ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ηλεία Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετά τους δύο θανάτους από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο - Τα συμπτώματα

Εργαστηριακές εξετάσεις

AP Photo (ΑΡΧΕΙΟ)

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει φτάσει ήδη στο νομό Ηλείας προκειμένου να ερευνήσει το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με τα κρούσματα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων ενώ έχει προσβάλλει έναν ακόμη.

Τα στελέχη του ΕΟΔΥ βρίσκονται στην Ηλεία και λαμβάνουν τυχαία δείγματα με αιμοληψίες από διαφορά περιστατικά στο Νοσοκομείο Πύργου .

Υπενθυμίζεται ότι ο 48χρονος από την Λειβαδιά που έκανε διακοπές σε περιοχή της Ηλείας δεν πέθανε από τσίμπημα δηλητηριώδους εντόμου όπως αρχικά είχε ειπωθεί αλλά από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο.

Ο δεύτερος θάνατος από το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου αφορά 45χρον ο οποίος ήταν επίσης στην Ηλεία κάνοντας διακοπές στην Αρχαία Ολυμπία, όταν παρουσίασε αιφνιδιαστικά συμπτώματα του στρεπτόκοκκου και κατέληξε στην Εντατική του Νοσοκομείου Πατρών.

Στο ίδιο νοσοκομείο σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλεύεται και τρίτο άτομο με την ίδια κλινική εικόνα αλλά είναι σε καλή κατάσταση.

Με τα δείγματα του ΕΟΔΥ θα εξετασθεί αν υπάρχει το ενδεχόμενο της διάστασης του μικροβίου του στρεπτόκοκκου η αν πρόκειται για τυχαία περιστατικά, που άλλωστε δεν συνδέονται μεταξύ τους σύμφωνα με τους γιατρούς του Νοσοκομείου Πύργου.

Τι είναι και πώς μεταδίδεται

Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά. Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, της επαφής με μολυσμένες πληγές στο δέρμα των ασθενών και από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, οστρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Τα συμπτώματα

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός).

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης