ΕΛΛΑΔΑ

Εξάρθρωση 14 συμμοριών: Δικογραφία 20.000 σελίδων με 132 εμπλεκόμενους

Εξάρθρωση 14 συμμοριών: Δικογραφία 20.000 σελίδων με 132 εμπλεκόμενους
ΕΛΑΣ

Η ελληνική αστυνομία προχώρησε στην εξάρθρωση δεκατεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων που δρούσαν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Σέρρες και ενέχονται σε περιπτώσεις ληστειών, κλοπών, τοκογλυφίας, διακίνηση ναρκωτικών και άλλα αδικήματα.

Η υπόθεσης εξάρθρωσης των εγκληματικών οργανώσεων παρουσιάστηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, υποστράτηγο Γιώργο Παπαδόπουλο, τον Διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, υποστράτηγο Γιώργο Τζήμα, και τον προϊστάμενο του Γ.Ε.Δ. Θεσσαλονίκης, Α/Α’ Χρήστο Δημητρακόπουλο.

«Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους συναδέλφους που απασχολήθηκαν σε αυτή την υπόθεση, των οποίων η ικανότητα και ο επαγγελματισμός έφερε σημαντικά αποτελέσματα», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Μπουλούμπασης.

«Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων και των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, εξαρθρώθηκαν συνολικά δεκατέσσερις (14) εγκληματικές οργανώσεις, η δράση των οποίων αφορά σε διάπραξη ληστειών, διακεκριμένων κλοπών, εκβιάσεων, τοκογλυφιών, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κατάρτιση και διακίνηση πλαστών δελτίων ταυτότητας, πράξεις που έλαβαν χώρα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και της Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά τριάντα επτά (37) άτομα εκ των εμπλεκομένων – μελών των εγκληματικών οργανώσεων, σε εκτέλεση ισάριθμων ενταλμάτων σύλληψης, ταυτοποιήθηκαν πεντακόσιες πενήντα τρεις (553) αξιόποινες πράξεις, ενώ το παράνομο περιουσιακό – οικονομικό όφελος ξεπερνά τα 2.760.000 ευρώ.

Πώς δρούσαν

Ως προς τους τρόπους δράσης των ομάδων, αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων:

  • Απέφευγαν τις διαρρήξεις οικιών βραδινές ώρες και ημέρες αργίας, καθώς έτσι αυξάνονταν οι πιθανότητες να βρίσκονται οι ένοικοι εντός των κατοικιών τους, ενώ στις διαρρήξεις καταστημάτων επέλεγαν τις ημέρες αυτές διότι τα καταστήματα παρέμεναν κλειστά,
  • έλεγχαν τα θυροτηλέφωνα των πολυκατοικιών και σε περίπτωση που διαπίστωναν ονομαστική εορτή ενοίκων, άρα και συνακόλουθη απουσία τους για αναψυχή, πραγματοποιούσαν την διάρρηξή τους και
  • προκειμένου να καταστρέφουν τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία, είτε απέρριπταν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, είτε τα έκαιγαν, όπως τόνισε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Η πολυσέλιδη δικογραφία που ξεπερνά τις 20.000 σελίδες και σχηματίσθηκε σε βάρος 132 συνολικά εμπλεκομένων – μελών, μετά την ολοκλήρωσή της διαβιβάσθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και μετά την άσκηση ποινικών διώξεων και την παραπομπή για διενέργεια κύριας ανάκρισης, εκδόθηκαν σχετικά εντάλματα σύλληψης.

Οι ανωτέρω αστυνομικές επιχειρήσεις έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Αττικής, Χαλκιδικής και Σαντορίνης, κατά τις οποίες συνελήφθησαν συνολικά 37 άτομα – μέλη των εγκληματικών οργανώσεων (35 ημεδαποί – 2 αλλοδαποί), ενώ διακριβώθηκε ότι 21 εκ των δραστών είναι ήδη έγκλειστοι σε φυλακές για άλλα αδικήματα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των ερευνών, εξαρθρώθηκαν 12 εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν σε διακεκριμένες κλοπές και ληστείες, μία εγκληματική οργάνωση σε τοκογλυφίες και εκβίαση και μία εγκληματική οργάνωση σε κατάρτιση και διακίνηση πλαστών εγγράφων.

Από τη συνδυαστική μελέτη και αξιοποίηση των πληροφοριών και των στοιχείων που προέκυψαν κατά τη διενέργεια γενικών και ειδικών ανακριτικών πράξεων, αστυνομικών μεθόδων και τακτικών, με τη συνδρομή του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, αναδείχθηκαν οι διακριτοί ρόλοι που είχαν μεταξύ τους τα μέλη κάθε εγκληματικής ομάδας, καθώς και η μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), η οποία ήταν ανάλογη με το σκοπό της συγκρότησής τους.

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι ορισμένα εκ των μελών των οργανώσεων, προκειμένου να προσδώσουν νομιμοφάνεια στα παράνομα αποκτηθέντα έσοδά τους, κατέβαλαν χρήματα για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων – καταστημάτων, για ανακαινίσεις κατοικιών, για αγορές αυτοκινήτων και κατοικιών, καθώς και για εξαγορές ποινών.

Τα κλοπιμαία

Όσον αφορά στα κλοπιμαία, κατέστρεφαν τα άνευ αξίας αντικείμενα (κενές τσάντες, έγγραφα κλπ.), απέκρυπταν ορισμένα εξ αυτών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ τα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τα πωλούσαν ή τα παρέδιδαν σε συγκεκριμένα μέλη των οργανώσεων προκειμένου να τα φυλάξουν (εν είδει «άτυπης» τράπεζας).

  • Μίας εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας ενέχονται σε 6 υποθέσεις Τοκογλυφίας και μίας Εκβίασης, όπου εκμεταλλεύονταν οικονομικά ευάλωτα άτομα, παρέχοντας δάνεια με υπέρογκους τόκους (40%) και χρησιμοποιώντας εκβιαστικές μεθόδους για την είσπραξη των οφειλών, το παράνομο οικονομικό όφελος των οποίων ξεπερνά τις 19.500 ευρώ.
  • Μίας εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας ενέχονται στην Κατάρτιση και Διακίνηση Πλαστών Εγγράφων με σκοπό την παραπλάνηση των διωκτικών αρχών. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι μέλος των ανωτέρω εγκληματικών οργανώσεων προμηθεύτηκε από την οργάνωση πλαστό δελτίο ταυτότητας, ενώ άλλα μέλη επιδίωξαν να προμηθευτούν πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις, στις οποίες θα βεβαιωνόταν ψευδώς ότι συγκεκριμένη ημερομηνία ή χρονικό διάστημα έπασχαν από κάποια ασθένεια είτε νοσηλεύτηκαν σε κάποιο νοσοκομείο, με σκοπό να τις προσκομίσουν στις δικαστικές αρχές, ως στοιχείο υπεράσπισης.
  • Επιπλέον διακριβώθηκε η δράση τριώνεκ των ταυτοποιημένων μελών των οργανώσεων για Προμήθεια Κρατουμένων με Κινητά Τηλέφωνα σε τρείς τουλάχιστον περιπτώσεις, κατά τις οποίες διήλθαν εξωτερικά Καταστήματος Κράτησης και έρριψαν στον αύλειο χώρο αυτοσχέδιες συσκευασίες που περιείχαν συσκευές κινητής τηλεφωνίας με σκοπό να παραδοθούν σε κρατούμενο – μέλος των ανωτέρω εγκληματικών οργανώσεων. Ακόμη, κατά την έρευνα προέκυψε ότι το έτος 2021 κρατούμενος σε Κατάστημα Κράτησης προμηθεύτηκε συσκευή κινητής τηλεφωνίας από υπάλληλο του συγκεκριμένου Καταστήματος Κράτησης.
  • Επιπρόσθετα 32 από τους εμπλεκόμενους – μέλη των εγκληματικών οργανώσεων – συμμοριών, εμπλέκονται σε 18 περιπτώσεις προμήθειας, κατοχής και περαιτέρω διακίνησης ποσοτήτων ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης, σε παράνομη κατοχή συνολικά επτά πυροβόλων όπλων, σε περιπτώσεις προώθησης στο εσωτερικό της Χώρας αλλοδαπών – πολιτών τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στην ελληνική επικράτεια, καθώς και σε μία περίπτωση δωροδοκίας μάρτυρα ποινικής υπόθεσης, ο οποίος κατόπιν χρηματικού ωφελήματος κατέθεσε ψευδή περιστατικά και στοιχεία κατά την ακροαματική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 34 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το συνολικό χρηματικό ποσό των 12.780 ευρώ, 42 ανδρικά και γυναικεία ρολόγια χειρός, 50 χρυσαφικά – τιμαλφή διαφόρων ειδών (σκουλαρίκια, δακτυλίδια κτλ), μια χρυσή λίρα Αγγλίας, 6 τηλεφωνικής σύνδεσης, δυο πιστόλια κρότου αερίου, 47 φυσίγγια κρότου, ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο με κομμένες τις κάννες, ένας φορητός πομποδέκτης συντονισμένος στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ και μικροποσότητα ακατέργαστής κάνναβης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.