ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη την χώρα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σε 52 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη την χώρα. Από αυτές σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι 42 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 10.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 15.15 και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα κι από αέρος ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τέλος η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Κικίλιας: Οι 9.000 εθελοντές πυροσβέστες και οι 840.000 πολίτες που καθάρισαν τα οικόπεδα τους δίνουν την έννοια του νέου πατριωτισμού

Στον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών και των δυσκολιών στην αντιμετώπισή τους λόγω των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και στις αλλαγές που έγιναν στον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη του.

«Φέτος είχαμε 4.000 ενάρξεις πυρκαγιών, 50% πάνω από ό,τι πέρσι. Έχει να βρέξει 6 μήνες. Θέλω να καταλάβετε το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει λόγω της κλιματικής κρίσης. Γι' αυτό ήταν απαραίτητο να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έδιναν την δυνατότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα να αντιμετωπίζει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τις πυρκαγιές.

Τοποθετήσαμε drones σε όλη την Ελλάδα: 28 στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο, στην Εύβοια, στη Θάσο, στον Ευρώτα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στον Έβρο, στη Ροδόπη και τη Ξάνθη, προκειμένου να εντοπίζουμε νωρίτερα τις ενάρξεις των πυρκαγιών. Επίσης, αλλάξαμε το δόγμα των εναέριων μέσων, τα οποία ειδικά στην Αττική κάνουν περιπολίες έμφορτα, έτσι ώστε όταν το drone εντοπίσει εγκαίρως μια έναρξη πυρκαγιάς να πάει καταρχάς το εναέριο μέσο και να την προσβάλλει και μετά γρήγορα να μεταβούν και οι επίγειοι στο πεδίο».

Ο υπουργός μίλησε επίσης για την πολύ στενή συνεργασία που υπάρχει φέτος μεταξύ όλων των δυνάμεων και υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας στο πεδίο (Πυροσβεστικό Σώμα, δασαρχεία, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΛΑΣ, δήμοι και περιφέρειες κά), ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δύσκολο έργο των δασοκομάντος, των οποίων οι Μονάδες (ΕΜΟΔΕ) υπερδιπλασιάστηκαν από 6 που ήταν πέρυσι σε 16. Τέλος, τόνισε «την πολύτιμη και ανιδιοτελή προσφορά των 9.000 εθελοντών που επιχειρούν στο πλάι των πυροσβεστών, αλλά και την ευσυνειδησία των 840.000 πολιτών που φέτος καθάρισαν τα οικόπεδά τους».

«Ο εθελοντισμός είναι ο νέος πατριωτισμός. Όλα αυτά μαζί ήταν ένα νέο δόγμα το οποίο ήρθε να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις. Φέτος ξέσπασαν πάνω από 200 φωτιές οι οποίες είχαν πρόβλημα και δόθηκαν σκληρές μάχες για την αντιμετώπισή τους» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης