ΕΛΛΑΔΑ

Καφές στο αυτοκίνητο: Τι ισχύει τελικά και ποιο είναι το πρόστιμο

Καφές στο αυτοκίνητο: Τι ισχύει τελικά και ποιο είναι το πρόστιμο
Pexels / Photo by Studio 31

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των οδηγών μετά από αναφορές ότι πίνοντας καφέ κατά την οδήγηση ενδέχεται να δεχθούν «τσουχτερό» πρόστιμο από τα όργανα της Τροχαίας.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με τον ΚΟΚ, η κατανάλωση καφέ εν ώρα οδήγησης μπορεί πράγματι να τιμωρηθεί σύμφωνα με το άρθρο 13 (παράγραφος 1 και 2) με πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες.

Δημογλίδου: «Tα χέρια του οδηγού πρέπει να είναι στο τιμόνι»

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου, ανέφερε στο Mega: «Η διάταξη του ΚΟΚ προβλέπει ότι ο οδηγός δεν πρέπει να απασχολεί με τίποτα άλλο τα χέρια του την στιγμή που οδηγεί. Σημασία έχει να μην απασχολούνται τα χέρια των οδηγών με κάτι. Δεν έχει αλλάξει κάτι για την ΕΛ.ΑΣ. Οι κλήσεις που βεβαιώνονταν πριν, όταν απασχολείται με κάτι άλλο ο οδηγός, καταγράφονται και τώρα».

«Οτιδήποτε απασχολεί είτε είναι κινητό, είτε κάτι άλλο, είτε είναι ο καφές. Έχει γίνει πολύς λόγος για τον καφέ. Δεν είναι καινούργια διάταξη, αν ένας όμως οδηγεί και κρατά συνεχώς στο ένα χέρι ένα ποτήρι με καφέ, καταλαβαίνετε πως δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στην οδήγηση και να ανταποκριθεί σε κάτι έκτακτο», πρόσθεσε.

Μάλιστα, στην ερώτηση «αν πιει ο οδηγός μία τζούρα από τον καφέ θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 100 ευρώ;», η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. απάντησε ξεκάθαρα «Δεν νομίζω πως υπάρχει πολίτης που έχει λάβει τέτοια κλήση. Είναι υπερβολικό αυτό που αναφέρεται. Σημασία έχει να μην απασχολούμε τα χέρια μας την ώρα που οδηγούμε».