ΕΛΛΑΔΑ

Στην Αθήνα το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς

Εξέταση ασθενούς από γιατρό

freepik.com

Στην Αθήνα επιστρέφει μετά από 26 χρόνια η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδούς (European Thyroid Association, ETA), στο πλαίσιο του 46ου Συνεδρίου της που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο εμβληματικό κτίριο του Ωδείου Αθηνών, από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024.

Υπογραμμίζεται ότι η ΕΤΑ αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επιστημονική ένωση θυρεοειδούς στον κόσμο, καθώς απαριθμεί πλέον των 1000 μελών με εξειδίκευση και δέσμευση στη διεθνή μελέτη και θεραπεία των παθήσεων, ενός από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος.

Σημειώνεται ότι, η ελληνική ιατρική κοινότητα και ιδιαίτερα η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία υποδέχονται το υψηλού κύρους συνέδριο, το οποίο θα επιχειρήσει να αναδείξει τους τρόπους για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση νοσημάτων του θυρεοειδούς που πλέον αφορούν σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Επισημαίνεται δε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν έγκυρα και αξιόπιστα για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις τόσο σε επίπεδο ιατρικής διαχείρισης, με τις νέες τάσεις στη φαρμακευτική αντιμετώπιση, όσο και σε επίπεδο διαγνωστικών μεθόδων.

Το 46ο Συνέδριο

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας κ. Λεωνίδας Ντούντας, πρόεδρος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής ΕΤΑ Athens 2024: «το Συνέδριο των Αθηνών αναμένεται να το παρακολουθήσουν 1.200 άτομα, κλινικοί και εργαστηριακοί ιατροί και μοριακοί βιολόγοι, ενώ μεγάλη θα είναι και η συμμετοχή των Ελλήνων ενδοκρινολόγων. Το πρόγραμμα είναι καλά ισορροπημένο μεταξύ θεμάτων κλινικής και εργαστηριακής έρευνας.

Έμφαση θα δοθεί στα αποτελέσματα μελετών με καινούργια φάρμακα για την οφθαλμοπάθεια του θυρεοειδούς, μιας ασθένειας που προκαλεί δυσμορφία, επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς και παρουσιάζεται περίπου 50% σε ασθενείς με αυτοάνοσο υπερθυρεοειδισμό (ν. Graves’s)».

Ο κ. Ντούντας προσθέτει ακόμη: «στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων σημαντικά αποτελέσματα πρόσφατων μελετών με νέα φάρμακα για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του θυρεοειδούς (ΚΘ) που επιτρέπουν μια στοχευμένη αγωγή. Τα φάρμακα αυτά είναι αποτελέσματα κοπιαστικών και επίμονων μελετών της βασικής έρευνας του ΚΘ που αποκάλυψαν τις βασικές οδούς αποδιαφοροποίησης και αντίστασης των καρκινικών κυττάρων στην αγωγή με θεραπευτικό ραδιενεργό ιώδιο».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής ΕΤΑ Athens 2024 τονίζει ότι, στο 46ο Συνέδριο της ΕΤΑ, επίσης θα συζητηθεί το κατά πόσο είναι αναγκαία η αγωγή με θυροξίνη σε έγκυες γυναίκες με θυρεοειδίτιδα του Hashimoto αλλά με φυσιολογικές τιμές TSH και ορμονών του θυρεοειδούς, καθώς και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας όλων των μορφών του υποθυρεοειδισμού στην πρόληψη και ρύθμιση των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, που ευθύνονται για το 80% των θανάτων ετησίως στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης