ΕΛΛΑΔΑ

Προδιαγεγραμμένη τραγωδία: Οι φωτογραφίες - ντοκουμέντο αποκαλύπτουν τα σάπια σίδερα στο λούνα παρκ

Προδιαγεγραμμένη τραγωδία: Οι φωτογραφίες - ντοκουμέντο αποκαλύπτουν τα σάπια σίδερα στο λούνα παρκ

Στιγμιότυπο από τη νέα έρευνα από πραγματογνώμονα στο λούνα παρκ και το μοιραίο παιχνίδι 

MOTION TEAM

Όλο και πιο επιβαρυντικά γίνονται τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας γύρω από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και αφορούν στην τραγωδία του λούνα παρκ της Χαλκιδικής, όπου έχασε τη ζωή του τόσο άδικα ο 19χρονος Γιάννης.

Τα παιχνίδια ήταν επικίνδυνα, σκουριασμένα σε πολλά σημεία, και η συντήρηση του παιχνιδιού πάνω στο οποίο βρήκε τραγικό θάνατο ο νεαρός, ελλιπέστατη. Οξειδωμένα σίδερα, επικίνδυνες ενώσεις, σκουριασμένες βίδες και φθαρμένα υλικά από τον χρόνο και τη χρήση, φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού.

Ο πατέρας του άτυχου παιδιού επισκέφθηκε ξανά σήμερα το σημείο, μαζί με τους νομικούς συμβούλους και τον τεχνικό σύμβουλο που έχει ορίσει η οικογένεια.

«Όλα ήταν σάπια στο μηχάνημα»

Αυτό που διαπίστωσε ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, όπως είπε σε δηλώσεις του, ήταν δεν βρήκε άρτιο το κατασκεύασμα, ότι όλες οι καρέκλες στα σημεία έδρασης και στήριξης στο συγκεκριμένο, επίμαχο μηχάνημα ήταν σάπια, «ήταν και είναι άκρως επικίνδυνες», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν έπρεπε να δοθεί από κανέναν πιστοποίηση» συμπλήρωσε.

LUNA_Park_kantoyris6-1024x657.jpg


«Είδα μια απαράδεκτη κατάσταση. Δεν υπάρχει άρτια τεχνικό κατασκεύασμα. Τίποτα. Και πέραν αυτού, το συγκεκριμένο μηχάνημα και όλες οι καρέκλες οι οποίες υπάρχουν επάνω, γιατί υπάρχουν τέσσερα σετ από καρέκλες στα σημεία έδρασης, και στήριξης είναι όλα σάπια. Ήταν άκρως επικίνδυνες Και όχι, δεν γίνανε επικίνδυνες χθες» τόνισε.

LUNA_Park_kantoyris7-1024x750.jpg

Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα μέσω της ΕΡΤ ο πατέρας του Γιάννη, Γιώργος Καμπαϊλής και επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες που έκαναν λόγο για ασυντήρητα, γεμάτα σκουριές και σάπια μηχανήματα.

«Έσπασε σε τρία σημεία το σίδερο»

Παράλληλα, σύμφωνα με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ τόσο του Star, αλλά και του Alpha, φωτογραφίες και βίντεο - ντοκουμέντα από το μοιραίο παιχνίδι, επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά και τις διαπιστώσεις των πραγματογνωμόνων ότι τα μηχανήματα λειτουργούσαν χωρίς συντήρηση. Συγκεκριμένα, στις φωτογραφίες ντοκουμέντο που δημοσιοποίησε το Star φαίνονται τα γεμάτα σκουριά σίδερα και οι φθορές στα σάπια μέρη που αποκαλύπτουν την ακαταλληλότητά του.

Τα ασυντήρητα μηχανήματα σε συνδυασμό με την ιλιγγιώδη ταχύτητα που έδωσε ο χειριστής, προκάλεσαν την αποκόλληση του καθίσματος, με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί ο νεαρός, να χτυπήσει στο κεφάλι και να σκοτωθεί.

Οι πληροφορίες από την αυτοψία του εμπειρογνώμονα αναφέρουν ότι το σίδερο που κρατούσε το κάθισμα κόπηκε σε τρία σημεία και αυτό σε μεγάλο βαθμό εξηγείται από το γεγονός ότι το μηχάνημα έμενε σχεδόν δίπλα στη θάλασσα για πολλά χρόνια, κάτι που προκαλεί δεδομένα διάβρωση, ενώ ταυτόχρονα δεν είχε γίνει συντήρηση για πολλά χρόνια.

LUNA_Park_kantoyris5-1024x567.jpg

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Open, ο δικαστικός πραγματογνώμονας που είχε κάνει αυτοψία στο σημείο δύο ημέρες νωρίτερα, αναφέρει πως στο πόρισμα που παραδόθηκε στον αναφέρεται μεταξύ άλλων πως τα μηχανήματα ήταν τόσο παλιά, και κακοσυντηρημένα που θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί.

Μάλιστα, οι προδιαγραφές του παιχνιδιού «crazy dance» αναφέρουν ότι το επιτρεπόμενο βάρος δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 60 κιλά, ενώ και τα δύο παιδιά ζύγιζαν από περίπου 90 κιλά.

«Τα αγόραζε σε τιμές σκραπ από τη Βουλγαρία»

Την ίδια ώρα, καταγγελία που αφορά στον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ, σύμφωνα με το Star, αναφέρει ότι ο ίδιος πήγαινε τακτικά στη Βουλγαρία και αγόραζε τα μηχανήματα αυτά σε τιμές «σκραπ», αφού εκεί τα θεωρούσαν σάπια σίδερα.

Η κατασκευάστρια εταιρεία αναφέρει ότι ο χρόνος ζωής τους είναι οι 35.000 ώρες, με κατά μέρο όρο ζωής τα 15 χρόνια και τα συγκεκριμένα μηχανήματα είχαν ήδη υπερβεί αυτά τα νούμερα. Μάλιστα, το πιστοποιητικό ασφαλείας του λούνα παρκ περιείχε μόνο άδεια μετεγκατάστασης και όχι έλεγχο από εξειδικευμένο μηχανολόγο - μηχανικό.

«Δεν θα ξεφύγουν από τις ευθύνες τους»

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Παρασκευής (23/8), ο πατέρας του αδικοχαμένου παιδιού ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει να αναζητεί τα στοιχεία που θα αποκαλύψουν τους ενόχους: «Δεν θα μου ξεφύγουν από πάρα πολύ ψηλά μέχρι πάρα πολύ χαμηλά. Θα χάσουν τον ύπνο τους, όπως τον χάσαμε και εμείς μέχρι να πάμε κοντά του.

Είναι ντροπή για τον κόσμο να χάνει τα παιδιά του. Πολύ μεγάλη ντροπή. Η υπόθεση αυτή θα πάρει μια συγκεκριμένη τροπή. Δεν θα μείνει κανένας εκτός από το κάδρο αυτής της ιστορίας», ξέσπασε ο πατέρας.

LUNA_Park_kantoyris4-1024x603.jpg

Η οικογένεια ζητά την αναβάθμιση των κατηγοριών τόσο για τον 58χρονο ιδιοκτήτη του λούνα παρκ όσο και για τον χειριστή του φονικού παιχνιδιού από όπου εκσφενδονίστηκε ο 19χρονος.

Ήδη οι δικηγόροι κατέθεσαν σήμερα στην Εισαγγελία και υπόμνημα ερωτημάτων, ενώ αργότερα βρέθηκαν και στο Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας, όπου ζήτησαν και έλαβαν την δικογραφία. Συγκεκριμένα, η οικογένεια του 19χρονου Γιάννη κατέθεσε υπόμνημα 5 σημείων, ζητώντας απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις:

α) Πότε ηλεκτροδοτήθηκε η επιχείρηση λούνα παρκ;

β) Τι έγγραφα κατατέθηκαν για την ηλεκτροδότηση του λούνα παρκ;

γ) Πού πιστοποιήθηκαν τα έγγραφα που τυχόν κατατέθηκαν;

δ) Ποιο πρόσωπο έχει βγάλει την άδεια καταλληλότητας για το συγκεκριμένο μηχάνημα; Πότε εκδόθηκε η συγκεκριμένη άδεια; Με ποια χρονική ισχύ;

ε) Να προσκομιστούν στην Εισαγγελική – Προανακριτική Αρχή το τιμολόγιο αγοράς του επίμαχου μηχανήματος/παιχνιδιού και τα έγγραφα συνοδευόμενα με τη μελέτη για την πιστοποίηση του συγκεκριμένου μηχανήματος από διαπιστευμένο/πιστοποιημένο φορέα.