ΕΛΛΑΔΑ

Ευλογιά: Δεκατρείς εστίες στον Έβρο - Θανατώθηκαν πάνω από 3.000 ζώα

Ευλογιά: Δεκατρείς εστίες στον Έβρο - Θανατώθηκαν πάνω από 3.000 ζώα

Κοπάδι προβάτων 

Pixabay (φωτογραφία αρχείου)

Στον εντοπισμό δεκατριών εστιών ευλογιάς σε ζώα προχώρησαν οι κτηριατρικές αρχές του Έβρου ενώ ήδη έχουν θανατωθεί πάνω από 3.000 ζώα λόγω της νόσου. 

Από τον καθημερινό έλεγχο του επιστημονικού κλιμακίου κτηνιάτρων της περιφέρειας ανακαλύπτει και νέα κρούσματα. «Κάθε φορά η υποψία μας δυστυχώς βγαίνει θετική», σημειώνει ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ Νίκος Φωτεινιάς, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Παράλληλα επισήμανε ότι η νόσος δεν έχει περάσει τα σύνορα του νομού και ότι η συνεργασία με τους κτηνοτρόφους είναι ικανοποιητική αφού πλέον έχουν καταλάβει ότι υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα και επικινδυνότητα για τα κοπάδια τους.

Ήδη μέχρι στιγμής πάνω από 3.000 ζώα έχουν θανατωθεί στον νομό τα περισσότερα των οποίων εντοπίζονται στο Νότιο Έβρο. Έτσι οι εστίες κατανέμονται μέχρι στιγμής : 11 στο Νότιο Έβρο (Φέρες, Πέπλο, Αρδάνιο, Τυχερό). Και 2 στον βόρειο Έβρο περιοχή Ορεστιάδας.

Υπάρχει απογοήτευση και μεγάλος προβληματισμός σχολίασε ο κ. Φωτεινιάς. «Δεν ξέρουμε πως θα είναι η επόμενη μέρα.

Προβληματιζόμαστε για τους κτηνοτρόφους και πως θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε. Αν και το μέτρο 5.2 που εξαγγέλθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό μιλά για αντικατάσταση κατά 100% του ζωικού κεφαλαίου , με πόση όρεξη θα το κάνουν οι κτηνοτρόφοι;», ανέφερε.

Διευκρινίστηκε ακόμη ότι γίνονται ενέργειες να λειτουργήσουν τάφροι (σε συνεργασία με ιδιωτικά συνεργεία), ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του νοσήματος.