ΕΛΛΑΔΑ

Ένας χρόνος από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία - Πάνω από 1,5 δισεκ. ευρώ οι αποζημιώσεις

Ένας χρόνος από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία -  Πάνω από 1,5 δισεκ. ευρώ οι αποζημιώσεις

Από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023 

Eurokinissi

Τις πληγές τους μετρούν ακόμη ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία οι κάτοικοι της περιοχής, που όπως τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος αποτελεί «τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει την πατρίδα μας».

«Οι αιτήσεις για κρατική αρωγή έχουν ξεπεράσει τις 150.000» δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος αναφερόμενος στις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί αλλά και το μέγεθος της ζημίας προσθέτοντας ότι συνολικά οι επικοινωνίες με τον κόσμο ξεπέρασαν τις 200.000.

«Μέχρι τώρα έχουμε διαθέσει 252 εκατ. από την κρατική αρωγή» δήλωσε ο υφυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ προσθέτοντας ότι ποσό αυτό εντάσσεται σε ένα σχέδιο αποζημιώσεων που ξεπερνά το 1,5 δισεκ. ευρώ.

«Συνεχίζεται αυτή η καταβολή με μια σειρά από μέτρα που αγγίζουν όλα τα νοικοκυριά της περιοχής» σημειώνοντας ότι «όλο αυτό το σχήμα αρωγής στους πληγέντες είναι σε εξέλιξη αντιμετωπίζοντας και όλα τα προβλήματα που προκύπτουν».

«Το φυτικό κεφάλαιο είναι σε μια διαδικασία αποζημίωσης και συγκέντρωσης των στοιχείων από τον ΕΛΓΑ που τα φέρνουν στην κρατική αρωγή και εμείς στη συνέχεια θα τα καταβάλουμε» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην παρακάλια περιοχή ενημέρωσε πως ότι οι πληγέντες έχουν αποζημιωθεί με 42 εκατ. ευρώ. «Έχουν αποζημιωθεί για τη φυτική τους παραγωγή, έχουν αποζημιωθεί για τα δύο χρόνια που δεν θα καλλιεργήσουν τα χωράφια τους στις παρακάλιες περιοχές που είναι ακατάλληλες και είναι σε εκκρεμότητα το κομμάτι του φυτικού κεφαλαίου που περιμένουμε την ολοκλήρωση των στοιχείων από τον ΕΛΓΑ για να προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις».

Πρόσθεσε ότι για τη Θεσσαλία, όσον αφορά στο κομμάτι της φυτικής παραγωγής, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες. Όσον αφορά τον πάγιο εξοπλισμό τόνισε ότι έχει δοθεί ο πρώτος και ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής, έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων σε αγρότες και επιχειρηματίες που είχαν πλήρεις φακέλους.

«Έχει καταβληθεί το 50% της κρατικής αρωγής και έχουμε ζητήσει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να μας υποβάλει τους φακέλους για να προχωρήσει η διαδικασία», πρόσθεσε.