ΕΛΛΑΔΑ

Φούσκωσαν τα ρέματα στον Αγιόκαμπο - Παγιδεύτηκαν οικογένειες, έγινε κόκκινη η θάλασσα

Φούσκωσαν τα ρέματα στον Αγιόκαμπο - Παγιδεύτηκαν οικογένειες, έγινε κόκκινη η θάλασσα
onlarissa.gr

Η ισχυρή βροχόπτωση τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (1/9) στα παράλια της Αγιάς του νομού Λάρισας, φούσκωσαν για μια ακόμη φορά τα ρέματα στον Αγιόκαμπο με αποτέλεσμα τρεις οικογένειες σε οικισμό της περιοχής να εγκλωβιστούν ενώ και η θάλασσα έγινε κόκκινη.

Ειδικότερα ο οικισμός, όπως αναφέρει το onlarissa.gr βρίσκεται στο ρέμα «Μπουρμπουλήθρες με τις οικογένειες να μην έχουν τρόπο διαφυγής από τα σπίτια τους. Μάλιστα μεταξύ των μελών των οικογενειών υπάρχουν και μικρά παιδιά.

agia1.jpeg

ΠΗΓΗ: onlarissa.gr

Κατά τις πληροφορίες του onlarissa.gr, οι κάτοικοι ειδοποίησαν την Πυροσβεστική που έσπευσε στο σημείο.

agia.jpeg

ΠΗΓΗ: onlarissa.gr

H θάλασσα έγινε κόκκινη

Εικόνες πανικού και στην παραλία της περιοχής όπου λόγω των φερτών υλικών η θάλασσα έγινε κόκκινη. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο οnlarissa.gr κάτοικος, περίοικοι εκατέρωθεν του ρέματος «Πουρί», έτρεχαν πανικόβλητοι για να πάρουν τα αυτοκίνητα, μεταφέροντάς τα στον παραλιακό δρόμο, φοβούμενοι να μην επαναληφθούν τα περσινά πλημμυρικά φαινόμενα.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το ρέμα δεν έχει ακόμα καθαριστεί από πέρυσι».
Μάλιστα μόλις χθες και πριν συμβούν όλα αυτά, οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν στην ΕΡΤ, αναφέροντας: «Αυτές τις μέρες κλείνει ένας χρόνος από την καταστροφικές πλημμύρες που μας επιφύλαξε ο Daniel. Ένα χρόνο τώρα βιώνουμε την πλήρη απουσία της πολιτείας, όποιας βαθμίδας κι αν είναι αυτή .Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, με τον άμεσο κίνδυνο να υποστούμε τις ίδιες συνέπειες από μικρότερης ίσως κλίμακας καιρικά φαινόμενα».


Συγκεκριμένα ανέφεραν:

Η εκβολή του ξεροπόταμου στο ύψος της κρεμαστής γέφυρας (που σκωπτικά αποκαλείται και «Καλατράβα»), είναι οφθαλμοφανές ότι παραμένει στενότερη σε σχέση με την κοίτη του.

Μέχρι στιγμής δε υπήρξε καμία δραστηριότητα απόσυρσης των φερτών υλικών που προκάλεσε η περσινή πλημμύρα. Δεν ενισχύθηκε καθ’ ύψος η κοίτη, στα σημεία που παρατηρήθηκε η υπερχείλιση.

Οι κάτοικοι με ίδια μέσα και την ευγενική βοήθεια επιχειρηματιών που διαθέτουν χωματουργικά μηχανήματα, προσπαθούν να επαναφέρουν τους δρόμους στην αρχική τους μορφή, αφού η πλημμύρα τους είχε μετατρέψει σε χειμάρρους. Η απουσία της Πολιτείας σ’ όλα τα επίπεδα, ήταν και παραμένει επιδεικτική.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στον παραλιακό δρόμο, με αποτέλεσμα ο οικισμός που διαμένουμε να έχει εγκλωβισθεί χαμηλότερα από το επίπεδο του. Η αμέλεια της πολιτείας να συνδυάσει την βελτίωση του παραλιακού δρόμου, με συνοδά έργα, που να αποτρέπουν πλημμυρικά φαινόμενα (ακόμη ηπιότερα σε σχέση με το περσινό), έχει μέχρι στιγμής αλλεπάλληλες καταστροφικές συνέπειες στις ιδιοκτησίες μας.

Στην παραλία, από τη γέφυρα «Καλατράβα» έως τα όρια που αρχίζει ο οικισμός της Σωτηρίτσας, δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν στις άλλες περιοχές.

Είναι ζήτημα τύχης, που δε θρηνήσαμε μέχρι στιγμής κάποιο θύμα από τα διερχόμενα, τις περισσότερες φορές με μεγάλη ταχύτητα, αυτοκίνητα.