ΕΛΛΑΔΑ

Παναγιά Σουμελά: Γιατί η Τουρκία δεν δίνει άδεια για λειτουργία ανήμερα του δεκαπενταύγουστου

Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά

AP Photo/Ibrahim Usta

Μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια για να τελεστεί θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά ανήμερα του δεκαπενταύγουστου, αλλά μια εβδομάδα αργότερα, στις 23 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται πως και πέρσι οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια την τελευταία στιγμή και μετά από παρέμβαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ για την φετινή εξέλιξη φαίνεται πως έπαιξαν ρόλο οι έντονες αντιδράσεις εθνικιστικών κύκλων στην Τουρκία κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά και τη συμμετοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Σύνοδο για την Ειρήνη στην Ουκρανία στο Bürgenstock.

Οι εν λόγω κύκλοι κατηγορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο πως παίζει «βρώμικο παιχνίδι γύρω από το θέμα του Πόντου» και ισχυρίζονται πως είναι πρόκληση ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθώς συμπίπτει με την άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς το 1461.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι ίδιοι ακραίοι κύκλοι, αμφισβητούν τον Οικουμενικό ρόλο του Πατριαρχείου λέγοντας υποτιμητικά ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπάγεται στον … έπαρχο του δήμου Φατίχ όπου βρίσκεται το Πατριαρχείο.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης είπε στην ΕΡΤ έκανε λόγο για προκλητική ενέργεια που δε συνάδει με το καλό κλίμα και πως αναζητούνται δικαιολογίες για να δημιουργηθούν προβλήματα και να αμφισβητηθεί η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.

Πρόσθεσε πως η Αθήνα πρέπει να τα λάβει όλα αυτά υπόψη και να τα θέσει επί τάπητος, καθώς δεν μπορεί η Άγκυρα να συμπεριφέρεται κατ’ αυτό τον τρόπο και ειδικά στο θρησκευτικό κομμάτι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης