ΕΛΛΑΔΑ

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία Atena τις επόμενες ώρες - Έρχεται νέο κύμα από την Πέμπτη

Σφοδρή κακοκαιρία στη χώρα.

Εurokinissi

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Atena με τις βροχές και τις καταιγίδες να αναμένονται σε μεγάλο μέρος της χώρας έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κύρια αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού είναι η μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη καθώς και η θέση του αεροχειμάρρου πάνω από τη Μεσόγειο, η οποία έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός βαρομετρικού χαμηλού πάνω από την περιοχή της Ιταλίας.

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης με κίνηση κατά βάση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και η κίνηση του καθορίζει την δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Η ανατολική-νοτιοανατολική κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Ιταλίας προς τα νότια Βαλκάνια και τη χώρα μας σήμερα θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά της χώρας με βροχές και καταιγίδες.

Σήμερα Τρίτη τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε μεγάλο μέρος της χώρας (με εξαίρεση τα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου), με έμφαση τη βόρεια χώρα, όπου τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας αρχικά τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και Δυτικής Πελοποννήσου, με μικρή πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις και από σήμερα Τρίτη 10/09 το μεσημέρι – που η Atena εισέρχεται στη δεύτερη φάση της, τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε μεγάλο μέρος της χώρας (με εξαίρεση τα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου), με έμφαση τη βόρεια χώρα όπου τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση.

Σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και Αρκαδία, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Βόλο και περιοχές της Μαγνησίας, Λάρισα, Πιερία και Φλώρινα έχει ηχήσει ήδη η ειδοποίηση του 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα που καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Στην Ηγουμενίτσα η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πολλά προβλήματα, κυρίως στο λιμάνι της πόλης. Στην Κέρκυρα, σε κάποιες περιοχές, έχουν πέσει ακόμα και 70 τόνοι μερού ανά στρέμμα.

Μαρουσάκης: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα

Σε ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για έντονες καταιγίδες και για πιθανότητα να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα κατά τόπους.

Το πρώτο από τα κύματα που αναμένουμε θα επηρεάσει προς το βράδυ σήμερα και μέχρι το πρωί αύριο το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά

Ο γνωστός μετεωρολόγος παραθέτει ακόμη και χάρτες με τις περιοχές, που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία «Atena».

Πιο αναλυτικά, η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη έχει ως εξής:

«Κακοκαιρία κατά κύματα

Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας αναμένεται να απασχολήσει τη χώρα μας καθώς αυτό κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά (Βίντεο με χάρτη Ευρώπης).

Η εξέλιξη του πρώτου κύματος

Το πρώτο από τα κύματα που αναμένουμε θα επηρεάσει προς το βράδυ σήμερα και μέχρι το πρωί αύριο το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά με τα προγνωστικά να θέλουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού οπότε αυξάνεται και ο κίνδυνος για πλημμυρικά επεισόδια (χάρτης 1).

Η δεύτερη φάση αυτού του πρώτου κύματος αναμένεται προς το μεσημέρι αύριο όπου τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν προς τα κεντρικά και βόρεια (χάρτης 2).

Η τρίτη και τελευταία φάση αυτού του πρώτου κύματος αναμένεται από το βράδυ αύριο και μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης όπου θα επηρεαστεί το ανατολικό Αιγαίο και τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας.

Το δεύτερο κύμα υπολογίζεται μέσα στην Πέμπτη και από τα δυτικά προς τα ανατολικά το οποίο και θα αναλυθεί στην ώρα του.

Το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε τη Δευτέρα 09-09-2024/1300 τοπική ώρα με α.α. 2/2024 εξακολουθεί να ισχύει ως έχει, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Η κακοκαιρία «ATENA», με βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο που κινείται ανατολικά επηρεάζοντας ήδη τα νησιά του Ιονίου, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  1. Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.
  2. Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
  3. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.
  4. Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Πού ήχησε το 112

Το 112 ήχησε στα τηλέφωνα όσων ζουν στον Βόλο και σε πολλές περιοχές της Μαγνησίας. Επίσης μήνυμα εστάλη και στην Αχαΐα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία και την Αρκαδία προειδοποιώντας τους κατοίκους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες, από τα ξημερώματα μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Από τις προμεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες και από το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Ζάκυνθος: Τέσσερα άτομα απεγκλωβίστηκαν από Ι.Χ. - Κατέρρευσε τοίχος σε επαρχιακή οδό

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε στη Ζάκυνθο η κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες πλήττοντας την Δυτική Ελλάδα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και ισχυρούς ανέμους.

O τοίχος που κατέρρευσε λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης

imerazante.gr

Από την συνεχή και ισχυρή βροχόπτωση στην Ζάκυνθο, χθες το βράδυ κατέρρευσε τμήμα από τοιχίο στο μετόχι του Αγίου Διονυσίου, στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου- Καλαμακίου με αποτέλεσμα να κλείσει τμήμα του δρόμου.

Μπουλντόζα απομακρύνει τις πέτρες από τον δρόμο της επαρχιακής οδού

imerazante.gr

Σύμφωνα με το imerazante.gr από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης τέσσερα άτομα (Βέλγοι) απεγκλωβίστηκαν από αυτοκίνητο στο χωριό Μαχαιράδο, ενώ έγιναν τουλάχιστον τέσσερις αντλήσεις υδάτων από κατοικίες και καταστήματα. Επίσης έπιασε φωτιά ένας προβολέας στο σχολείο στο χωριό της Λιθακιάς.

Το βίντεο με την κίνηση της κακοκαιρίας από τον Θ. Κολυδά

O διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς δημοσίευσε βίντεο με την κίνηση της κακοκαιρίας μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες καλούνται να είναι προσεκτικοί:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης