ΕΛΛΑΔΑ

Δρίτσας: Στόχος μας να ξαναγεμίσουν τα ελληνικά πλοία με Έλληνες ναυτικούς

Φωτογραφία αρχείου από την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 και τη συνέντευξη Τύπου για τη στήριξη των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδο και τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, μέσω προγραμμάτων τα οποία υλοποιούνται σε συνεργασία και με του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

«Στόχος της νέας ελληνικής ανάγκης, της νέας ελληνικής πραγματικότητας, του υπουργείου και της κυβέρνησής μας είναι να ξαναγίνει η Ελληνική ναυτιλία. Να ξαναγεμίσουν με Έλληνες, τώρα και με Ελληνίδες, ναυτικούς τα εμπορικά πλοία», τόνισε από τον Τυρό Κυνουρίας ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, που παραβρέθηκε και μίλησε στην γιορτή της θάλασσας, των ναυτικών και των αλιέων της Τσακωνιάς.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο καταβάλλει πολλές προσπάθειες μαζί με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ελπίζω να είμαστε στην αρχή του τέλους, ώστε μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, ανάμεσα στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να μην ρυθμίζει μόνο ζητήματα μισθολογικά, αλλά να θέσει ένα ελάχιστο αλλά δραστικά αυξημένο όριο συμμετοχής Ελλήνων ναυτικών στα ελληνικά πλοία».

Ο υπουργός τόνισε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο», απευθύνοντας με την ευκαιρία της γιορτής το μήνυμα ότι «ελληνική ναυτιλία να σημαίνει δεκάδες χιλιάδων θέσεις εργασίας Ελλήνων ναυτικών στα ελληνικά καράβια, αλλά και στα με ξένη σημαία καράβια κι αυτό νομίζω δικαιώνει και τη γιορτή σας και την πορεία αυτού του τόπου».

Ο κ. Δρίτσας επισήμανε ότι «η θάλασσα, η ναυτοσύνη, οι Έλληνες ναυτικοί, ο 'Αη Νικόλας δεν είναι μόνο επάγγελμα και παραγωγική δραστηριότητα, δεν είναι συνάλλαγμα και οικονομική προοπτική, αλλά και πολιτισμός».

Συμπλήρωσε ότι ο θαλασσινός πολιτισμός της Ελλάδας που τον ανέδειξαν ποιητές, ζωγράφοι, καλλιτέχνες και υμνωδοί, στηρίζεται στους ανθρώπους της θάλασσας, τους αλιείς και τους ναυτικούς.

Ο υπουργός δήλωσε ότι είναι εξαιρετική τιμή που υπηρετεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, γιατί «η θάλασσα είναι στοιχείο της πατρίδας μας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας».

Ανέφεροντας ότι η Ελλάδα δεν έχει πολλές πρωτιές και μάλιστα σε τομείς οικονομικού παραγωγικού δυναμισμού, υπενθύμισε πως η ελληνική ναυτιλία –και όχι απλά η ελληνόκτητη ναυτιλία– είναι «πρώτη παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη σε επίπεδο παραγωγικής ανάπτυξης».

Σημείωσε ότι οι επιχειρηματίες της θάλασσας έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο αυτής της πρωτιάς και της επιτυχίας. Αλλά –όπως τόνισε– η ελληνική ναυτιλία είναι οι άνθρωποι, οι επιχειρηματίες, κυρίως όμως οι ναυτικοί. «Χωρίς τους Έλληνες και τώρα και τις Ελληνίδες ναυτικούς δεν μπορεί να υπάρχει ελληνική ναυτιλία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τη γιορτή της θάλασσας διοργάνωσαν ο Σύλλογος Αλιέων Τυρού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας και τον δήμο Νότιας Κυνουρίας, για να τιμήσουν τη ναυτική παράδοση της περιοχής και τους ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, αλλά και για να στηρίξουν όσους προσπαθούν να διατηρήσουν το ναυτικό χαρακτήρα του Τυρού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης