ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται πρόστιμα για τους πεζούς - Όσα αλλάζουν με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Έρχονται πρόστιμα για τους πεζούς - Όσα αλλάζουν με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κυρώσεις και στους πεζούς περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, που βρίσκεται στα «σκαριά» και θα τεθεί σε διαβούλευση εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένονται επίσης - μεταξύ άλλων - αλλαγές στα όρια ταχύτητας.

Στόχος των νέων αλλαγών είναι να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα. Ο νέος Κώδικας περιλαμβάνει, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τρεις κατηγορίες παραβάσεων:

  • Ε1: Οι παραβάσεις, χαμηλής επικινδυνότητας, για τις οποίες θα προβλέπεται πρόστιμο 30 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης έως και 10 ημέρες. Τέτοιες παραβάσεις μπορούν να είναι τυπικές, όπως η έλλειψη των εγγράφων που υποχρεούται να φέρει μαζί του ο οδηγός, ή η αντικανονική στάθμευση.
  • Ε2: Οι παραβάσεις μεσαίας επικινδυνότητας, για τις οποίες το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 150 ευρώ, και θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 20 ημέρες.
  • Ε3: Στις υψηλής επικινδυνότητας παραβάσεις και την αντικοινωνική οδήγηση, οι ποινές θα είναι αυστηρότατες.

Σύμφωνα με το Αρθρο 290Α παρ.1 του Ποινικού Κώδικα όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 5090/2024, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η επικίνδυνη οδήγηση, η υπερβολική ταχύτητα, η κίνηση στη ΛΕΑ και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θα τιμωρούνται ποινικά, με τις ποινές να είναι ιδιαίτερα αυστηρές, έχοντας κακουργηματικό χαρακτήρα.

Πρόκειται για παραβάσεις όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η παραβίαση του STOP και του ερυθρού σηματοδότη, «των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων».