ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2016: Οι υψηλές «πτήσεις» και η .... «κάθοδος των μορίων»

Eurokinissi

Διανύουμε τα τελευταία κρίσιμα 24ωρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση των βάσεων που όπως όλα δείχνουν θα γίνει την Τετάρτη 24 Αυγούστου. Η αγωνία κορυφώνεται και πολλοί είναι εκείνοι οι υποψήφιοι που θα πανηγυρίσουν μπροστά στους πίνακες με τα ονόματα των επιτυχόντων, ενώ άλλοι θα αναζητήσουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Όπως και να έχει πάντως η επιτυχία ή αποτυχία στις Πανελλήνιες δεν αποτελεί το τέλος μιας πορείας αλλά τη συνέχεια μια προσπάθειας.

Κύριο χαρακτηριστικό και φέτος – όπως και τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης – είναι η προτίμηση των υποψηφίων σε σχολές κοντά στον τόπο διαμονής τους ώστε να ελαχιστοποιήσουν την επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, που ήδη στενάζει υπό το βάρος των υποχρεώσεων.

Έτσι αναμένεται πτώση στα περιφερειακά τμήματα, ενώ ανοδική θα είναι η τάση στις ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές, οι οποίες θα «σκαρφωλώσουν» περί τα 200 μόρια πιο ψηλά.

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές)

Οριακά σταθερές φαίνεται πως θα μείνουν οι νομικές σχολές με την Αθήνα να πέφτει από τα 18.223 στα 18.100, ενώ το όριο των 18.000 μορίων δεν θα περάσουν ούτε οι νομικές της Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κινηθούν οι σχολές Ψυχολογίας με την πτώση να αναμένεται οριακά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τα 17.751 μόρια στα 17.550.

Τη μεγάλη «βουτιά» φαίνεται πως θα κάνουν σχολές όπως η Αγγλική Φιλολογία και τα τμήματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών αλλά και Κοινωνιολογίας.

2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών

Με το άριστα φλερτάρουν η Αρχιτεκτονική Αθηνών (αναμένεται να φτάσει τα 20.000 μόρια), ενώ εκτόξευση αναμένεται στην Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων που θα φτάσει ακόμα και τα 18.800 μόρια.

Όλες οι σχολές του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου φαίνεται πως τα «τραβήξουν την ανηφόρα» ακόμα και μέχρι το +800 μόρια, με εξαίρεση εκείνη των Πολιτικών Μηχανικών, που αν και πέρυσι υπέστη καθίζηση 1.000 μορίων αναμένεται και φέτος να συνεχίσει τον κατήφορο.

Ανοδικά φαίνεται πάντως ότι θα κινηθούν οι φυσικομαθηματικές σχολές (150 έως 700 μόρια), ενώ προς τα πάνω θα πάνε και οι γεωπονικές σχολές.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας)

Η πλειοψηφία των Σχολών αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο. Πάνω από τα 19.000 μόρια αναμένεται να φτάσουν οι Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η Βιολογία θα ξεπεράσει το +500, ενώ άνοδο από 300 έως 700 μόρια θα έχουν η Κτηνιατρική, η Νοσηλευτική και η Φαρμακευτική.

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Παιδαγωγικά)

Η «κάθοδος των μορίων» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που θα συνόδευε ότι πρόκειται να συμβεί στις συγκεκριμένες σχολές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών ορισμένα τμήματα αναμένεται να πέσουν έως και 1.500 μόρια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως το τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ αναμένεται να βρεθεί από τα 15.430 μόρια στα 14.000 μόρια.

Τη μικρότερη απώλεια αναμένεται να έχει το τμήμα Ειδικής Αγωγής στον Βόλο, που θα πέσει από τα 16.119 μόρια στα 15.700

5ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής)

Υπολογίζεται ότι οι σχολές του πεδίου αυτού θα απολέσουν περί τα 500 μόρια. Η σχολή οικονομικών σπουδών αναμένεται να πέσει στα 15.600, καθώς επίσης και η Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής που θα φτάσει στα 16.500.

Κάτω από το όριο των 15.000 μορίων θα βρεθούν οι σχολές πληροφορικής, εκτός από εκείνη της Θεσσαλονίκης που ωστόσο θα χάσει περίπου 500 μόρια.

Αστυνομικές

Η σίγουρη επαγγελματική σταδιοδρομία αυξάνει τον ανταγωνισμό και φυσικά τα μόρια. Η Σχολή Ικάρων οδεύει προς τα 19.100 μόρια και η Ευελπίδων προς τα 17.700. Το φράγμα των 19.000 μορίων θα σπάσουν όπως όλα δείχνουν οι σχολές Ιατρικής και Κτηνιατρικής ΣΣΑΣ αλλά και Ψυχολογίας (από το 1ο επιστημονικό πεδίο)

Η μοναδική από τις «ένστολες» Σχολές, που αναμένεται να πέσει είναι εκείνη των αστυφυλάκων, που αναμένεται να φτάσει τα 15.800 μόρια.

Τ.Ε.Ι.

Ακόμα και τα 16.400 μόρια αναμένεται να φτάσουν ορισμένα Τ.Ε.Ι την ίδια στιγμή που κάποια θα κάνουν «χαμηλές πτήσεις» στα 4.000 μόρια.

Η μεγαλύτερη άνοδος που μπορεί να φτάσει και τα +1.000 μόρια αναμένεται να παρουσιαστεί σε Τ.Ε.Ι. παραϊατρικών επαγγελμάτων ακόμα και στην περιφέρεια.

Μικρή αναμένεται να είναι η άνοδος στα τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου αλλά σε αυτά η «ψαλίδα» μεταξύ κέντρου και περιφέρειες θα είναι πολύ μεγάλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης