ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Χαρδαλιάς: «Θωρακίζουμε το Λεκανοπέδιο - Ο Κηφισός είναι μόνο η αρχή»

Νίκος Χαρδαλιάς: «Θωρακίζουμε το Λεκανοπέδιο - Ο Κηφισός είναι μόνο η αρχή»
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς σε αυτοψία καθαρισμού του Κηφισού ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ / ΙΝ ΤΙΜΕ

Για την πορεία των εργασιών της ευρείας κλίμακας επιχείρησης καθαρισμού όλων των υπόγειων τμημάτων του Κηφισού ποταμού, ενημερώθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησε σε πλακοσκεπή σημεία, στο ύψος της περιοχής του Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

«Προχωράμε στη δεύτερη φάση που αφορά στο πλακοσκεπές τμήμα του Κηφισού, μαζί με τους μηχανικούς μας, και βρισκόμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες ελέγχου σε σχέση με τη στατικότητα. Να δούμε δηλαδή εάν υπάρχουν προβλήματα με καταρρεύσεις δομικών στοιχείων, απευχόμαστε φυσικά να υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά θα πάμε βήμα – βήμα», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ αναφερόμενος στην πολυπλοκότητα του έργου, πρόσθεσε: «Ξέρετε ότι είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο, το οποίο έχει πάρα πολλά προβλήματα, έχει απουσία αερισμού, έλλειψη φωτισμού και ένα βουρκώδες υπόστρωμα που μας δημιουργεί πολλά προβλήματα».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ενημερώθηκε για τα επόμενα βήματα του έργου, που στόχο έχει την ταχεία και πλήρη αποκατάσταση της διατομής του ποταμού, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή των ομβρίων υδάτων και προανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν αντίστοιχες εργασίες σε όλα τα πλακοσκεπή τμήματα των ρεμάτων της Αττικής.

Τον Περιφερειάρχη Αττικής συνόδευσαν στην αυτοψία η Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Υποδομών Ευαγγελία Μικράκη, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Μιλτιάδης Κύρκος, η Προϊσταμένη Ειδικών Έργων Χαρίκλεια Μπιτζιλέκη, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Οδοποιίας Ευάγγελος Μπακογιώργος, οι πολιτικοί μηχανικοί της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Αικατερίνη Φραγκάκη και Παρασκευάς Αναστασάκης, καθώς και εκπρόσωποι του αναδόχου του έργου.

xardalias kifissos

Από τις εργασίες καθαρισμού του υπογειοποιημένου τμήματος του Κηφισού

Περιφέρεια Αττικής/INTIME NEWS

Χαρδαλιάς στο CNN Greece: Μετατρέπουμε τον Κηφισό σε λειτουργικό εργαλείο θωράκισης της Αττικής

Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, λίγο πριν τη νέα αυτοψία, μίλησε αποκλειστικά στο CNN Greece για τις δυσκολίες καθαρισμού μετά από ολόκληρες δεκαετίες, αλλά και την εξέλιξη των σχετικών εργασιών.

Όπως δηλώνει στο CNN Greece o Νίκος Χαρδαλιάς, το σχέδιο της περιφέρειας είναι «ολιστικό» με ευθύνη απέναντι στους πολίτες.

«Μετατρέπουμε έπειτα από δεκαετίες το πιο προβληματικό και επικίνδυνο τμήμα του Κηφισού σε ένα απολύτως λειτουργικό εργαλείο για την αντιπλημμυρική θωράκιση ολόκληρου του Λεκανοπεδίου», τονίζει.

«Το σχέδιό μας είναι ολιστικό. Στην ασφαλή, βιώσιμη, ανθεκτική Αττική για την οποία δεσμευτήκαμε στους πολίτες δεν έχει θέση η διακινδύνευση της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του περιβάλλοντος. Προχωράμε με έργα ουσίας, μακριά από κινήσεις φθηνού εντυπωσιασμού», σημειώνει χαρακτηριστικά.

kifissos katharismos

Eπιχείρηση καθαρισμού στον Κηφισό

Δελτίο Τύπου / POOL/ INTIME

«Επιχείρηση» Κηφισός: Οι δύο επιπλέον δυσκολίες

Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται το CNN Greece, διαπιστώθηκαν δύο επιπλέον δυσκολίες που καταδεικνύουν το μέγεθος του εγχειρήματος:

  • ⁠Η πρώτη, αφορά την παρουσία νερού στο μείγμα των φερτών υλικών που απομακρύνεται, η οποία καθιστά αναγκαία την προσωρινή παράπλευρη απόθεσή τους, προκειμένου να είναι δυνατή η φόρτωσή τους μετά την απομάκρυνση του νερού.
  • Η δεύτερη αφορά τη φύση των υλικών που απομακρύνονται.

