ΕΛΛΑΔΑ

Με συμπτώματα φυματίωσης νοσηλεύεται 17χρονη Σομαλή στη Λέρο

Με συμπτώματα φυματίωσης νοσηλεύεται 17χρονη Σομαλή στη Λέρο
Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη (φωτογραφία αρχείου)

Με συμπτώματα φυματίωσης, νοσηλεύεται 17χρονη Σομαλή, σε θάλαμο απομόνωσης του Νοσοκομείου Λέρου. Η 17χρονη, που διέμενε στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Λέρου, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο και αφούυπεβλήθη σε αξονική τομογραφία θώρακος και άνω κοιλίας, διαπιστώθηκε ότι φέρει εικόνα πιθανής φυματίωσης με πιεστικά φαινόμενα στο αναπνευστικό σύστημα.

Η νόσος μάλιστα εμφανίζεται με εικονιζόμενο επιθετικό χαρακτήρα σε ζωτικά όργανα της ασθενούς.

Οι γιατροί ξεκίνησαν άμεσα τις διαδικασίες για τη διακομιδή της σε άλλο Νοσοκομείο, προκειμένου η ασθενής να υποστηριχθεί κατάλληλα, ωστόσο αυτή δεν κατέστη δυνατή.

Η Ένωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, με αφορμή αυτό το περιστατικό, καταγγέλλει ότι δεν υπήρξε κεντρικός συντονισμός ή πρόβλεψη για τη διαχείριση, την κατεύθυνση και τη διοργάνωση της διακομιδής του περιστατικού, καμία εφημερεύουσα Πνευμονολογική κλινική δεν αποδέχτηκε το περιστατικό, ενώ κανένα πτητικό μέσο δεν ήταν διαθέσιμο, για τη συγκεκριμένη διακομιδή.

«Το νοσοκομείο της Λέρου αλλά και κανένας φορέας, ούτε εντός της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής ούτε εκτός, δεν έχουν καμία δυνατότητα παροχής διάγνωσης σε περιστατικά μη ενδημικών λοιμώξεων των ατόμων που διαμένουν σε μία από τις μεγαλύτερες δομές της χώρας και αριθμεί περισσότερα από 2000 άτομα αυτή τη στιγμή» αναφέρει χαρακτηριστικά.