ΕΛΛΑΔΑ

Όλη η κατάθεση θύματος των μπράβων της Μυκόνου - Ο Τόνι και οι εισπράκτορές του

EUROKINISSI - Φωτογραφία αρχείου

Αποκαλυπτική είναι η κατάθεση ενός από τα θύματα των μπράβων της Μυκόνου, που βρήκε το θάρρος να αποκαλύψει στους αξιωματικούς του τμήματος εκβιαστών της ασφάλειας Αττικής τα όσα εκβιαστικά απαιτούσαν τα μέλη της συμμορίας, που είχαν κάνει απόβαση στο νησί από την Αθήνα και είχαν μάλιστα σκοπό να επεκταθούν σε όλο το νησί της Μυκόνου.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος μίλησε για όλα στις αρχές για να να μπορέσει να γλιτώσει από τα όσα ζούσε με την εγκληματική οργάνωση που κάθε μήνα άρπαζαν από το ταμείο του χρήματα της δουλειάς του.

Αρχικά τον κυρίευσε ο φόβος όμως τελικά εμπιστεύτηκε τις αρχές που συνέλαβαν τεσσερα μέλη της οργάνωσης με την έρευνα τους όμως να συνεχιζεται. Η περιγραφή του θύματος ξεκινά με το πώς ένας άλλο ιδιοκτήτης καταστήματος ο οποίος επίσης ήταν θύμα τους, τον ενημέρωσε για τους μπράβους που είχαν φτάσει στο νησί της Μυκόνου.

«…..Μας είπε ότι το ίδιο βράδυ θα ερχόταν στη Μύκονο με θαλαμηγός με ομάδα μπράβων από την Αθήνα. Είναι μεγάλη ομάδα από την Ηλιούπολη. Ότι πουλάνε προστασία σε μαγαζιά στην Αθήνα και κυρίως στη Γλυφάδα και την Μύκονο. Μας είπε ότι δεν μπορούσαμε να το αποφύγουμε και είναι μία δουλειά που θα πρέπει να γίνει αλλά έχει κανονίσει ο ίδιος η τιμή να είναι πολύ φιλική.

Είπε επίσης ότι εμείς δεν είμαστε το μοναδικό μαγαζί που θα έρθουν και ότι ακόμα και ο ίδιος τους πληρώνει στην Αθήνα τόσο για το μαγαζί της Γλυφάδας όσο και για το μαγαζί της Μυκόνου. Μετά από αυτή τη συζήτηση προσπάθησα να είμαι ψύχραιμος……

Το ραντεβού θα γινόταν την επόμενη μέρα. Συνολικά οι μπράβοι ήταν έξι άτομα από τους οποίους οι πέντε ήταν ψηλοι φουσκωτοί, μπρατσαράδες με τατουάζ σκούρο χρώμα ρούχα και μεγάλα μαύρα γυαλιά ηλίου τύπου μάσκα και ένας ήταν αδύνατος πιο κοντός με μακρόστενο πρόσωπο αλβανός καστανόξανθος που μου συστήθηκε ως Τόνι.»

Στη συνέχεια το θύμα περιγράφει τη πρώτη συνάντηση του με τους εκβιαστές και όσα του ζήτησαν:

«.. Προσπάθησα να είμαι ψύχραιμος και τους πλησίασα ευγενικά τους ρώτησα αν θέλουν κάτι να τους κεράσω και τους πρότεινα να μιλήσουμε κάπου αλλού όχι μπροστά στο μαγαζί. Ο Τόνι μαζί με έναν από τους πέντε φουσκωτούς σηκώθηκαν και πήγαμε σε ένα από τα τραπεζάκια που βρίσκονται στην σάλα του μαγαζιού. Καθίσαμε στο τραπέζι εγώ και ο Τόνι δίπλα δίπλα και ο φουσκωτός που τον συνόδευε κάθισε στην άλλη πλευρά του τραπεζιού ακριβώς απέναντι από εμένα. Ο Τόνι ξεκίνησε την κουβέντα λέγοντας μου ότι είναι μεγάλη ομάδα έρχονται από την Αθήνα και κάνουν πλέον κουμάντο στη Μύκονο και ότι κάποια πράγματα έχουν αποφασιστεί ήδη και ότι δεν θα είμαι το μοναδικό μαγαζί στην πλατεία που θα πληρώσει προστασία. Μου είπε ότι σήμερα ήρθαν για το δικό μου μαγαζί αλλά σειρά έχουν και τα υπόλοιπα μαγαζιά στην πλατεία».

«Του είπα ότι εφόσον δεν μπορώ να το αποφύγω θα συνεργαστώ του ζήτησα να μου πει ποια είναι η τιμή για να μην συνεχίσουμε αυτή τη κουβέντα. Εκείνος μου είπε ότι η τιμή είναι 5000 € για την σεζόν. Όταν άκουσα την τιμή σηκώθηκα από την καρέκλα και του είπα ότι το μαγαζί είναι ασφαλισμένο να μου δώσει λίγο χρόνο να βγάλω τα παιδιά μου και τους πελάτες έξω και να του βάλει φωτιά γιατί δεν είχα αυτά τα λεφτά να του δώσω. Προσπάθησε ο Τόνι να με ηρεμήσει και μου έλεγε να καθίσω κάτω να συζητήσουμε την τιμή. Με ρώτησε πόσα μπορώ να δίνω και του απάντησα ότι ιδανικά δεν μπορώ να δώσω τίποτα αλλά αφού δεν μπορώ να το αποφύγω μπορώ να δίνω 1500 τη σεζόν και συγκεκριμένα 300 € το μήνα. Ο Τόνι μου είπε ότι αυτό δεν γίνεται και πρέπει να το ξεχάσω και θα πρέπει να μιλήσει και με το μεγάλο γιατί και ο ίδιος μεροκάματο παίρνει. Του ξαναείπα ότι δεν έχω να του δώσω τα λεφτά που ζητάει και να πάει να δει το ταμείο μου ότι δεν ξεπερνάει τα 400 € την ημέρα….»

Ο αρχηγός της συμμορίας όμως σε αυτό το σημείο άρχισε να εκνευρίζεται και να δηλώνει ξεκάθαρα στο θύμα ποιες είναι οι εκβιαστικές τους απαιτήσεις.

«.. Ο Τόνι ήταν αυστηρός και απότομος εκείνη την ώρα και μου είπε ότι δεν γίνονται αυτά που του λέω θα κλείσει τιμή στα 2500 € και δεν θα συζητήσουμε τίποτα άλλο. Τον ρώτησε στη συνέχεια για τα διαδικαστικά της πληρωμής και συμφωνήσαμε να του τα δίνω στο τέλος κάθε μήνα με δόσεις. Συγκεκριμένα 400 € το μήνα και τον τελευταίο 500 μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό. Μετά απ’ αυτό σηκώθηκε με χαιρέτησε και του είπα ότι δεν συζητήσαμε πως θα του δίνω αυτά τα λεφτά. Και πως θα τον βρίσκω και μου απάντησε ότι δεν πρέπει να αγχώνομαι και ότι θα με βρεις κι αυτός. Θα μου στέλνει ένα μήνυμα και θα με ενημερώνει για την ημέρα την ώρα και το άτομο που θα έρθει να πάρει τα λεφτά και αν δεν μπορεί να έρθει κάποιος θα πρέπει να τα δίνω αποκλειστικά στον Χρ …»

Με κάθε λεπτομέρεια όμως το θύμα περιέγραψε στις αρχές και τη πρώτη φορά που οι μπράβοι πήγαν να πάρουν τα χρήματα.

«.. Πήγα στο ταμείο μου είπε κι εμένα ότι είναι για το φάκελο που τον έστειλε ο Τόνι τον υδραυλικό τον έδωσα τον φάκελο τον άνοιξα μπροστά μου μέτρησε τα χρήματα άφησε το φάκελο τα έβαλε στην τσέπη και φύγε. Εγώ για να σιγουρευτώ έστειλα ένα μήνυμα στον Τόνυ και τον ενημέρωσα ότι έδωσα τα λεφτά στο παιδί. Από εκεί και πέρα όλο το μήνα δεν είχαμε καμία επικοινωνία. Παρά μόνο τέλη του μήνα. Εγώ έλειπα στο χωριό μου μου έστειλε μήνυμα ο Τόνι του είπα ότι λείπω και ότι θα γυρίσω στα τέλη της εβδομάδας αρχές Αυγούστου δηλαδή του ζήτησα να κάνει λίγη υπομονή. Μετά από δύο ή τρεις ημέρες μου ξαναέστειλε μήνυμα και του είπα πάλι ότι είμαι εκτός και ότι θα επιστρέψω στις 3 Αυγούστου. Όταν πλέον είχα επιστρέψει του έστειλα εγώ να τον ενημερώσω ότι βρίσκομαι στο νησί και να στείλει ένα παιδί να έρθει να τα πάρει. Το ίδιο βράδυ λοιπόν μου έστειλε το Γιάννη. Αυτός είχε έρθει και την προηγούμενη φορά πάλι αυτή τη φορά ήταν μαζί με έναν άλλο κοντούλη μελαχρινό χοντρούλη με τατουάζ και τριγωνικό μούσι. Έδωσα εγώ στο Γιάννη χωρίς φάκελο αυτή τη φορά ένα πεντακοσάρικο το έβαλε στην τσέπη και έφυγαν. Εμείς ήμασταν πολύ αγχωμένη και εντελώς έξω από τα νερά μας με τα μπράβοι ηλικία αποφασίσαμε να μην μιλήσουμε σε κανέναν και να συνεχίσουμε να δίνουμε κανονικά τα λεφτά στο Τόνι…..»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης