ΕΛΛΑΔΑ

Ο «χάρτης» του νέου ΕΣΥ: Οι γιατροί στα νοσοκομεία, οι περιζήτητες ειδικότητες και τα κίνητρα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Προσλήψεις προσωπικού, κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών, αλλαγές στη φορολόγηση των εφημεριών και δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, είναι ορισμένες από τις αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι το ΕΣΥ που προσφέρει αδιάλειπτα για 40 και πλέον χρόνια τις υπηρεσίες του, χρειάζεται αναδόμηση, εκσυγχρονισμό, και τους απαραίτητους πόρους, ώστε να λειτουργήσει ακόμη πιο αποδοτικά, σύγχρονα και ευέλικτα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το σύνολο του προσωπικού στο ΕΣΥ ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 86.138 άτομα, έναντι 78.272 άτομα το 2019. Το ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία ανέρχεται σε 21.478 έναντι 19.764 τον Ιούνιο του 2019.

Οι ελλείψεις σε γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων όπως παθολόγους, αναισθησιολόγους και νεφρολόγους, είναι ένα σοβαρό ζήτημα που γίνεται ακόμα πιο έντονο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Βεβαίως όπως σε κάθε πεδίο έτσι και στην υγεία, έχουμε και εδώ το παράδοξο, δύο εμβληματικά νοσοκομεία της χώρας, να διαθέτουν πολύ περισσότερους γιατρούς από το οργανόγραμμά τους. Πρόκειται για τον «Ευαγγελισμό» με 165 γιατρούς επιπλέον, και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης με 190 γιατρούς επιπλέον, όπως επεσήμανε στην εξειδίκευση των μέτρων για την υγεία την περασμένη Τετάρτη (11/09), ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε ακόμη ο υφυπουργός, από την επόμενη χρονιά τα νοσοκομεία θα πληρώνονται με βάση τι παράγουν, δηλαδή από τα χειρουργεία και από τις νοσηλείες.

Από τις περίπου 12.500 θέσεις ιατρών που προκηρύχθηκαν, οι 1.200 απέβησαν άγονες. Τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να προσελκύσει γιατρούς με κίνητρα ειδικά για «προβληματικές» ειδικότητες και «δύσκολες» περιοχές.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ΕΣΥ, σχεδιάζεται ακόμη η δημιουργία 3.500 σημείων κατ' οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα και αύξηση των παιδιάτρων για την κάλυψη περισσότερων από 500.000 παιδιών.

Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται σήμερα στο ΕΣΥ, εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να γίνονται ορατές περί το 2027.

Γεωργιάδης στο CNN Greece: Με μεταρρυθμίσεις αντιστρέφουμε το κλίμα

Σχετικά με τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στο CNN Greece, πως δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο, αλλά αποτελεί «το νούμερο ένα πρόβλημα όλων των συστημάτων υγείας στην ΕΕ».

«Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να καλύψει αυτά τα ελλείμματα, ούτε προφανώς και η χώρα μας. Στα νησιά και στις άγονες περιοχές το πρόβλημα είναι εντονότερο καθώς η προσέλευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι ελάχιστη έως και μηδαμινή», τόνισε.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως με τις μεταρρυθμίσεις και τα κίνητρα που θεσπίζονται, το κλίμα αντιστρέφεται και η εικόνα στα νησιά και στις άγονες περιοχές ήταν πολύ καλύτερη φέτος σε σχέση με πέρσι το καλοκαίρι.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ/INTIME NEWS

«Το σύστημα φέτος το καλοκαίρι πήγε καλύτερα από πέρσι και όλη αυτή η εικόνα καταρρεύσεως του ΕΣΥ που παρουσιάζεται από ορισμένα μέσα είναι παντελώς ψευδής και άδικη», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Τι συνέβη με τις άγονες προκηρύξεις σε ιατρικό προσωπικό

Τα στοιχεία από τις πρόσφατες προκηρύξεις ιατρικού προσωπικού, αναλύει στο CNN Greece, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Τον Δεκέμβριο του 2023, είχαν προκηρυχθεί 246 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ, εκ των οποίων, οι 152 είχαν χαρακτηριστεί άγονες. Έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι διαγωνισμοί, ενώ για πρώτη φορά η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός δύο με τριών μηνών.

Τον Μάρτιο του 2024, προκηρύχθηκαν 726 θέσεις εκ των οποίων άγονες απέβησαν οι 240, οι 460 είναι σε διαδικασία διορισμού και 30 θέσεις, βρίσκονται στο Συμβούλιο Κρίσης, που σημαίνει ότι ολοκληρώνονται πολύ άμεσα.

Αναφορικά με τα νησιά, η κυρία Βιλδιρίδη επισημαίνει, ότι στη Β’ Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά, βρίσκονται σε διαδικασία διορισμού 77 θέσεις σε σύνολο 121 θέσεων.

Εξαδάκτυλος στο CNN Greece: Ο χρόνος θα δείξει πόσο αποδοτικά είναι τα μέτρα

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανασιος Εξαδακτυλος

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ/Eurokinissi

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στο CNN Greece, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε πως «ο χρόνος θα δείξει πόσο είναι επαρκή και αποδοτικά είναι τα μέτρα».

Χαρακτήρισε θετικό πως απαντήθηκε θετικά το αίτημα του κλάδου για αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και πως αναμένει να δει πόσες θέσεις στο ΕΣΥ από τις 700 που είχαν προκηρυχθεί τον Φεβρουάριο έχουν καλυφθεί και πόσοι είναι οι καινούριοι γιατροί.

«Τιτάνια η μάχη των γιατρών στις άγονες περιοχές»

Για την τιτάνια μάχη που δίνουν οι γιατροί της περιφέρειας μίλησε στο CNN Greece, ο κ. Ανάργυρος Μαριόλης, επικεφαλής του Κέντρου Υγείας της Αρεόπολης στη Μάνη.

«Τα σημάδια της ΠΦΥ στις άγονες περιοχές δεν αποτυπώνονται μόνο στο χαρτί. Είναι χαραγμένα με ανεξίτηλες χρωστικές στις συνειδήσεις όλων των επαγγελματιών υγείας, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ντόπιους πληθυσμούς, υπερβαίνοντας καθημερινά τα όρια των εαυτών τους. Δεν θα κρύψω ότι εντυπωσιάζομαι από τη βεβαιότητα κάποιων αποφασισμένων ότι ο τροχός ρέπει μόνο έμπροσθεν. Δυστυχώς, όμως, μερικές φορές αυτό δεν αρκεί».

Το Κέντρο Υγείας στην Αρεόπολη, απαρτίζεται αυτή τη στιγμή, από δύο ειδικευμένους γιατρούς- εις εκ των οποίων είναι ο κ. Μαριόλης και από πέντε αγροτικούς γιατρούς.

«Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και χρειάζεται άμεσα να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη στελέχωσή τους σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κυρίως. Από την ίδρυση του ΕΣΥ έως σήμερα δεν έχει γίνει καμία ποιοτική αξιολόγηση των μονάδων υγείας. Μήπως ήρθε η ώρα;», διερωτήθηκε ο κ. Μαριόλης.

Επισημαίνει την ανάγκη να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα, ώστε να επιλέξουν οι νέοι γιατροί, την ειδικότητα της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της παθολογίας.

«Έτσι όπως βαδίζουμε, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν αυτές οι δύο ειδικότητες. Επιπλέον, οφείλουμε να επανεξετάσουμε προσεκτικά, το θέμα του προσωπικού γιατρού», τόνισε προσθέτοντας πως στόχος είναι να έχουν όλοι οι πολίτες τον δικό τους προσωπικό οικογενειακό ιατρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μαριόλης, διακρίθηκε ως ο καλύτερος οικογενειακός γιατρός του κόσμου για το 2021 σύμφωνα με την αξιολόγηση της WONCA και καλύτερος οικογενειακός γιατρός της Ευρώπης για το 2019.

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: «Να είναι άμεσα αποτελεσματικά τα κίνητρα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Νίτσας, δηλώνει πως απαιτούνται ειδικά κίνητρα για τους νέους γιατρούς και σε ειδικότητες με ελλείψεις, όπως η αναισθησιολογία.

«Τα κίνητρα πρέπει να είναι ισχυρά και άμεσα αποτελεσματικά, ώστε η στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς τα κενά δεν μπορεί να καλύπτονται με υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών από τη Θεσσαλονίκη που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων όπου εκείνοι υπηρετούν αλλά και την προσωπική ζωή των συναδέλφων», σημειώνει.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ζητά μεταξύ άλλων από την ηγεσία του υπουργείο Υγείας να υλοποιηθεί άμεσα ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να συναφθεί γενική συλλογική σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ.

Ο Νίκος Νίτσας πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

«Η πρόσφατη νομοθέτηση δυνατότητας άσκησης ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, με την οποία δεν είμαστε αντίθετοι, ζητούμε να γίνεται συντεταγμένα και ξεκάθαρα με μετατροπή των θέσεων εκείνων που επιθυμούν ιδιωτικό έργο σε part time με σύγχρονη πρόσληψη γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις part time. Με τον τρόπο αυτό θα διπλασιαστεί το προσωπικό στα νοσοκομεία χωρίς δημοσιονομικό κόστος», σημειώνει ο κ. Νίτσας.

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Χρειάζονται κίνητρα και για τους νοσηλευτές

Για περιφρόνηση του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος μιλώντας στο CNN Greece, ζητώντας να δοθούν και σε αυτούς κίνητρα.

«Ο πρωτοδιοριζόμενος νοσηλευτής πανεπιστημιακής κατάρτισης, πληρώνεται με 816 το μήνα, ο βοηθός νοσηλευτή, λαμβάνει 716 ευρώ το μήνα και ο τραυματιοφορέας, λαμβάνει 664 ευρώ το μήνα. Και αυτοί οι μισθοί, σημειώστε ότι είναι επί 12 και όχι επί 14, καθώς τα δώρα έχουν καταργηθεί», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, η κατάσταση αυτή ευθύνεται και για το «μεγάλο κύμα αποχωρήσεων νοσηλευτικού προσωπικού».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος

ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επιβεβαιώνει ότι το προσωπικό έχει αυξηθεί από το 2019 και τονίζοντας ωστόσο πως έχουν αυξηθεί και οι ανάγκες των πολιτών. Επισημαίνει ακόμη, πως το 40% των χειρουργικών αιθουσών στο ΕΣΥ είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης