ΕΛΛΑΔΑ

«Χτύπησε» και στην Αττική η «Atena» με πλημμύρες και διακοπές ρεύματος - Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

«Χτύπησε» και στην Αττική η «Atena» με πλημμύρες και διακοπές ρεύματος - Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Η εικόνα από γειτονιές της Αθήνας μετά το «χτύπημα» της «Atena»

EUROKINISSI / ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Με ραγδαιότητα και σφοδρότητα έφτασαν τα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Atena» ακόμη και στο κέντρο Αθήνας, όπου από το απόγευμα της Τρίτης (10/9) δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα σε κεντρικούς δρόμους.

Στο Σύνταγμα μέσα σε λίγα λεπτά πλημμύρισαν δρόμοι και πεζοδρόμια με τους πολίτες να τρέχουν για να προστατευθούν από τις έντονες βροχοπτώσεις, ενώ και οι οδηγοί αντιμετώπισαν μικρότερα προβλήματα, καθώς δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο. Στην πυροσβεστική έχουν ήδη γίνει 10 κλήσεις για κοπές δέντρων αλλά και για άντληση υδάτων στο Γαλάτσι και στα Άνω Πατήσια.

Εκτός όμως από το κέντρο της Αθήνας, έντονη βροχή έπεσε και σε περιοχές των δυτικών προαστίων, όπως η Πετρούπολη, όπου κυριολεκτικά άνοιξαν οι ουρανοί, ενώ τις καταιγίδες συνόδευαν ισχυροί άνεμοι. Τα φαινόμενα της έντονης βροχόπτωσης που «σφυροκόπησε» περιοχές της Αττικής δεν κράτησε για ώρα, όμως κατάφεραν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα.

kakokairia atena

Η κακοκαιρία Atena στην Αθήνα

INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μάλιστα, από τη σφοδρή βροχόπτωση σημειώθηκαν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές, όπως στο Ψυχικό, τη Φιλοθέη, το Πολύγωνο, τη Λαμπρινή και την Κυψέλη.

«Μπαράζ» μηνυμάτων του 112

Το 112 ήχησε νωρίτερα σήμερα για Μακεδονία – Θράκη, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο, προειδοποιώντας για για «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας, από τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα 10/09/2024 έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο». Παράλληλα, ισχυρές βροχές και κεραυνική δραστηριότητα σημειώνονται από τις πρώτες απογευματινές ώρες στην Αττική.

Στην παρακάτω ομάδα προγνωστικών χαρτών αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός 3ώρου μεταξύ 12:00-15:00 και 18:00-21:00 της Τρίτης 10/09, 00:00-03:00 και 03:00-06:00 της Τετάρτης 11/09.

Κακοκαιρία “Atena”: Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική, ήχησε το 112 για Μακεδονία – Θράκη

Σοβαρά προβλήματα στην Εύβοια

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Atena» ξεκίνησαν στην Εύβοια με έντονη βροχόπτωση και ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με το evima.gr, προκάλεσαν μάλιστα και πτώση δέντρου στο δρόμο προς Παπάδες στη Βόρεια Εύβοια.

Άμεσα στο σημείο έφτασε η πυροσβεστική του Μαντουδίου έγινε κοπή και απομάκρυνση του δέντρου.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Με επικαιροποίηση του Εκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καθώς η κακοκαιρία «Atena» κινείται ανατολικά, επηρεάζοντας τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στις εν λόγω περιοχές αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Κατά τις πρωινές ώρες, σημαντικά ύψη βροχής καταγράφηκαν τοπικά στο Ιόνιο και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 08:30 είχαν καταγραφεί στους σταθμούς Ζακύνθου και Κέρκυρας με 70 mm βροχής.

Κακοκαιρία «Atena»: Ισχυρές καταιγίδες στην Αθήνα – Προβλήματα σε δρόμους-8

Την Πέμπτη ο αγιασμός σε σχολεία της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Εξάλλου, ο αγιασμός στα σχολεία της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης λόγω της κακοκαιρίας «Atena», μετατέθηκε για την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου. Κατά συνέπεια δεν θα χτυπήσει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι για τους μαθητές στα σχολεία της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου), καθώς οι περιοχές αναμένεται να «χτυπηθούν» από την κακοκαιρία «Atena».

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ο Περιφερειάρχης, Χριστόδουλος Τοψίδης αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της περιφέρειας, μετά και από εισήγηση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Έτσι, η έναρξη της σχολικής χρονιάς και ο αγιασμός μεταφέρεται κατά μια ημέρα, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία Atena

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων(ΕΔΕΚ), που εκδόθηκε την Τρίτη 10-09-2024/13:30 τοπική ώρα, η κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ που συνοδεύεται από βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο κινείται ανατολικά και επηρεάζει τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24).

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Μέχρι τις βραδινές ώρες της Τρίτης (10-9-2024) στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια (κυρίως στα βόρεια). Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα έντονα.

Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία.

Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στην ανατολική Μακεδονία προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα.

Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα τη νύχτα της Τρίτης (10-09-24) και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Αγ. Ευστράτιος και Λήμνος) προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα έντονα.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.