ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Καραϊβάζ: Aίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κατέθεσε η οικογένεια

Γιώργος Καραϊβάζ

EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη επισκέφθηκαν οι δικηγόροι της μητέρας και της αδελφής του Γιώργου Καραϊβάζ, Ρόη Παυλέα και Σπύρος Χαριτάτος, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αναίρεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία κρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, αθώοι οι δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου,. 

Σύμφωνα με την πλευρά των συγγενών του δημοσιογράφου, η πρωτόδικη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου «πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και παραβίαση της δημοσιότητας της δίκης, διότι, όπως διαπίστωσε και η εισαγγελέας της έδρας κι έχει καταγραφεί στα πρακτικά, το αναγνωστέο σχετικό 33 που βρισκόταν σε cd έχει καταστραφεί. Πλην όμως το δικαστήριο θεώρησε, εσφαλμένα, ότι αν και κατεστραμμένο μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνωσμένο».

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για «έλλειψη ειδικής αιτιολογίας» της απόφασης, ενώ υπογραμμίζουν πως για την κρίση των δικαστών ελήφθησαν υπόψη «καταφανώς ψευδείς καταθέσεις».
Στη σχετική αίτηση αναφέρεται πως «δεν αιτιολογείται στην απόφαση γιατί δήθεν συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται μόνο κλοπιμαία οχήματα από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Η αναιτιολόγητη απλοϊκή αυτή σκέψη αντικρούεται από το γεγονός ότι δεν απαντάται στο νομικό κόσμο κάποιο εγχειρίδιο επαγγελματικής κατάρτισης πληρωμένων δολοφόνων».

Η πρωτόδικη απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο κήρυξε αθώους λόγω αμφιβολιών και τους δύο κατηγορούμενους για την εν ψυχρώ δολοφονία του Γιώργου Καραιβαζ.

Ειδικότερα, ο 49χρονος κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία (5-2).

Μειοψήφησαν ο πρόεδρος και μια δικαστής οι οποίοι είχαν την άποψη ότι πρέπει κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας να κηρυχθεί ένοχος για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία και οπλοφορία και αθώος και οπλοχρησία.

Παράλληλα, κατά πλειοψηφία (6-1) κηρύχθηκε αθώος και ο 41χρονος με μειοψηφία μιας τακτικής δικαστικής λειτουργού.

Σύζυγος Καραϊβάζ: Ήταν μη αναμενόμενο το αποτέλεσμα της δίκης

Η σύζυγος του Γιώργου Καραϊβάζ, Στάθα Αλεξανδροπούλου, είχε σχολιάσει την απόφαση αθώωσης των δύο κατηγορουμένων λέγοντας: «Δεν αιφνιδιάστηκα από την άποψη ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν απλό πολίτη να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Σε πρώτη φάση, στις πρώτες μέρες της δίκης εμφανίστηκαν άνθρωποι οι οποίοι με μεγάλη αξιοπρέπεια είπαν τα πράγματα όπως τα έζησαν. Δηλαδή ήταν ένας μάρτυρας από τους κηπουρούς, ήταν ένα νεαρό παιδί από το Δήμο Αλίμου, οι οποίοι με περισσή δύναμη και αυταπάρνηση και χωρίς φόβο είπαν τα πράγματα όπως εκείνοι έκριναν και όπως είδαν – γιατί δεν είχανε κανένα όφελος. Από κει και πέρα είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο τον οποίο τον παίρνεις από το γραφείο του στο μέσο του θέρους, τον βάζεις σε μια τόσο δύσκολη δίκη, όταν δεν είναι ενταγμένος και δεν είναι ορκισμένος δικαστής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης