ΕΛΛΑΔΑ

Πόλεμο φθοράς «υπόσχεται» ο νέος ηγέτης της Χαμάς - Επίσκεψη Μπλίνκεν στο Κάιρο για εκεχειρία

Israeli soldiers move on the top of a tank near the Israeli-Gaza border, as seen from southern Israel, Wednesday, Aug. 21, 2024. (AP Photo/Leo Correa)

AP Photo/Leo Correa

Στην Αίγυπτο αναμένεται να μεταβεί ο Αμερικανός  υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εντός της εβδομάδας σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την ώρα που ο νέος ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ «υπόσχεται» μακρύ πόλεμο φθοράς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν υποχωρεί παρά τις πιέσεις. 

«Είμαστε προετοιμασμένοι να διεξαγάγουμε μακρύ πόλεμο φθοράς», τόνισε ο Σινουάρ.

Πρόσθεσε ότι οι «κοινές προσπάθειες» μαζί με άλλα κινήματα «της αντίστασης», στον Λίβανο, στο Ιράκ και στην Υεμένη θα «τσακίσουν τη θέληση» του Ισραήλ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, συμμάχους του κινήματός του, που εξαπέλυσαν προχθές Κυριακή επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στο κεντρικό τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.

Η δήλωση αυτή ακολουθεί τους νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από είκοσι ανθρώπους στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο υπό πολιορκία, σύμφωνα με γιατρούς και εργαζόμενους στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Νετανιάχου: Η επιστροφή των Ισραηλινών στον Βορρά είναι πλέον στόχος του πολέμου

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι η επιστροφή των κατοίκων του βόρειου τμήματος της χώρας, που εγκατέλειψαν την περιοχή εξαιτίας των καθημερινών ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του και του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ από την 8η Οκτωβρίου, είναι πλέον ανάμεσα στους στόχους του πολέμου που διεξάγει η κυβέρνησή του.

«Το συμβούλιο πολιτικής και ασφαλείας της κυβέρνησης επικαιροποίησε τους στόχους του πολέμου απόψε, προκειμένου να συμπεριληφθεί το ακόλουθο εδάφιο: η επιστροφή με απόλυτη ασφάλεια των κατοίκων του βορρά (της χώρας) στα σπίτια τους», εξήγησε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του.

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Δευτέρα (16/9), ο Μπλίνκεν αναμένεται στο πλαίσιο της επίσκεψής του να συμπροεδρεύσει σε σύνοδο του «στρατηγικού διαλόγου» της Ουάσιγκτον και του Καΐρου, συμμάχου-κλειδιού της αμερικανικής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή, που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης