ΕΛΛΑΔΑ

Λειψυδρία: Ριζικές αλλαγές στη διαχείριση του νερού και μέτρα έκτακτης ανάγκης για την Αττική

EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης νερού προβλέπεται μεταξύ άλλων στη δέσμη των μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε παρεμβάσεις στην κοστολόγηση και την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος, οι οποίες θα αποσαφηνιστούν με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η ΚΥΑ θα περιλαμβάνει την κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, ενώ θα υπάρχει η υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Τα τιμολόγια θα καθορίζονται από τον πάροχο, θα ελέγχονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το όριο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ειδικό τιμολόγιο για χρήστες όπως δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες.

Μεταξύ άλλων, στα μέτρα περιλαμβάνεται η ενίσχυση του ταμιευτήρα του ποταμού Ευήνου, η δημιουργία περισσότερων μονάδων αφαλάτωσης, η επαναχρησιμοποίηση του νερού και η προσθήκη εφεδρικών ταμιευτήρων και γεωτρήσεων, έργα με προϋπολογισμό 166 εκ. ευρώ κατόπιν διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν.

Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης σημαντικές αλλαγές στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης με στόχο τη μείωση του αριθμού τους, μέσω συγχωνεύσεων και συνενώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να επεκταθεί σε Κορινθία, Βοιωτία και Φθιώτιδα και η ΕΥΑΘ στη λοιπή Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, ενώ θα υπάρξει ΕΥΔΑΠ Νησιών για τα νησιά και την Κρήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης