ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος ΟΣΕ: Δεν υπήρξε ενδεχόμενο σύγκρουσης στους Αγίους Αναργύρους - Τι είπε για τις Αφίδνες

Πρόεδρος ΟΣΕ: Δεν υπήρξε ενδεχόμενο σύγκρουσης στους Αγίους Αναργύρους - Τι είπε για τις Αφίδνες

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINNISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για το σοβαρό περιστατικό με την παραλίγο σύγκρουση τρένων κοντά στο σταθμό των Αγίων Αναργύρων μίλησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος Γιάννος Γραμματίδης, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης.

«Ακούω με έκπληξη ότι απεφεύχθη μετωπική σύγκρουση. Και δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο ενδεχόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Εάν υπάρχουν φώτα σήμανσης, είναι ένα σημείο το οποίο είναι όπου η γραμμή είναι μονή. Και γιατί είναι μονή μεταξύ Σταθμού Αθηνών και σταθμού Αγίων Αναργύρων; Διότι μεσολαβεί το έργο της υπογειοποίησης των γραμμών στα Σεπόλια, που σημαίνει ότι αυτή η μονή γραμμή πλέον δεν έχει φωτοσήμανση (…)», σημείωσε και εξήγησε πως:

«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στα τρένα και στους σταθμούς. Αυτό γίνεται συνεχώς με VHF που καλύπτει τους μηχανοδηγούς οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Και βέβαια υπάρχει και το GSMR με το οποίο συνδέονται και επικοινωνούν οι σταθμάρχες (…)»

«Έγινε το λάθος από τον σταθμάρχη του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αθηνών (…)», είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε:

«Η σύγκρουση -εάν υπήρχε ποτέ ενδεχόμενο σύγκρουσης- θα είχε βεβαίως αποφευχθεί και λόγω της μικρής ταχύτητας που έχουν τα τρένα. Όμως όταν δόθηκε το λάθος σήμα και ξεκίνησε η αμαξοστοιχία από το σταθμό Αθηνών προς τους Αγίους Αναργύρους και παράλληλα δόθηκε η λάθος εντολή στην αμαξοστοιχία από τους Αγίους Αναργύρους να πάει προς την Αθήνα, δεν πρόλαβε στην πραγματικότητα να μπει η αμαξοστοιχία από το Κιάτο».

«Δεν πρόλαβε να μπει στη μονή γραμμή, δηλαδή σταμάτησε 500 μέτρα πριν από τη μονή γραμμή και ακούω με έκπληξη ότι απεφεύχθη μετωπική σύγκρουση. Και δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο ενδεχόμενο (…) 100% δεν θα είχαμε (κάτι χειρότερο), διότι λειτούργησαν όλα τα συστήματα ασφαλείας».

«Δεν υπήρχε ποτέ πρόβλημα επικινδυνότητας για τους ανθρώπους»

Σχετικά με το σημερινό (14/9) περιστατικό με την πρόσκρουση αμαξοστοιχίας σε πεσμένα δέντρα, είπε:

«Στο συγκεκριμένο σημείο όπου πέρναγε η αμαξοστοιχία, έγειρε και έπεσε ένα δέντρο το οποίο όχι μόνο πέρασε στην καμπίνα του μηχανοδηγού, αλλά παράλληλα έκοψε και την ηλεκτρική σύνδεση με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί το τρένο. Πρέπει να σας πω ότι αμέσως με επόμενη αμαξοστοιχία μετεφέρθησαν στις Αφίδνες 35 άτομα, βεβαίως σώα, διότι δεν υπήρχε ποτέ πρόβλημα επικινδυνότητας για τους ανθρώπους. Και αυτό το λέω γιατί διεδόθη ότι είχαμε 25 άτομα τα οποία τραυματίστηκαν».

«Έχει γίνει αίτημα από πλευράς του ΟΣΕ προς τη Δασική Υπηρεσία και δεν μπορούμε να κόβουμε δέντρα χωρίς δυστυχώς την άδεια της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία είτε δεν απαντά είτε όταν απαντά, απαντά αρνητικά. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται και πάλι για εμάς να κόψουμε δέντρα», συνέχισε και κατέληξε:

«Και αυτή είναι η συγκεκριμένη περίπτωση, διότι εμείς ξέραμε ότι υπήρχε ένα δέντρο και έχουμε κάνει αίτημα προς το Δασαρχείο, αλλά δεν μπορούμε όμως χωρίς άδεια του Δασαρχείου, διότι καταλαβαίνετε ότι έχουμε πια και ποινικές ευθύνες».