ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη κατά ΕΟΠΥΥ: Κατηγορούμενος «καίει» στην κατάθεσή του μέλη του κυκλώματος

Απάτη κατά ΕΟΠΥΥ: Κατηγορούμενος «καίει» στην κατάθεσή του μέλη του κυκλώματος

Τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι

INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μέλη του κυκλώματος που ενέχονται στην εξαπάτηση και οικονομική ζημία του ΕΟΠΥΥ «καίει» στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, κατηγορούμενος που ήταν συνδετικός κρίκος και τις δύο εγκληματικές οργανώσεις.

Συγκεκριμένα στην κατάθεσή του αναφέρεται στον παθολόγο, τον γυναικολόγο, την καρδιολόγο, την οδοντίατρο και την ιατρική επισκέπτρια φαρμακευτικής εταιρείας.

Ειδικά για τον γυναικολόγο αναφέρει ότι «εργάζεται σε δημοτικό ιατρείο που επισκέπτονται κυρίως ανασφάλιστοι ασθενείς με μηδενική συμμετοχή, είχε πρόσβαση σε πολύ μεγάλο πλήθος ΑΜΚΑ».

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αναφορικά με τον 50χρονο γυναικολόγο, τον γνώρισα το 2021 μέσω της 57χρονης ιατρικής επισκέπτριας, ως μιας περίπτωσης ιατρού που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για να παραλαμβάνει φαρμακευτικά σκευάσματα που συνταγογραφούσε σε ΑΜΚΑ ασφαλισμένων κι εκτελούσα εγώ στο φαρμακείο μου. Λόγω του γεγονότος ότι ο γυναικολόγος εργάζεται σε δημοτικό ιατρείο που επισκέπτονται κυρίως ανασφάλιστοι ασθενείς με μηδενική συμμετοχή, είχε πρόσβαση σε πολύ μεγάλο πλήθος ΑΜΚΑ.

Καθώς περνούσε ο καιρός και συνεχιζόταν η συνεργασία μας, τα σκευάσματα που παραλάμβανε από το φαρμακείο, οι ΑΜΚΑ και ο αριθμός των σκευασμάτων, αυξάνονταν. Μέχρι πρότινος, που του έγινε σύσταση από τον ΕΟΠΥΥ για υπερσυνταγογράφηση, ερχόταν στο φαρμακείο περίπου μία φορά την εβδομάδα και παραλάμβανε μεγάλο όγκο φαρμάκων που είχαν ήδη συνταγογραφηθεί, σε κούτες.

Τα σκευάσματα ήταν κυρίως σίδηρος όπως FERROBIVAL, VIOFER, b-mag, βιταμίνη D3BEN, αντιβιώσεις όπως LABOCTON, MAGENLOM, αντιμυκητισιακά όπως FLUSENIL, αντιόξινα όπως MOSTRELAN, αντιψυχωσικά όπως ETIAPIN, TALOSIN και OLAPINE. Κυρίως τον αφορούσαν όλα εκτός από σίδηρο, βιταμίνη D και μαγνήσιο, μέρος των οποίων κρατούσα εγώ στο φαρμακείο.

Τον είχα ενημερώσει ότι αυτό που κάνει είναι υπερβολικό λόγω της μεγάλης αξίας των συνταγών κι ότι δεν θα εκτελώ όλα τα είδη σκευασμάτων σιδήρου. Υπήρχαν πολλές περιπτώσεις όπου στην ίδια συνταγή υπήρχαν τρία διαφορετικά σκευάσματα σιδήρου. Αντίστοιχα, ότι ανέφερα για τον γυναικολόγο, ισχύει ακριβώς το ίδιο και για την καρδιολόγο γυναίκα του και την οδοντίατρο.

Η παραλαβή των σκευασμάτων γινόταν από τον γυναικολόγο με συνταγές που εξέδιδαν οι δύο γυναίκες ιατροί. Δεν τις είχα γνωρίσει ποτέ. Αντίστοιχη περίπτωση ήταν και αυτή του 51χρονου παθολόγου, τον οποίο ομοίως γνώρισα μέσω της 57χρονης ιατρικής επισκέπτριας για τον ίδιο λόγο. Η διαδικασία ήταν η ίδια.

Μου προσκόμιζε συνταγές σε ΑΜΚΑ ασφαλισμένων με μηδενική συμμετοχή, εγώ τις εκτελούσα και παραλάμβανε ο ίδιος τα σκευάσματα. Τα σκευάσματα ήταν συνήθως OLAPINE, FUXILIDIN, FERROBIVAL, VIOFER και άλλα σκευάσματα.

Ο παθολόγος ερχόταν πιο σπάνια, συνήθως δύο φορές το μήνα γιατί έλειπε στο εξωτερικό καθώς απ’ όσο γνωρίζω δούλευε στην Αγγλία. Κανένας από τους ασφαλισμένους και των δύο περιπτώσεων δεν ήταν πελάτης στο φαρμακείο μου εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις ανασφάλιστων προκειμένου να συνεχίσουν την αγωγή τους, που δεν έχει καμία σχέση με τα προαναφερόμενα σκευάσματα.

Αυτή είναι και η μόνη περίπτωση που έχω στείλει στο παθολόγο ΑΜΚΑ πελατών μου, όπου και οι πελάτες μου πράγματι λάμβαναν τα σκευάσματα. Αναφορικά με την 57χρονη ιατρική επισκέπτρια, με ρωτούσε για την πορεία των σκευασμάτων της εταιρίας της. Τα υπόλοιπα φαρμακεία δεν τα γνωρίζω».