ΕΛΛΑΔΑ

Ημέρα Ενημέρωσης για τη Γυναικολογική Ογκολογία - Δώστε τέλος στον κοινωνικό ρατσισμό

Ημέρα Ενημέρωσης για τη Γυναικολογική Ογκολογία - Δώστε τέλος στον κοινωνικό ρατσισμό
Pexels / Anna Tarazevich

Κάθε χρόνο, περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με γυναικολογικό καρκίνο, ένα σύνολο καρκίνων που προέρχονται από τα αναπαραγωγικά όργανα και περιλαμβάνουν τον καρκίνο των ωοθηκών, τον καρκίνο του ενδομητρίου/μήτρας, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του κόλπου και τον καρκίνο του αιδοίου καθώς και σπάνιους τύπους γυναικολογικού καρκίνου.

Ωστόσο, λόγω της θέσης του όγκου και της φύσης των συμπτωμάτων και των θεραπειών αυτών των καρκίνων, οι ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με κοινωνικό ρατσισμό.

Η ομάδα ασθενών «Εριφύλη» Πρωτοβουλία ασθενών για τους γυναικολογικούς καρκίνους συμμετέχει στις δραστηριότητες ευαισθητοποίησης που γίνονται σε όλο τον κόσμο, όλο τον μήνα του Σεπτέμβρη με αποκορύφωμα την 20η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, World GO Day, με κοινό στόχο φέτος, να ρίξει φως σε ένα συχνά παραμελημένο θέμα το οποίο επηρεάζει βαθιά τις ζωές των γυναικών με γυναικολογικό καρκίνο, το στίγμα και την καταπολέμηση του.

Όλο τον μήνα του Σεπτέμβρη τρέχουν αναρτήσεις πληροφόρησης για όλους τους γυναικολογικούς καρκίνους, στην σελίδα της https://www.facebook.com/Erifylegyncancer/

ενώ στις 20 Σεπτέμβρη προσκαλεί τις γυναίκες σε μια live εκδήλωση https://fb.me/e/2sUxUOl1j και τις καλεί να βρουν το θάρρος μιλήσουν για την εμπειρία τους.

Αν ένιωσαν ποτέ ότι έπρεπε να κρύψουν το γεγονός ότι νοσούν από γυναικολογικό καρκίνο στο οικογενειακό, κοινωνικό εργασιακό περιβάλλον. Ή αν άργησαν να πάνε στο γιατρό γιατί παρόλο που είχαν ενοχλήσεις, αισθάνονταν ντροπή, ή αμελούσαν να το κάνουν λόγω φόβου.

Ο μόνος τρόπος καταπολέμησης του στίγματος είναι αν μιλήσουμε ανοιχτά για αυτό που μας κρατάει πίσω. Μιλώντας για κάτι που μας ενοχλεί, μας τρομάζει μας ντροπιάζει, το κάνουμε χειροπιαστό και έτσι διαχειρίσιμο.

Χρειάζεται θάρρος αλλά έτσι δίνουμε θάρρος και σε άλλες γυναίκες που με την σειρά τους θα μιλήσουν ανοιχτά και όλες μαζί θα υψώσουμε την φωνή μας για κάτι που ναι μεν είναι γυναικεία υπόθεση αλλά αφορά όλη την κοινωνία.

Όλη την ημέρα θα έχετε την δυνατότητα να ανεβάσετε το δικό σας βίντεο στην εκδήλωση της σελίδας μας. Όποιες δεν είναι έτοιμες μπορούν να μοιραστούν την εμπειρία τους σε μια ανάρτηση ή σε ένα μήνυμα που εμείς θα το μοιραστούμε επώνυμα ή ανώνυμα!

Αφήνοντας πίσω το στίγμα

Το στίγμα είναι κάτι που όλοι οι ασθενείς με καρκίνο μπορεί να αντιμετωπίσουν αργά ή γρήγορα, αλλά μπορεί να είναι πιο συχνότερα από τους ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο, λόγω κοινωνικών και πολιτισμικών παραγόντων, όπως ο μισογυνισμός, ο ηλικιακός ρατσισμός ή τα ταμπού όταν γίνεται αναφορά σε ότι έχει να κάνει με τα αναπαραγωγικά γυναικεία όργανα.

Ακόμη και το «ελαφρύ» στίγμα που υπάρχει σχετικά με τη συζήτηση γύρω από το σώμα αποτελούν εμπόδιο στην εκπαίδευση αλλά και στην συνειδητοποίηση των συμπτωμάτων του καρκίνου. Για παράδειγμα, η απροθυμία να συζητηθεί η έμμηνος ρύση μπορεί να οδηγήσει να αγνοούνται τα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου.

Άλλα στίγματα, όπως οι λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, πολύ συχνά οδηγεί σε διακρίσεις εις βάρος των ίδιων των ασθενών.

Με την ανταλλαγή στοιχείων, γεγονότων και πραγματικών παραδειγμάτων στις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικολογικής Ογκολογίας και στο διαδίκτυο, οι συμμετέχοντες θα εργαστούν για να εντοπίσουν και να εξαλείψουν τα στίγματα γύρω από τους καρκίνους της γυναίκας.

Εκτός από την καταπολέμηση του στίγματος, οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικολογικής Ογκολογίας θέλουν να βελτιώνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους γυναικολογικούς καρκίνους ενημερώνοντας για τα συμπτώματα, τους κινδύνους, τη φροντίδα, την πρόληψη του καρκίνου αλλά και τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Τι είπαν για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας

Όπως επισημαίνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών ΕΚΠΑ Δημήτριος Χαϊδόπουλος:

Ο Γυναικολογικός καρκίνος ο οποίος περιλαμβάνει τον καρκίνο του ενδομητρίου, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών και του αιδοίου, αφορά όλες τις γυναίκες.

Με την κλινική εκτίμηση αλλά και τα απεικονιστικά και εργαστηριακά μέσα τα οποία διαθέτουμε, είναι εφικτή η διάγνωση των νεοπλασιών αυτών σε πρώϊμα στάδια και ως εκ τούτου η έγκαιρη θεραπεία και ίαση.

Το ταμπού” της γυναικολογικής εξέτασης λόγω ντροπής η άγχους ότι αυτή μπορεί να αναδείξει κάποια παθολογία είναι εν μέρει διακαιολογημένο αλλά επί της ουσίας ανούσιο εφόσον η επίσκεψη στον Γυναικολόγο μπορεί να προσδιορίσει τυχόν παθήσεις οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι πλήρως διαχειρίσιμες.

Οι γυναίκες οφείλουν να “ακούν” το σώμα τους και να δίνουν σημασία στα συμπτώματα τα οποία εμφανίζουν. Αναφορικά με τον καρκίνο του ενδομητρίου, η ανώμαλη κολπική αιμόρροια είναι το συχνότερο σύμπτωμα που πρέπει να αξιολογηθεί.

Όσον αφορά τον τράχηλο της μήτρας, η πρωτογενής πρόληψη με τον εμβολιασμό των κοριτσιών και αγοριών στην προεφηβική ηλικία είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε κάποια χρόνια στην εξάλειψη του συγκεκριμένου καρκίνου.

Ο καρκίνος ωοθηκών είναι απρόβλεπτος και πολλές φορές ταχέως εξελισσόμενος αλλά η ετήσια εκτίμηση απο τον Γυναικολόγο είναι πιθανόν να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση με καλές πιθανότητες ίασης.

Τέλος, ο καρκίνος του αιδοίου ο οποίος εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και συχνά δημιουργεί αίσθημα ντροπής και φόβου στις ασθενείς, είναι πλήρως διαχειρίσιμος και ιάσιμος εάν η γυναίκα προσέλθει έγκαιρα στον γιατρό αξιολογώντας κάποια σκληρία η κάποια αιμορραγική εξέλκωση στο αιδοίο της.

Τις περισσότερες φορές οι νέες γυναίκες ακολουθούν τις μητέρες τους στον Γυναικολόγο για να ξεκινήσουν τον έλεγχό τους αμέσως μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και το αντίστροφο: οι νέες κοπέλες να φέρνουν” τις μητέρες τους στον γιατρό κυρίως γιατί κάποιες γυναίκες μετά την τεκνοποίηση αμελούν την τακτική επίσκεψη στον Γυναικολόγο. Τούτο αναδεικνύει την αλλαγή που έχει συντελεστεί στην σύχρονη εποχή και την ευαισθητοποίηση που υπάρχει σχετικά με την πρόληψη στις νεότερες γενιές.

O Γυναικολογικός καρκίνος μπορεί να προληφθεί και η έγκαιρη προσέλευση στον γιατρό τις περισσότερες φορές οδηγεί σε πλήρη ίαση.”

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαθεοδώρου, Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Α.Ο.Ν.Α. "Άγιος Σάββας" επισημαίνει:

“Με αφορμή του WORLDGODAY 2024 θα ήθελα να ενθαρρύνω όλες τις Ελληνίδες ανεξαρτήτου ηλικίας να μην φοβούνται να μιλήσουν στο γυναικολόγο τους για οποιοδήποτε θέμα τις απασχολεί και άπτεται της υγείας των έσω και έξω γεννητικών οργάνων.

Τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν αλλάξει , νέα δεδομένα στο προληπτικό έλεγχο & νέες θεραπείες έχουν βελτιώσει σημαντικά τη μάχη μας ενάντια στο γυναικολογικό καρκίνο και σε πολλές περιπτώσεις πλέον οι γυναίκες βγαίνουν νικήτριες !!

Χρειάζεται να μιλήσουμε χωρίς φόβο , χωρίς ταμπού, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα μας «κολλήσουν τη στάμπα» του καρκινοπαθούς, χωρίς να μας απασχολεί «τι θα πει ο κόσμος».

Αντιλήψεις προηγούμενων δεκαετιών έχουν οδηγήσει πολλές Ελληνίδες σε καθυστερημένη αντίδραση με συνέπεια καθυστέρηση στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση. Κοινωνικά στερεότυπα που αντιλήψεις του παρελθόντος δεν έχουν θέση στη μάχη μας ενάντια στο γυναικολογικό καρκίνο.

Καμία Ελληνίδα δε πρέπει να αισθάνεται μόνη της και απομονωμένη σε τέτοια ζητήματα. Είμαστε εδώ ως ειδικοί να αποσαφηνίσουμε δύσκολες έννοιες, να διορθώσουμε λανθασμένες αντιλήψεις και να συμβουλεύσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση.”

Σχετικά με τους γυναικολογικούς καρκίνους

Με εκτιμώμενη ετήσια επίπτωση πάνω από 3,6 εκατομμύρια και θνησιμότητα που υπερβαίνει το 1,3 εκατομμύρια, οι καρκίνοι αυτοί ευθύνονται για σχεδόν το 40% του συνόλου της επίπτωσης του καρκίνου και για περισσότερο από το 30% του συνόλου της θνησιμότητας από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως.

Μεταξύ αυτών, περίπου το 44% είναι αντιπροσωπεύεται από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το 29% από τον καρκίνο του ενδομητρίου, το 23% από τον καρκίνο των ωοθηκών και λιγότερο λιγότερο από 5% από άλλους γυναικολογικούς καρκίνους, δηλαδή καρκίνους του αιδοίου και του κόλπου.

Το 2020, 420.000 γυναίκες παγκοσμίως πέθαναν από γυναικολογικούς καρκίνους.

Ορισμένοι γυναικολογικοί καρκίνοι μπορούν να προληφθούν. Ο τακτικός έλεγχος και οι εξετάσεις μαζί με επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου και ακόμη να προωθήσουν την έγκαιρη διάγνωση σε ένα στάδιο κατά το οποίο η θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική και είναι δυνατή η πλήρης ίαση.

Παρόλο που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί ως επί το πλείστον να προληφθεί και να θεραπευτεί εάν διαγνωστεί έγκαιρα μέσω εξετάσεις, 7 στις 10 γυναίκες αποφεύγουν αυτές τις εξετάσεις λόγω του φόβου ότι μπορεί να έχουν τον ιό HPV.

Οι καρκίνοι των ωοθηκών, του ενδομητρίου, του τραχήλου της μήτρας και άλλοι γυναικολογικοί καρκίνοι είναι μεταξύ των πιο συχνότερους καρκίνους που προσβάλλουν τις γυναίκες, αλλά η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους καρκίνους αυτούς παραμένει ανησυχητικά χαμηλή.

Το ESGO και το ENGAGe πιστεύουν ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων θα βελτιώσει τελικά τα ποσοστά επιβίωσης.

Σχετικά με την ομάδα ασθενών “Εριφύλη” Πρωτοβουλία ασθενών για τους γυναικολογικούς καρκίνους

Η ομάδα “Εριφύλη” επανιδρύεται τον Σεπτέμβριο του 2024 με στόχο να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει, να προτρέψει τις γυναίκες να αναλάβουν δράση, για να προστατέψουν τον εαυτό τους. Να βοηθήσει να ξεπεραστεί το στίγμα που αυτή η ασθένεια φέρει. Να αναπτύξει ένα δίκτυο αλληλεγγύης και σύμπραξης γυναικών πανελλαδικά. Να απαιτήσει για την καλύτερη δυνατόν θεραπεία για κάθε μία γυναίκα ξεχωριστά.