ΕΛΛΑΔΑ

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και σε ιδιωτικές κλινικές με σχετικό voucher

Pixabay

Το θέμα των απογευματινών χειρουργείων απασχόλησε ιδιαίτερα τη σημερινή συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας, στη διάρκεια της οποίας, η πολιτική ηγεσία εξειδίκευσε τα οικονομικά κίνητρα και τις μεταρρυθμίσεις για τους γιατρούς και το ΕΣΥ. Ο μεγάλος όγκος των δωρεάν χειρουργείων θα γίνει μέσα στο 2025.

Ήδη τα περίπου 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, έχουν λάβει έγκριση από την ΕΕ για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την τελική έγκριση της Κομισιόν να αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, η μέγιστη καθυστέρηση στην έγκριση, μπορεί να είναι μέχρι το τέλος του έτους, εάν το πρόγραμμα ενταχθεί στην πανευρωπαϊκή γενική αναθεώρηση του RRF.

Για τον υπουργό Υγείας, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία αποτελούν ένα προσωπικό στοίχημα, καθώς απαιτήθηκε μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πειστούν τα ευρωπαϊκά όργανα να εντάξουν το πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το «εργαλείο» των δωρεάν χειρουργείων θα συμβάλλει στη μείωση της λίστας αναμονής και κυρίως των περιστατικών που περιμένουν για πολύ καιρό. Θα απευθύνεται σε ασθενείς με αναμονή άνω των 4 μηνών. Κατά μέσο όρο, η αναμονή κυμαίνεται από τους 8 έως τους 12 μήνες, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που φτάνει τα δύο χρόνια.

Αυτή τη στιγμή, απογευματινά χειρουργεία πραγματοποιούνται σε 48 νοσοκομεία της χώρας και υπάρχει πραγματική εικόνα μετά την εκκαθάριση της λίστας, που έγινε μέσω τηλεφωνικών επαφών με 150.000 πολίτες, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Με το νέο πληροφοριακό σύστημα, το υπουργείο Υγείας γνωρίζει πλέον τι αναμονή υπάρχει ανά κλινική και το εργαλείο αυτό θα χρησιμοποιηθεί και για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. «Θα είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολο να παρακάμπτεται η σειρά» τόνισε ο Υφυπουργός.

«Οι πολίτες θα έχουν real-time πρόσβαση στη λίστα»

Μόλις ανακοινωθεί η έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, οι πολίτες θα έχουν real-time πρόσβαση στη λίστα, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας. Ως επιπλέον δικλείδα διαφάνειας, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι όποιες κλινικές δεν εκκαθαρίζουν τη λίστα αναμονής τους «προς τα πίσω», δεν θα μπορούν να πληρώνονται από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δωρεάν για τους πολίτες απογευματινά χειρουργεία θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν και σε ιδιωτικές κλινικές, με τη χρήση voucher. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξετάζεται, μάλιστα, προς τον ιδιωτικό τομέα να κατευθυνθούν «ομάδες» χειρουργείων (πχ. καταρράκτης). Η επιλογή αυτή θα δίνεται εάν το δημόσιο νοσοκομείο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, ώστε να ολοκληρωθεί η δράση και μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα απογευματινά χειρουργεία, η εφαρμογή του συστήματος των DRGs και η αναδιοργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των εφημεριών των νοσοκομείων -κυρίως στην Αττική- θα συνθέσουν ένα διαφορετικό περιβάλλον για το ΕΣΥ, από το 2026, τόνισε τέλος ο υπουργός Υγείας.

Όπως τόνισε πάντως σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «Το ΕΣΥ έχει μια από τις καλύτερες χρονιές στην αύξηση των τακτικών χειρουργείων, 280.000 άνθρωποι έχουν χειρουργηθεί, μία αύξηση της τάξεως του 4% και 7,5% αύξηση στις νοσηλείες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης