ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αττική: «Στα 200 μέτρα «ταξίδεψαν» οι καύτρες» λέει ο πρόεδρος Ένωσης Πυροσβεστών

AP Photo

Τους λόγους για τους οποίους η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αττική έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξηγεί ο πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι καύτρες έφταναν 200 μέτρα μακριά φτιάχνοντας νέες εστίες και πέφτοντας στις σκεπές των σπιτιών».

Μιλώντας, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Τσίγκας κάνει λόγο για μια πυρκαγιά που απέκτησε μεγάλη δυναμική, η οποία οφειλόταν «στην καύσιμη ύλη και τους ισχυρούς ανέμους».

«Ο ισχυρός άνεμος ήταν ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Αυτή η πυρκαγιά ανέβηκε στο βουνό στα 15 λεπτά που έφτασε και το περιπολικό και συνέχιζε προς την πλευρά του Καπανδριτίου, του Γραμματικού, Άνω Σούλι».

«Ήταν ο άνεμος, ο οποίος δημιουργούσε σαν δεύτερο μέτωπο με πάρα πολλές καύτρες στον αέρα που έφταναν και στα 200 μέτρα μακριά (…) στοιχεία πυρακτωμένα που πετούσαν και δημιουργούσαν νέες εστίες».

«Κυνηγούσαμε τη φωτιά»

«Γινόταν κάθε λεπτό ένα ανθρωποκυνηγητό. Κυνηγούσαμε δηλαδή τη φωτιά, παίρναμε τα αμάξια, τα πηγαίναμε πιο κάτω ξαναπερνούσε, τα ξαναπροχωρούσαμε. Ήταν ένα πολεμικό σκηνικό το οποίο δεν το έχουμε ξαναζήσει. Γιατί εδώ στην Αθήνα μπήκε η πόλη μες στο δάσος, ενώ στην επαρχία έχει μπει το δάσος μες στην πόλη. Είναι η μίξη δασικού και αστικού ιστού. Δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα αυτό. Θα δείτε ότι πάρα πολλά σπίτια που έχουν υποστεί καταστροφές και αυτά που κάηκαν βέβαια των συνανθρώπων μας, οι περιουσίες τους και οι κατοικίες τους ξεκίναγε η πυρκαγιά απ’ την σκεπή, γιατί αυτές οι καύτρες πήγαιναν και κάθονταν στις σκεπές των σπιτιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίγκας.

Οι φλόγες έφταναν ακόμη και τα 15 μέτρα και 20 μέτρα, συνέχισε να περιγράφει.

«Ήταν πάρα πολύ υψηλές οι φλόγες. Αυτές οι φλόγες όχι μόνο δημιουργούσαν νέες εστίες με τις καύτρες, αλλά δημιουργούσαν και τέτοια ακτινοβολία στον πυροσβέστη αυτόν που έμπαινε μπροστά να σβήσει, που πολλές φορές η πίεση του νερού 7-8 bar που έφευγε από την αντλία δεν μπορούσε να φτάσει και λόγω του ανέμου και λόγω της ακτινοβολίας στην αρχική εστία της πυρκαγιάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης