ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Δαγρές για αυξήσεις τιμών στα φάρμακα: «Δίκαιη ενέργεια που δίνει τέλος στην υποκατάσταση»

INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιάννης Δαγρές φαρμακοποιός, αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και μέλος της διοίκησης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου υποστηρίζει ότι αν δεν είχαν αυξηθεί οι τιμές στα φθηνά φάρμακα δεν θα υπηρχαν φάρμακα στην αγορά, τονίζοντας ότι «εάν έστω και ένας άνθρωπος στερηθεί τη θεραπεία του, τότε έχουμε αποτύχει όλοι μας, έχουμε αποτύχει πρωτίστως ως κοινωνία».

«Ο βασικός σκοπός επιπλέον μιας λελογισμένης αύξησης, δεν είναι να βρίσκει ο ασθενής μόνο τα φάρμακά του, αλλά και να μπορεί και να τα πληρώσει και αυτό δεν δύναται να συμβεί, εάν αυξάνονται δραματικά οι συμμετοχές των πολιτών και βγαίνουν από την αποζημίωση κρίσιμα φάρμακα», δηλώνει στο CNN Greece o κ. Γιάννης Δαγρές που είναι ένας επιστήμονας που γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα του φαρμακευτικού κλάδου αλλά και της αγοράς.

«Η ρεαλιστική προσέγγιση της πρόσφατης ανατίμησης στα πολύ φθηνά και καταξιωμένα φάρμακα, λέει πώς ήταν αναγκαίο κακό, διότι πολύ απλά σε λίγο καιρό δεν θα βρίσκαμε φάρμακα, ακόμη και τα πιο καθημερινά», τονίζει ο συνομιλητής μας και συνεχίζει: «Ακούγεται προφανές, όμως δεν είναι… πολλά φάρμακα είχαν καταντήσει να κοστίζουν όσο ένα κουτάκι τσίχλες. Μόνο το χαρτί και το blister σε ένα φάρμακο είχε καταντήσει να κοστίζει πιο χαμηλά από το κόστος της παραγωγής. Επομένως ήταν επιτακτική ανάγκη να δοθεί μία λύση, η οποία εκκρεμούσε από τα μνημονιακά χρόνια».

Το νοσηρό φαινόμενο της υποκατάστασης

«Επιπλέον, εάν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν προχωρούσε σε λελογισμένες αυξήσεις στα 850 περίπου φάρμακα, θα γινόμασταν θύματα της υποκατάστασης, ενός νοσηρού φαινομένου, το οποίο μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τεχνητές ελλείψεις», λέει.

Ο Γιάννης Δαγρές φαρμακοποιός, αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και μέλος της διοίκησης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Όπως εξηγεί ο κ. Δαγρές, εάν ένα φάρμακο εξαφανιστεί από την αγορά, τότε μία εταιρεία μπορεί να ζητήσει άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές και το φάρμακο αυτό να έρθει σε εύλογο διάστημα ωστόσο με μία δεκαπλάσια τιμή… Δυστυχώς συνεπεία των πολύ χαμηλών τιμών σε πολλά φάρμακα, είναι και η εντατικοποίηση του φαινομένου της υποκατάστασης.

Μία καλοπροαίρετη κριτική...

Ο συνομιλητής μας όμως προχωρά και σε μία καλοπροαίρετη κριτική, προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή τις ανατιμήσεις στα πολύ φθηνά και καταξιωμένα φάρμακα :

«Ο υπουργός Υγείας, αμέσως μετά τις αυξήσεις, έγραψε στο Χ- πρώην Tweeter – ότι καμία βιομηχανία δεν ήταν δυσαρεστημένη. Αυτό θεωρώ, ότι αμαυρώνει την αξία της ενέργειας, καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι υπουργός της υγείας και των πολιτών και όχι μόνο της βιομηχανίας… Η δεύτερη κριτική, είναι ο εκάστοτε υπουργός Υγείας, να μην υποκύπτει στις πιέσεις μιας εταιρείας η οποία με σχετική ευκολία βγάζει εκτός αποζημίωσης και θετικής λίστας σοβαρά και σπάνια φάρμακα και τα εντάσσει στην αρνητική λίστα».

Εν κατακλείδι, υποστηρίζει ο συνομιλητής μας, «δεν υπάρχει αριθμητική του Πυθαγόρα αλλά κοινωνική αριθμητική. Ακόμη και ένας ασθενής να μείνει χωρίς τη θεραπεία του, αυτό είναι αναλγησία και αποτυχία όλης της κοινωνίας».

Ακριβά φάρμακα, ακριβότερη συμμετοχή

Αλλά και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος, στηρίζει την απόφαση για την πρόσφατη αύξηση της τιμής πολύ φθηνών φαρμάκων, επισημαίνοντας, πως σε αντίθετη περίπτωση θα εξαφανίζονταν και θα αντικαθίσταντο από άλλα, πολύ ακριβότερα φάρμακα με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ, τα πολύ ακριβότερα φάρμακα θα είχαν και ακριβότερη συμμετοχή για τους ασφαλισμένους που θα προερχόταν επιπλέον και από τη διαφορά μεταξύ της τιμής αναφοράς που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και της λιανικής τους τιμής.

Παρουσιάζει μάλιστα συγκεκριμένο παράδειγμα με φάρμακο που κόστιζε 1,17 ευρώ (συμμετοχή 25% - 0,29 ευρώ για τον ασφαλισμένο) και η σημερινή του τιμή ανέρχεται σε 2,08 (συμμετοχή 25% - 0,52 ευρώ για τον ασφαλισμένο).

«Εάν τη θέση αυτού του φαρμάκου έπαιρνε ένα από τα γνωστά κυκλοφορούντα φάρμακα με πχ 30 ευρώ, η συμμετοχή του ασφαλισμένου θα ήταν αντί για 0,52 ευρώ που είναι σήμερα, 7,5 ευρώ. Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έκανε κάτι που δεν τολμούσαν όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί Υγείας, φοβούμενοι το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ από την επίθεση συγκεκριμένων ΜΜΕ: να αυξήσει τα φθηνά φάρμακα ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ (μέσω της συνεχιζόμενης κυκλοφορίας τους) και των ασφαλισμένων αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων.

Το έχω πει πολλές φορές: ο πολιτικός κρίνεται πάντα από το αποτέλεσμα, και αυτό είναι θετικό μόνο όταν το πολιτικό κόστος δεν συμμετέχει στις αποφάσεις του…».

Αλλά και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, σε συνέντευξή του στο CNN GREECE, επικρότησε την απόφαση για αυξήσεις, τονίζοντας πώς πρόκειται για μία γενναία και διορατική απόφαση, η οποία θα φέρει εξορθολογισμό στην αγορά και θα δώσει ανάσα στους πολίτες.

Πάνω από 60 φάρμακα έχουν εξαφανιστεί τα δύο τελευταία χρόνια

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, πάνω από 60 με 70 φθηνά φάρμακα έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά. Το πιο σοβαρό πρόβλημα ωστόσο με την κατάσταση αυτή, ήταν το γεγονός πως πολλοί ασθενείς, αναγκάζονταν να αλλάξουν τη θεραπεία τους.

Αναφορικά με τις αυξήσεις που ισχύουν από τις 26 Αυγούστου, ο κ. Βαλτάς σχολιάζει:

  • το 60% των φαρμάκων, δηλαδή 445 κωδικοί αυξήθηκαν μέχρι 0, 99 λεπτά
  • 152 κωδικοί από ένα 1 ευρώ έως 1,99 λεπτά
  • 90 κωδικοί από 2 ευρώ, έως 2,99 ευρώ
  • 50 κωδικοί από 3 ευρώ έως 3,99 ευρώ, που σημαίνει ότι στα 4 ευρώ ο ασθενής, πληρώνει περίπου ένα ευρώ συμμετοχή
  • 46 κωδικοί αυξήθηκαν από 10 έως 49,99 λεπτά
  • 18 κωδικοί αυξήθηκαν πάνω από 49 ευρώ.

Όπως δήλωσε τέλος ο Απόστολος Βαλτάς στο CNN Greece, η απόφαση που έλαβε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, «ήταν ίσως ένα πολιτικό ρίσκο, το οποίο ωστόσο εμπεριέχει δικαιοσύνη, ισορροπία και εξορθολογισμό. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει όλοι οι φορείς του κλάδου και της κοινωνικής ασφάλισης να τον στηρίξουν. Ας πάψουμε να βλέπουμε τις αυξήσεις αυτές ως ταμπού, ας μην στρουθοκαμιλίζουμε και ας μην διαιωνίζουμε μία κατάσταση που δεν έβγαζε πουθενά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης