ΕΛΛΑΔΑ

Γιατροί Πειραά: Να στελεχωθούν οι δομές υγείας στα νησιά και να δοθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης

Γιατροί Πειραά: Να στελεχωθούν οι δομές υγείας στα νησιά και να δοθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης

Ιατρικό προσωπικό

UNSPLASH

Τις προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, με γνώμονα τη στήριξη και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΙΣΠ, Νικόλαος Πλατανησιώτης, σε συνέντευξή του στο Action 24, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΙΣΠ δήλωσε ότι οι αυξήσεις είναι καλοδεχούμενες και στη σωστή κατεύθυνση, δεν φθάνουν όμως για να λύσουν το πρόβλημα. «Το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι πολυπαραγοντικό» τόνισε.

Επισημαίνοντας δύο παράγοντες, «τον κίνδυνο από Ανατολάς και τον νέο διαφαινόμενο κίνδυνο από Βορρά», ο κ. Πλατανησιώτης είπε ότι χρειάζονται εχέγγυα ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι γιατροί που θα πάνε σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές «να κτίσουν μια νέα ζωή και να δώσουμε περισσότερη ζωή και υγεία».

Για παράδειγμα, το πρόβλημα της στέγασης: «Υπάρχουν σπίτια αυτή τη στιγμή στα νησιά μας; Δεν υπάρχουν. Όπως γνωρίζετε, ίσως καλύτερα από μένα, τα σπίτια στα νησιά μας νοικιάζονται από τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τον Μάιο. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι απ’ όσο γνωρίζω, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει βγάλει ένα πρόγραμμα να φτιάξει σπίτια για τους αξιωματικούς μέχρι το 2035 σε αυτά τα νησιά. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουμε κι εμείς, κάτι που έχω πει και παλιότερα. Θα σας θυμίσω τις παραιτήσεις συναδέλφων που πήγαν σε νησιά, όπως χαρακτηριστικό είναι της Μήλου και άλλων περιοχών, επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν σπίτι για να μείνουν. Καλά είναι τα χρήματα, αλλά πού θα μείνει ο άλλος!»

Καθώς στα νησιά χρειάζονται γιατροί με ειδικότητα, άρα σε μια ηλικία 32, 35, 38 ετών, πιθανότατα παντρεμένοι και ίσως με κάποιο παιδί, το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίσει την κατοικία τους, ενώ μια δεύτερη πτυχή του θέματος είναι η δυνατότητα συνυπηρέτησης: «Είναι παντρεμένος ο ή η συνάδελφος και είναι διορισμένοι στο Δημόσιο ο ή η σύζυγος. Γιατί να μην υπάρχει δυνατότητα συνυπηρέτησης που υπάρχει στην Ελληνική Αστυνομία και στον Ελληνικό Στρατό, με άμεση μετακίνηση χωρίς κόστος στον τόπο κατοικίας;»

Ως προς το πρόβλημα της μετανάστευσης των νέων γιατρών, ο κ. Πλατανησιώτης εξήγησε ότι δεν είναι μόνο οι πολύ υψηλότεροι οι μισθοί, αλλά και οι πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας. «Ισχύει το οκτάωρο που δεν ισχύει στην Ελλάδα. Εδώ μπορεί να κάνει κανείς εφημερία δύο ή τρεις συνεχόμενες ημέρες. Δεν ισχύει το οκτάωρο στα ελληνικά νοσοκομεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΙΣΠ τόνισε ότι αν στελεχωθούν σωστά τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών, μόνο από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τις μεταφορές ασθενών, θα υπερκαλυφθεί οποιαδήποτε επένδυση.

«Αυτό το κόστος είναι τεράστιο και μπορεί να υπερκαλυφθεί. Να δώσω ένα άλλο παράδειγμα. Βγαίνουν προκηρύξεις και είναι όλες άγονες. Αν εσείς έχετε μια δουλειά και ζητάτε έναν υπάλληλο και δεν έρχεται κανείς, αυτό τι σημαίνει; Ότι η αγγελία που έχετε βάλει είναι λάθος. Αυτό πρέπει να δούμε και να φτιάξουμε κάτι καινούριο, το οποίο μπορεί να γίνει δεκτό».