ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Σε επιφυλακή για την τριήμερη κακοκαιρία: Προβλήματα σε Μεσσηνία, Θεσσαλονίκη - Που κατευθύνεται

Σε επιφυλακή για την τριήμερη κακοκαιρία: Προβλήματα σε Μεσσηνία, Θεσσαλονίκη - Που κατευθύνεται

Βροχερός καιρός στην Αθήνα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Εντονη βροχόπτωση που συνοδεύτηκε από μεγάλο αριθμό κεραυνών, σημειώθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας προκαλώντας προβλήματα από την πρώτη ημέρα της τριήμερης κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα μας.

Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή με την Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί για μεγάλη η ένταση και ραγδαιότητα των καιρικών φαινομένων, ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Για τον φόβο των κατολησθήσεων, έκλεισε προσωρινά η παλαιά Εθνική Οδός Κορίνθου, ενώ η Π.Ε. Αχαΐας έχει θέσει σε ετοιμότητα μηχανήματα έργου για περίπτωση τυχόν πλημμυρικών φαινομένων.

Εντονα καιρικά φαινόμενα χτύπησαν ήδη τη Μεσσηνία όπου από το έντονο μπουρίνι - «ξηλώθηκαν» μέχρι και ναυαγοσωστικοί πύργοι και η Θεσσαλονίκη όπου οι ισχυροί άνεμοι έσπασαν κλαδιά δέντρων, δημιουργώντας προβλήματα.

Στην Ανάβρα Μαγνησίας και στο Καλέτζι Αχαϊας έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος νερού, ενώ οι κεραυνοί προκάλεσαν αρκετές πυρκαγιές σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Καταιγίδα «χτύπησε» τη Θεσσαλονίκη: Θυελλώδεις άνεμοι έσπασαν κλαδιά δέντρων

Έντονες βροχές που συνοδεύονται από βροντές, αστραπές και δυνατούς ανέμους συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Θεσσαλονίκη και πέριξ της πόλης.

Η καταιγίδα ξεκίνησε αργά το απόγευμα, με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για πτώσεις δέντρων στο οδόστρωμα- κυρίως στην περιοχή του Λαγκαδά, αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Έντονη βροχόπτωση εκδηλώθηκε στα δυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος και στα βορειοδυτικά του νομού.

Στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου στο κέντρο της πόλης, όταν ένα αρκετά μεγάλο κλαδί δέντρου αποκόπηκε και έπεσε πάνω στην οροφή ενός πολυτελούς αυτοκινήτου.

Άμεσα στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής (2 Πυροσβέστες, 1 όχημα) με αλυσοπρίονο που προσπάθησε να απομακρύνει τα σπασμένα κλαδιά, ενώ αναζητείται και ο ιδιοκτήτης του ΙΧ.

Και σε άλλα σημεία της πόλης, όπως για παράδειγμα στην Ίωνος Δραγούμη, στην Χαριλάου, στη Γιαννιτσών αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά, σημειώθηκαν πτώσεις κλαδιών από δέντρα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από το μπουρίνι που έπληξε την Θεσσαλονίκη και τα προάστιά της, έγιναν 20 κλήσεις εκ των οποίων οι 10 αφορούσαν κοπές δέντρων.

Κακοκαιρία: Ζημιές στη Μεσσηνία από έντονο μπουρίνι - «Ξηλώθηκαν» μέχρι και ναυαγοσωστικοί πύργοι

Τα προβλήματα από την κακοκαιρία που θα επηρεάσει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα για τις επόμενες ημέρες, ήδη έκαναν την εμφάνισή τους στην Πελοπόννησο, η οποία βρίσκεται «στο κόκκινο».

Συγκεκριμένα, στη Μεσσηνία, η έντονη βροχόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι που ξέσπασαν ξαφνικά χθες το απόγευμα, προκάλεσαν αρκετές ζημιές.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας άφησε πίσω του αρκετές πληγές. Στην περιοχή του Κορδία στην Καλαμάτα η σφοδρότητα των ανέμων ήταν τέτοια που «ξήλωσαν» ακόμη και ναυαγοσωστικούς πύργους και προκάλεσαν ζημιές μικρής έκτασης σε ορισμένα από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο 9ο Σύνταγμα Πεζικού σπίτι ηλικιωμένων πλημμύρισε μετά από έντονη βροχή με το νερό να μπαίνει σε όλα τα δωμάτια. όπως μεταδίδει το τοπικό best-tv.gr.

Από το δυνατό μπουρίνι που έπληξε την περιοχή ξεριζώθηκαν δέντρα, ξεκόλλησαν λαμαρίνες από σπίτια, ενώ κατασκευές από τα παραλιακά καταστήματα με ομπρέλες παρασύρθηκαν μέχρι την πλατεία του Πεταλιδίου.

Δείτε live την εξέλιξη του καιρού

Κεραυνοί προκάλεσαν αρκετές πυρκαγιές σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας

Συναγερμός σήμανε σήμερα Πέμπτη (29/8) στο κέντρο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Στερεάς Ελλάδας, με συνεχής κλήσεις για πυρκαγιές σε διάφορα μέρη εξαιτίας των κεραυνών.

Σε λιγότερο από 3 ώρες εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε ορεινά και δύσβατα κυρίως σημεία σε Εύβοια (μεταξύ φράγματος Μανικίων και Σέττας), Ευρυτανία (περιοχή Τσούκα στο Ραπτόπουλο) και Φθιώτιδα (Λευκάδα και Παλαιοχώρι).

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο δρόμο Λευκάδας - Πιτσίου, στη Φθιώτιδα, ελέγχθηκε γρήγορα χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, ενώ το απόγευμα δόθηκε συναγερμός για την περιοχή της Όθρυος σε δασική έκταση κοντά στο Λογγίτσι.

Παρά την επικινδυνότητα του καιρού, επιχειρούν παντού επίγεια αλλά και εναέρια μέσα καθώς σε κάποια σημεία εκδηλώνονται καταιγίδες με κεραυνούς.

Επίσης φωτιά από κεραυνό ξέσπασε μεταξύ της Τοπικής Κοινότητας Κομνηνών και Μεσοβούνου Εορδαίας στην περιοχή Παρχάρια.

20.000 κεραυνοί το τελευταίο 24ωρο

Περίπου 20.000 κεραυνοί έπεσαν την πρώτη ημέρα επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας Μeteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κατά τόπους τα φαινόμενα της αλλαγής του καιρού ήταν ισχυρά, καθώς, εκτός από τους σχεδόν 20.000 κεραυνούς, ξέσπασαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία meteo σημειώνει ότι η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και τα ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πρώτης ημέρας αστάθειας στη χώρα.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος υετού (νερό από βροχή ή καταιγίδα) έως τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 29/08, καταγράφηκε στο Καλέντζι Αχαΐας και είναι ίσο με 56 χιλιοστά.

Χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινόμενων είναι ότι τα 38.4 χιλιοστά έπεσαν σε μόλις 30 λεπτά της ώρας.

Στον Χάρτη 1 παρουσιάζεται η κατανομή της αθροιστικής βροχόπτωσης, έως τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με τους σταθμούς του δικτύου και σημειώνονται τα 2 μεγαλύτερα ύψη βροχής.

1724953109610-609267863-1.jpg

Στον Χάρτη 2 σημειώνονται οι κεραυνοί που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 6:30 το απόγευμα.

2.jpg

Όπως προκύπτει από αυτόν, καταγράφηκαν 19.580 εκκενώσεις, 18.587 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 933 πάνω από τη θάλασσα.

Την ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα κατέγραψε ο Lightning Imager του δορυφόρου MTG-I1*.

  • Η ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφεται από το όργανο Lightning Imager του μετεωρολογικού δορυφόρου MTG-I1. Οι καταγραφές του περιλαμβάνουν τους κεραυνούς (ηλεκτρικές εκκενώσεις προς το έδαφος) αλλά και τις ηλεκτρικές εκκενώσεις μεταξύ νεφών ή μεταξύ νεφών και καθαρού αέρα χωρίς διάκριση.

Ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρεθούν πάνω από τη χώρα μας έως και το Σάββατο (31.08.2024) στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Α. Την Παρασκευή 30.08.2024

1. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου.

2. Από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και την ανατολική Μακεδονία.

Β. Το Σάββατο 31.08.2024

1. Από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια.

2. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Πελοπόννησο.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα

Από την πλευρά του, για έντονα άστατο καιρικό σκηνικό, με βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνούς, που θα επικρατήσει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με κορύφωση της κακοκαιρίας κατά το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο (30-31/8), προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, «αν θέλαμε να βάλουμε ένα πλαίσιο περιοχών που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα χωρίς αυτό να είναι και απόλυτο θα επισημαίναμε το δυτικό και βόρειο Αιγαίο (Χαλκιδική - Σποράδες), τα ανατολικά και νότια τμήματα της Θεσσαλίας, τη Στερεά συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, την Εύβοια με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια τμήματα και με πολύ κόκκινο την Πελοπόννησο».

Τι αναφέρει ο Τσατραφύλλιας

Έντονα φαινόμενα αναμένονται και στην Αττική από σήμερα μέχρι και την Κυριακή σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια. Με ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας τονίζει:

Από τις 12 μέχρι τις 19.00 (περίπου) καθημερινά μέχρι την Κυριακή (1/9 ) φαινόμενα που δυνητικά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα..."
Υ.Γ :

  • Δυνητικά στις παρακάτω περιοχές μπορεί να προκληθούν προβλήματα και με μπουρίνια και με τοπικές χαλαζοπτώσεις.
  • Από Δευτέρα 2/9 η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα βρεθεί σε επίπεδα πιο υψηλά για την εποχή για αρκετές ημέρες. Αξιόλογες βροχές δεν προβλέπονται την περίοδο αυτή.

Πώς θα επηρεαστεί η Αττική

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από σήμερα η Αττική θα βλέπει κατά διαστήματα βροχές, οι οποίες θα συνοδεύονται πιθανότατα από κεραυνούς, ενώ στα ορεινά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται προσοχή, αφού μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα.

Οι βροχές θα ξεκινήσουν μετά τις 11 το πρωί στην Αθήνα, και θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Αττική.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση, ενώ το θερμόμετρο θα δείξει από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

«Καμπανάκι» για την κακοκαιρία: Μεγάλη η ένταση και ραγδαιότητα των φαινομένων - Οδηγίες προστασίας

Συνεδρίασε σήμερα η επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενώ πραγματοποιήθηκε και συντονιστική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λόγω της επικείμενης επιδείνωσης του καιρού.

Μετά την έκδοση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε την επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου. Αμέσως μετά πραγματοποίησε Συντονιστική Σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων, περιφερειών, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρότι το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ κάνει λόγο για επιδείνωση καιρού -όχι για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα- και η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου εισηγήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα δεν συντρέχει λόγος έκδοσης μηνυμάτων από το 112, ο υπουργός ΚΚΠΠ, Βασίλης Κικίλιας, στη Συντονιστική Σύσκεψη επισήμανε ότι επειδή το φαινόμενο είναι δυναμικό και κατά τόπους ενδέχεται να παρουσιάσει μεγάλη ένταση και ραγδαιότητα θα πρέπει:

  1. Οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώνουν άμεσα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) για κάθε τοπικό πλημμυρικό φαινόμενο (π.χ. πλημμύρες σε δρόμους, υπερχειλίσεις χειμάρρων, ποταμών κ.α.) έτσι ώστε εάν οι περιστάσεις το επιβάλλουν να εκδοθούν εγκαίρως μηνύματα από το 112.
  2. Η Πυροσβεστική και οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και η Ελληνική Αστυνομία να εκδώσει τοπικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
  3. Στις περιοχές με ιστορικό πλημμυρών να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση του φαινομένου από τους τοπικούς φορείς, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν και πάλι προβλήματα. Ειδικά σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων (πχ καθαρισμοί φρεατίων).
  4. Όπου εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα θα πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση, έτσι ώστε να γίνονται άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των πολιτών (πχ διενέργειες συστάσεων αποφυγή