν επαρκεί για την κάλυψη του συνόλου των διενεργούμενων εξετάσεων.
Τέλος, καλεί το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, να συγκαλέσουν ευρεία σύσκεψη των ενδιαφερομένων ώστε να προταθούν άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις του δεκαετούς και πλέον προβλήματος του clawback.