ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση καθαρισμού του Κηφισού μετά από δεκαετίες - Τι δείχνει η αυτοψία

Eπιχείρηση καθαρισμού στον Κηφισό

Δελτίο Τύπου / POOL/ INTIME

Εργασίες καθαρισμού στον Κηφισό ξεκίνησαν από την περιφέρεια Αττικής, ως μέτρο πρόληψης σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης. Η επιχείρηση καθαρισμού του Κηφισού εκτείνεται σε 8,6 χιλιόμετρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

«Απελπιστικές» χαρακτηρίζονται οι συνθήκες σε τμήμα του Κηφισού από τους εργαζόμενους στην Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, καθώς υπόγειο τμήμα του ποταμού που διασχίζει ένα μεγάλο μέρος της Αθήνας πριν καταλήξει στη θάλασσα, είναι γεμάτο με μπάζα, φερτά υλικά, σκυρόδεμα, νεκρά ζώα και σκουπίδια.

Τι βρήκαν τα συνεργεία

Η παρουσία νερού σε βάθος έως και ενός μέτρου δυσχεραίνει περαιτέρω το έργο των εργαζομένων. Οι καθαρισμοί αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για την έγκαιρη ολοκλήρωση, καθώς οι πρώτες βροχές θα κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

«Ήταν μια κατάσταση πραγματικά αποκαρδιωτική. Δεν έχει γίνει καθαρισμός των πλακών και των τμημάτων του Κηφισού ποταμού μέχρι σήμερα, οπότε ενώ σε όλα τα υπόλοιπα ανοικτά τμήματα των υδατορεμάτων. Η Περιφέρεια Αττικής κάνει συνεχείς καθαρισμούς» δήλωσε ο Μιλτιάδης Κύρκος, διευθυντής Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Αττικής στην ΕΡΤ. Μάλιστα, όπως είπε, οι εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.

«Υπάρχουν πολλά μπάζα και σκουπίδια. Όσο προχωράμε και πιο μέσα οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες», πρόσθεσε ο κ. Κύρκος μιλώντας για το τμήμα του Κηφισού στο ύψος της Αγίας Άννης που φτάνει τα 7,5 χλμ.

«Κίνδυνος πλημμυρών με σοβαρές επιπτώσεις»

«Αν δεν διατηρηθεί η ροή του ποταμού καθαρή, υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών με σοβαρές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής δείχνοντας τεράστιους σωλήνες ύδρευσης που έχουν βρεθεί στα υπόγεια τμήματα του ποταμού και εμποδίζουν τη φυσιολογική ροή του.

Τα σκεπασμένα σημεία του Κηφισού, καταλαμβάνουν τα 8,6 χιλιόμετρα (από τα συνολικά 27 χιλιόμετρα μήκους του ποταμού), έχοντας αποτελέσει κατά καιρούς πηγή σημαντικών προβλημάτων, λόγω της χρόνιας συσσώρευσης φερτών υλικών σε αυτά.

Χαρδαλιάς: Η κατάσταση ήταν επικίνδυνη και συνιστούσε άμεσες δράσεις

«Η απόφαση να προχωρήσουμε στον καθαρισμό των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ποταμού μετά από αρκετά χρόνια που είχαν αφεθεί χωρίς καμία συντήρηση, δεν ήταν μόνο αναγκαία, αλλά και επιβεβλημένη από την ευθύνη που φέρουμε απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν αυτά τα τμήματα ήταν επικίνδυνη και απαιτούσε άμεσες δράσεις, ιδίως ενόψει των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων», ανέφερε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύεται να συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Με αυτήν την επιχείρηση, όχι μόνο αποτρέπουμε τον κίνδυνο πλημμυρών, αλλά αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Η σύγχρονη Αττική απαιτεί υποδομές που λειτουργούν και εξασφαλίζουν την ευημερία όλων μας», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το κόστος των έργων

Το έργο καθαρισμού της κοίτης του Κηφισού και ειδικότερα τον πλακοσκεπών τμημάτων του, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.242.987 ευρώ.

Τα σκεπασμένα τμήματα του ποταμού, ξεκινώντας από τον Φαληρικό όρμο μέχρι τις παρυφές των ορεινών όγκων Πεντέλης και Πάρνηθας, περιλαμβάνουν τα παρακάτω τμήματα:

– από τον Φαληρικό όρμο (έναντι της λεωφόρου Ποσειδώνος) μέχρι το ύψος της οδού Μπιζανίου στο δήμο Μοσχάτου – Ταύρου (μήκους 1,5 χλμ.),

– από οδό Αγίας Άννης στο δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη μέχρι τη συμβολή των οδών Περισσού και Παππά στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 7,3 χλμ.),

– από το ύψος της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου μέχρι το ύψος της οδού Λέσβου στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 0,15 χλμ.).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης