ΕΛΛΑΔΑ

Άμεση πρόσβαση σε περισσότερες οικονομικές θεραπείες για τους ασθενείς

Άμεση πρόσβαση σε περισσότερες οικονομικές θεραπείες για τους ασθενείς
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι αυξήσεις στις τιμές 850 φαρμάκων εξασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικές θεραπείες με χαμηλή συμμετοχή. 

Την παραμονή παλιών και καταξιωμένων φαρμάκων στην αγορά διασφαλίζουν οι αυξήσεις 1-5 ευρώ για την πλειονότητα των 850 φαρμάκων, τα οποία ανατιμολογήθηκαν προς τα πάνω στο τελευταίο δελτίο τιμών, με ισχύ από τις 26 Αυγούστου.

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας κρίνεται αναγκαία και δικαιολογημένη από όλους τους κρίκους της αλυσίδας του φαρμάκου, καθώς με τις εν λόγω προσαρμογές τιμών διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικές θεραπείες, με χαμηλό κόστος συμμετοχής, η μείωση του κόστους θεραπείας και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Υπενθυμίζεται πως οι διορθώσεις αφορούσαν κυρίως σε οικονομικές θεραπείες, που το κόστος υποκατάστασής τους ήταν πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις αυξήσεις που δόθηκαν. Πράγμα που σημαίνει πως αν εξαφανίζονταν από την αγορά, οι ασθενείς θα επιβαρύνονταν με πολύ υψηλότερες συμμετοχές. Επίσης, προσαρμογές εφαρμόστηκαν με αυστηρά κριτήρια και σε μοναδικά φάρμακα, αναντικατάστατα, που βρίσκονται σε μακροχρόνιες ελλείψεις και η προμήθειά τους γίνεται μέσω ΙΦΕΤ σε πολλαπλάσιες τιμές και σε όποιο χρόνο βρίσκονται οι ζητούμενες ποσότητες.

Σημειώνεται ότι οι διορθώσεις έγιναν με βάση τον μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, για φάρμακα που είχαν καθηλωθεί οι τιμές τους την τελευταία δεκαετία, λόγω μειώσεων που εφαρμόστηκαν στην περίοδο της κρίσης.

Ως προς το σκέλος του ΕΟΠΥΥ, προκύπτει επιβάρυνση κατά 60 εκατ. ευρώ, ποσό όμως που αναμένεται να καλυφθεί από τη φαρμακοβιομηχανία, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).

Επομένως, οικονομικές και καταξιωμένες θεραπείες ευρείας χρήσης παραμένουν στην αγορά, οι ασθενείς δεν θα αναγκάζονται να αλλάζουν φάρμακα όπως συνέβαινε σε περιπτώσεις ελλείψεων, ούτε θα επιβαρύνονται με πολύ υψηλότερες συμμετοχές ακριβότερων φαρμάκων. Η άμεση πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και αυτός είναι ο στόχος που φιλοδοξεί να πετύχει το υπουργείο Υγείας, παρά το όποιο πολιτικό κόστος όπως έχει επισημάνει και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.