Bόλος: Δεύτερο πλέγμα για τη συγκράτηση των νεκρών ψαριών - Φόβοι για τεράστια καταστροφή
Ανανεώθηκε:
Δεύτερο πλέγμα στήθηκε σήμερα το πρωί στον Ξηριά για την προστασία του Παγασητικού, μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή από το πλήθος νεκρών ψαριών που έχουν εγκλωβιστεί στον χείμαρρο, τα οποία πλέον εκτείνονται σε μία απόσταση περίπου 200 μέτρων σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Στο μεταξύ, ήδη το ένα δίχτυ που τοποθετήθηκε από τον ΟΛΒ στον Ξηριά αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις ποσότητες των ψαριών, ενώ παράλληλα η Περιφέρεια προχώρησε στο κλείσιμο του θυροφράγματος της Κάρλας και εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει βελτίωση της εικόνας στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, που έχει κατακλυστεί από χιλιάδες νεκρά ψάρια.
Επί τόπου επιχειρούν τρία μεγάλα μηχανήματα, ενώ από φορείς που στόχο έχουν την προστασία του Παγασητικού επισημαίνεται η ανάγκη περισσότερο μηχανημάτων και σκαφών για την έγκαιρη απομάκρυνση των νεκρών ψαριών, τόσο από τον Παγασητικό και τις ακτές, όσο και από τον Ξηριά, φοβούμενοι μια καταιγίδα που πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα πλημμυρισμού στον χείμαρρο.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με το δεύτερο πλέγμα θα συγκρατηθούν οι τεράστιες ποσότητες των νεκρών ψαριών, που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στο πρώτο που τοποθετήθηκε καθώς εκείνο δέχεται μεγάλη πίεση. Τα ψάρια δεν περνούν πλέον προς το λιμάνι του Βόλου, έτσι ώστε η επιχείρηση συλλογής των ψαριών που ήδη βρισκόταν μέσα στο λιμάνι να διευκολυνθεί.
Παρέμβαση Εισαγγελίας Αρείου Πάγου
Οι πρωτοφανείς εικόνες έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τη μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή.
Η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς την εισαγγελία των Πρωτοδικών Βόλου περιλαμβάνει τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης -όχι μόνο για ότι γίνεται το τελευταίο δεκαήμερο στην περιοχή του Βόλου και στον Παγασητικό με τα νεκρά ψάρια αλλά και για το τι προηγήθηκε, τι έγινε ή τι δεν έγινε ή τι θα μπορούσε να γίνει, από τη στιγμή που μετά τις πλημμύρες στην περιοχή άνοιξε το θυρόφραγμα και τα νερά από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις της Κάρλας όδευαν προς τον Παγασητικό.
Μήνυση Μπέου για την ταφή των νεκρών ψαριών
Εν τω μεταξύ στο αυτόφωρο οδηγείται σήμερα ο χειριστής του μηχανήματος ο οποίος έθαβε τα νεκρά ψάρια στον Βόλο αντί να τα κάψει, μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο δήμαρχος της πόλης Αχιλλέας Μπέος.
Χιλιάδες ψάρια ψυχορραγούν
Εκτός από τις παραλίες σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, πλέον νεκρά ψάρια και άλλα που ψυχορραγούν λόγω της πτώσης της στάθμης των νερού γύρω από τον ταμιευτήρα και την έλλειψη οξυγόνου εντοπίζονται πλέον τόσο στα σημεία αυτά όσο και μέσα στη λίμνη Κάρλα.
Εδώ και λίγα 24ωρα ξεκίνησε η αποκομιδή των νεκρών ψαριών από τον αλιείς που επιστρατεύθηκαν προκειμένου να καθαρίσει ο Παγασητικός κόλπος, το συντομότερο δυνατόν.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον επτά ημέρες συνεχιζόμενης εργασίας, ώστε να αποτελέσει παρελθόν αυτή η τραγική εικόνα που αντικρίζουν όλοι τις τελευταίες ημέρες στον Βόλο.
Κίνδυνος τεράστιας καταστροφής
Παράλληλα, επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια στον Βόλο, κάνοντας λόγο για μία τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, o καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στον Βόλο ως μία τοπική περιβαλλοντική καταστροφή. Τόνισε δε, πώς είναι καλύτερο είναι να αποτεφρωθούν τα ψάρια προκειμένου να μην κινδυνεύσει ο υδροφόρος ορίζοντας λόγω της ταφής τους.