Σημειώνεται ότι ο καθαρισμός του Κηφισού πραγματοποιείται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, λόγω απουσίας επαρκούς αερισμού, έλλειψης φωτισμού, μεγάλου αριθμού εντόμων και βουρκώδους υποστρώματος. Το κυριότερο πρόβλημα όμως, αφορά την ύπαρξη νερού εντός του κλειστού τμήματος του αγωγού, σε σημαντικό ύψος.

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου, η πρόσβαση, ξεκινώντας από την οδό Αγίας Άννης, στο ύψος της περιοχής του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, ήταν δυνατή μόνο για μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων καθώς το ύψος του νερού έφτανε τα 80 εκατοστά.

Σκουπίδια, έπιπλα και ό,τι... κατεβάσει ο ρους

Η «επιχείρηση» Κηφισός πραγματοποιείται για να υπάρξει απρόσκοπτη ροή των ομβρίων υδάτων υπό τον φόβο μιας πιθανής πλημμύρας. Στόχος του εγχειρήματος είναι να ανοίξει η διατομή ώστε να μην κάνει υπερχείλιση ο ποταμός, καθώς οι ποσότητες των σκουπιδιών και των φερτών υλικών που «κατεβαίνουν» είναι τεράστιες.

Υπενθυμίζεται ότι τα συνεργεία της περιφέρειας στον Κηφισό κατά την πρόσφατη αυτοψία που διενεργήθηκε προ ημερών, εντόπισαν μεταξύ άλλων σωλήνες, παλιοσίδερα, νεκρά ζώα, λάστιχα, φερτά υλικά ακόμα και... έπιπλα.

kifisos-2.jpg

Επιχείρηση καθαρισμού στον Κηφισό

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η πρόοδος των εργασιών, το κόστος και το deadline

Τα κλειστά τμήματα κατά τα οποία πραγματοποιείται ο καθαρισμός ξεκινούν από τον φαληρικό όρμο και φτάνουν έως τις παρυφές των ορεινών όγκων της Πεντέλης και της Πάρνηθας, ενώ εκτείνονται σε μήκος 8,6 χιλιομέτρων από το συνολικό μήκος των 27 χιλιομέτρων του ποταμού.

Ήδη στα 600 μέτρα που έχουν καθαριστεί, έχουν απομακρυνθεί 1.000 τόνοι σκουπίδια.

Η πρόοδος των εργασιών επηρεάζεται επίσης και από τον όγκο των φερτών υλικών που ανασύρουν τα τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής, καθώς έπειτα από περίπου δύο δεκαετίες που ο Κηφισός είχε αφεθεί στην τύχη του, τα φερτά υλικά που έχουν συσσωρευτεί είναι πολύ περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

katharismos kifisou

Καθαρισμός του Κηφισού

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Οι εργασίες προχωρούν ικανοποιητικά, με εξαίρεση τις ημέρες που βρέχει και τα συνεργεία εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να δουλέψουν, λόγω της ανόδου της στάθμης και της ροής των υδάτων.

Στις αρχές Αυγούστου η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε σύμβαση προϋπολογισμού 1,24 εκατ. ευρώ με τεχνική εταιρεία για τον καθαρισμό του κλειστού τμήματος, ενώ ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου εκτείνεται έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Eπιπλέον, ο καθαρισμός περιλαμβάνει τα εξής τμήματα: από τον Φαληρικό όρμο (έναντι της λεωφόρου Ποσειδώνος) μέχρι το ύψος της οδού Μπιζανίου στο δήμο Μοσχάτου – Ταύρου. Aπό την οδό Αγίας Άννης στον δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη μέχρι τη συμβολή των οδών Περισσού και Παππά στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και από το ύψος της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου μέχρι το ύψος της οδού Λέσβου στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Να σημειωθεί πως, το CNN Greece είχε αναδείξει μήνες πριν το συγκεκριμένο θέμα σε εκτενές ρεπορτάζ, δίνοντας έμφαση στα σοβαρότερα ζητήματα του Κηφισού τα οποία φυσικά εντοπίζονταν στην υπόγεια κοίτη, αλλά και στην παροχετευτική ικανότητα του ποταμού, σε μια περίοδο μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη επικαιροποίηση των χαρτών κινδύνου πλημμυρών.

Για τα «τυφλά» σημεία, τις περιοχές που βρίσκονταν και εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να είναι στο «κόκκινο», τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο να πλημμυρίσει ο Κηφισός, αλλά και για τα έργα που θα έδιναν λύση, είχαν τότε τοποθετηθεί ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, τοπογράφοι-μηχανικοί, σπηλαιολόγοι, προηγούμενοι εντεταλμένοι της περιφέρειας αλλά και ειδικοί εκ της διευθύνσεως αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων.