ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Atena»: Επιδείνωση τις επόμενες ώρες και προειδοποίηση Κικίλια - 112 σε Πάτρα, Γιάννενα

Μπόρες αναμένονται σε αρκετές περιοχές INTIME NEWS

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας «Atena» που ήδη ξεκίνησε να σαρώνει τη χώρα με τις πρώτες προειδοποιήσεις του 112 να εστιάζουν στη Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Πάτρα, ενώ το ίδιο μήνυμα εστάλη και στα Γιάννενα. Όμως, τα πιο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας από το βράδυ της Δευτέρας (9/9) και για τις επόμενες ημέρες, με καταιγίδες και ανέμους έως και 9 μποφόρ. 

Η πιθανή εκδήλωση τοπικών πλημμυρικών φαινομένων έχει θέσει τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας σε αυξημένη επιφυλακή.

112 σε Πάτρα: «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της δυτικής Ελλάδας εστάλη το απόγευμα της Δευτέρας (9/9) λόγω της κακοκαιρίας «ATENA» που αναμένεται να πλήξει την περιοχή. Οι Αρχές προειδοποιούν για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που πρόκειται να επικρατήσουν και να έχουν διάρκεια μέχρι και την Τρίτη (10/9), απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου

Το μεσημέρι της Δευτέρας (9/9) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου από τους επιστήμονες που την απαρτίζουν, οι οποίοι και επικαιροποίησαν την επικινδυνότητα ως προς τα καιρικά φαινόμενα από έκτακτα σε επικίνδυνα.

Ακόμη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με συναρμόδια υπουργεία που συγκάλεσε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ούτως ώστε ο μηχανισμός να τεθεί σε ετοιμότητα ενόψει της κακοκαιρίας. Τα συναρμόδια υπουργεία, η Τοπική αυτοδιοίκηση, οι Περιφέρειες και οι δήμοι είναι σε ετοιμότητα.

Κικίλιας: Η κακοκαιρία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια

Μεγαλύτερη διάρκεια η οποία δεν αποκλείεται να συνοδεύεται από πλημμυρικά φαινόμενα αναμένεται να έχει η κακοκαιρία «ΑΤΕΝΑ», όπως προειδοποιεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στην επικείμενη κακοκαιρία «ΑΤΕΝΑ» είπε ότι «με βάση την εκτενή ενημέρωση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου και σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, από απόψε το βράδυ και για τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας».

Διευκρίνισε δε ότι «δεν πρόκειται για μια καλοκαιρινή αστάθεια, αλλά για ένα φθινοπωρινό σύστημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κακοκαιρία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, άρα δεν αποκλείονται τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Επί ποδός τα Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις

Στη μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκονται τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τυχόν πλημμυρικών φαινομένων από την κακοκαιρία «Atena».

Όπως επιβεβαιώθηκε στη συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στις περιοχές που αναμένεται να πλήξει το φαινόμενο το Πυροσβεστικό Σώμα θα έχει διασπορά δυνάμεων της ΕΜΑΚ με λέμβους σε περίπτωση ανάγκης απεγκλωβισμών πολιτών, ενώ σε εγρήγορση θα είναι και οι κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες για αντλήσεις υδάτων.

Δείτε live την εξέλιξη του καιρού

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις με διασπορά λέμβων και μηχανημάτων έργου με στόχο την άμεση επέμβαση εφόσον χρειαστεί.

Η Ελληνική Αστυνομία θα είναι σε επιφυλακή για την παροχή βοήθειας, αλλά και σε ό,τι αφορά τις ενδεδειγμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως επίσης και οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων. Σε ετοιμότητα θα είναι και τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος για κάθε αναγκαία συνδρομή.

Οι προγνώσεις

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για την κακοκαιρία Atena, που εκδόθηκε την Κυριακή 08-09-2024/1200 τοπική ώρα με α.α. 17/2024, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ.

Το βαρομετρικό χαμηλό, που προκαλεί την κακοκαιρία «Atena» στη Κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

  1. Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.
  2. Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
  3. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.
  4. Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει για την κακοκαιρία:

Meteo: Επεισόδιο βροχόπτωσης Κατηγορίας 3

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε μεγάλο μέρος της χώρας από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 09/09 έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 11/09.

Κύρια αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού είναι η μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη καθώς και η θέση του αεροχειμάρρου (ποροκαλί αποχρώσεις στην Εικόνα 1) πάνω από τη Μεσόγειο η οποία έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός βαρομετρικού χαμηλού πάνω από την περιοχή της Ιταλίας (Εικόνα 1).

Υπενθυμίζουμε ότι, ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση κατά βάση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και η κίνηση του καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Η ανατολική-νοτιοανατολική κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Ιταλίας προς τα Νότια Βαλκάνια και τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 09/09 θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά της χώρας μας με βροχές και καταιγίδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης