ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Ελεύθεροι μετά την απολογία τους οι συλληφθέντες - Έρευνα ζητά η οικογένεια του 19χρονου

Το λούνα παρκ στη Χαλκιδική όπου σημειώθηκε η τραγωδία

INTIME NEWS

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στην εισαγγελέα, οι δύο συλληφθέντες για την τραγωδία στο Πευκοχώρι στη Χαλκιδική ο χειριστής και ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ που είχαν συλληφθεί.

Πρόκειται για τον 21χρονο χειριστή του παιχνιδιού, πάνω στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 19χρονος και για τον 58χρονο ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

Η εισαγγελέας σύμφωνα με την ΕΡΤ, έκρινε ότι είναι ελλιπής ο φάκελος, με τον οποίο παραπέμφθηκαν και θα πρέπει να συνεχιστεί η προκαταρκτική εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του χειριστή, έχει σχηματιστεί δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Έρευνα χωρίς εκπτώσεις ζητά η οικογένεια του 19χρονου

Ενδελεχή έρευνα σε βάρος όλων των εμπλεκόμενων ζητάει η οικογένεια του 19χρονου θύματος που έχασε τη ζωή του στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου, μέσω του δικηγόρου της Νίκου Πετρίδη.

Γίνεται λόγος για εγκληματική ενέργεια και για ολιγωρία των τοπικών αρχών.

Ακολουθεί η σχετική δήλωση:

«Το τραγικό αυτό συμβάν αναδεικνύει την προχειρότητα και τις πλημμέλειες των αρμοδίων οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η απώλεια ειδικά ενός νέου ανθρωπεύω επιβάλλει πλήρη και ενδελεχή έρευνα σε βάρος όλων των υπευθύνων χωρίς εκπτώσεις. Είναι σαφές ότι πρόκειται για βαριά εγκληματική ενέργεια κακουργηματικού χαρακτήρα, η οποία προκλήθηκε και από την ολιγωρία των τοπικών αρχών.

Θα κάνουμε τα πάντα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια» αναφέρει η οικογένεια μέσω του κ. Πετρίδη.

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα συνέβησαν γύρω στα μεσάνυχτα της Δευτέρας (19/08/2024) όταν ο 19χρονος με τον αδερφό του ανέβηκαν στο μοιραίο παιχνίδι στη λούνα παρκ στη Χαλκιδική.

«Εκσφενδονίστηκε το παιδί και τελείωσε. Κατά τραυματίστηκε, έσπασε κεφάλι, αυχένα, πρόσωπο, όλα. Δεκαεννέα χρονών παιδί, δύο μέτρα, φαντάρος ετοιμαζόταν να φύγει στην σχολή. Πήγε 2-3 μέρες διακοπές και τώρα θα μας το φέρουν στην κηδεία του» δήλωσε η γιαγιά του.

Οι τρεις νεαροί μαζί με την μητέρα τους βρίσκονταν στην Χαλκιδική για διακοπές. Ο 16χρονος που μπήκε στο μοιραίο παιχνίδι μαζί με τον άτυχο νεαρό, περιέγραψε τις τραγικές στιγμές του δυστυχήματος.

«Ήμασταν στο λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μας άλλαξε θέσεις. Προτού ξεκινήσει το παιχνίδι, μας είπε θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη. Σε κλάσματα δευτερολέπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο.

Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα. Δεν πετάχτηκε μακριά, αλλά με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδερφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα, ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος» δήλωσε συγκλονισμένος ο αδερφός του άτυχου 19χρονου.

«Εγώ το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να τραβήξω τα παιδιά μου να τα πετάξω πιο κάτω γιατί φοβήθηκα μην έρθουν κάποια κομμάτια και τραυματιστούν και τα παιδιά και τρέξαμε πάνω στα παιδιά κατευθείαν. Φοβηθήκαμε με τον θόρυβο ότι μπορεί να φύγουν κομμάτια, προσπαθούσαμε να σταματήσει αυτό το πράγμα» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας.

Προκαταρκτική έρευνα

Το ΑΤ Κασσάνδρας διενεργεί προκαταρκτική έρευνα ενώ θα πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνη για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Στο μεταξύ όπως προκύπτει μέχρι στιγμής τα μηχανήματα λειτουργούσαν χωρίς άδεια.

Για το συγκεκριμένο θέμα ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης στο οποίο σημειώνει ότι μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νόμου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών είναι ο Δήμος.

Από την πλευρά της η δημαρχος Κασσάνδρας κ. Χαλκιά, σημειώνει ότι το λούνα παρκ ήταν σε ιδιωτικό χώρο και φέτος δεν είχε κάνει γνωστοποίηση, η διαδικασία που ακολουθείται δηλαδή για την ανανέωση της άδειας.

«Τα μηχανήματα δεν είχαν άδεια»,
λέει η δήμαρχος Κασσάνδρας

Όπως είπε η δήμαρχος Κασσάνδρας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο δήμος ήταν ήδη -πριν την τραγωδία- στη διαδικασία για την υποβολή κυρώσεων.

«Άδεια έπρεπε να είχαν τα μηχανήματα. Αυτό δεν το κάνει ο δήμος, όπως λέει η ΚΥΑ το υπουργείο Ανάπτυξης», ανέφερε. «Το θέμα είναι ότι έρχονται και στήνουν μηχανήματα… γιατί δεν ήταν αδειοδοτημένα;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα άλλα δύο λουνα παρκ στην περιοχή είπε ότι έχουν κάνει τη γνωστοποίηση.

Δήμος Κασσάνδρας: Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ουδέποτε γνωστοποίησαν την λειτουργία τους

Στο μεταξύ σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Κασσάνδρας τονίζει μεταξύ άλλων πως οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ουδέποτε γνωστοποίησαν την λειτουργία τους, ως όφειλαν εκ του νόμου, ούτε κατέθεσαν σχετικό φάκελο.

Η ανακοίνωση της δημάρχου Κασσάνδρας, Αναστασίας Χαλκιά:

«Για το τραγικό γεγονός που συνέβη στο Λούνα-Παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και στοίχισε τη ζωή του δεκαεννιάχρονου Γιάννη εκφράζουμε τόσο εγώ ως Δήμαρχος, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο τη βαθιά μας οδύνη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Γνωρίζω ότι καμιά δήλωση δεν μπορεί να καλύψει το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η ξαφνική και τραγική απώλεια ενός νέου παιδιού. Σήμερα είναι ημέρα πένθους και οδύνης για όλους μας.

Αναφορικά με το τραγικό γεγονός που συνέβη στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, εντός της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου μας επισημαίνεται ότι η λειτουργία της εν λόγω επιχείρησης ήταν εποχική και λάμβανε χώρο σε μισθωμένο ιδιωτικό χώρο. Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ουδέποτε γνωστοποίησαν την λειτουργία τους, ως όφειλαν εκ του νόμου, ούτε κατέθεσαν σχετικό φάκελο, γεγονός που βεβαιώθηκε από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Α.Τ. Κασσάνδρας περί τα μέσα Ιουλίου.

Το Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων και Αδειών Καταστημάτων του Δήμου, εντός των νόμιμων προθεσμιών εκίνησε τις διοικητικές κυρώσεις που αφορούν διαδικασία επιβολής προστίμου και κλήθηκαν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης εγγράφως, προς έκθεση των απόψεων τους, όπως ορίζει ο νόμος. Μετά από αυτό, ως Δήμαρχος προέβην σε άμεση σφράγιση της εν λόγω επιχείρησης, σύμφωνα με το υπ’αρίθμ.1020/10469/10 από 20-8-2024 έγγραφο του Α.Τ.Κασσάνδρειας.

Με την δεδομένη αναγνώριση της υπάρχουσας γραφειοκρατίας για την λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την απουσία Δημοτικής Αστυνομίας και της δυσκίνητης διοικητικής διαδικασίαςπου το υπάρχον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο δημιουργεί, ο Δήμος Κασσάνδρας βεβαιώνει ότι, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και των αρμοδιοτήτων του έλαβε και θα λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την πρόληψη και καταστολή παρόμοιων παραβατικών συμπεριφορών.

Τέλος, βεβαιώνουμε ότι είμαστε στην διάθεση κάθε Αρχής να δώσουμε τις αναγκαίες εξηγήσεις για το τραγικό συμβάν».

Πειθαρχική έρευνα για τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Εξάλλου σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star έχει ξεκινήσει πειθαρχική έρευνα για την δήμαρχο Κασσάνδρας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία ζητάει όλα τα έγγραφα για τις πιστοποιήσεις του λούνα παρκ.

Πατέρας 19χρονου: «Αν δεν βρείτε ποιος φταίει,
θα φτάσω στο Μαξίμου»

Συντετριμένος είναι και ο πατέρας του 19χρονου που ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες για τον θάνατο του γιου του.
«Σάπια ξεκόλησαν τα μέταλα μαζί τα καθίσματα. Να αναζητήσετε ευθύνες στο δήμαρχο που λειτουργεί χωρίς καμία αδιοδειοδότηση», λέει μιλώντας στο star.

Συγκλονίζει ο αδερφός του -
«Πετάχτηκε από το κάθισμα»

Νέες, σοκαριστικές πληροφορίες για την τραγωδία που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, όταν ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του αφότου έσπασε παιχνίδι με περιστρεφόμενες καρέκλες σε λούνα παρκ.

Ο αδερφός του 19χρονου περιέγραψε στην ΕΡΤ τις στιγμές της τραγωδίας. «Ήμασταν σε λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μάς άλλαξε θέσεις. Προτού ξεκινήσει το παιχνίδι μάς είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη», ανέφερε ο αδερφός του άτυχου νεαρού, συνεχίζοντας πως «σε κλάσματα δευτερόλεπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο».

«Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα, δεν πετάχτηκε μακριά, αλλά με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδερφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα, ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος» περιέγραψε σοκαρισμένος.

Στο μεταξύ ήδη έχει συλληφθεί ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ, ωστόσο αναζητείται ο χειριστής του παιχνιδιού, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν είδε το περιστατικό, σηκώθηκε και έφυγε από το σημείο χωρίς καν να σταματήσει το παιχνίδι.

Υπενθυμίζεται πως ο 19χρονος, με καταγωγή από τη Βέροια, βρισκόταν στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής με την οικογένειά του για διακοπές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης