Τα σενάρια για το πώς ξεκίνησε η φωτιά στην Αττική - Αγώνας δρόμου για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης
Μάχη για να κρατηθεί το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας όρθιο δίνουν από χθες ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, καθώς οι πυρκαγιές έχουν θέσει εκτός λειτουργίας γραμμές υψηλής τάσης και υποσταθμούς μέσης τάσης, την ώρα που οι εικόνες απόλυτης καταστροφής που αφήνει πίσω της η πυρκαγιά, η οποία μέσα σε δύο 24ωρα έκαψε πάνω από 100.000 στρέμματα στην Αττική, προκαλούν τουλάχιστον θλίψη.
Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν καταγράψει ζημιές σε εκατοντάδες στύλους στις περιοχές Βαρνάβα, Αμυγδαλέζας, Λίμνης Μαραθώνα, Ραπεντώσας, Νταού Πεντέλης, Καλεντζίου και Γραμματικού.
Μάλιστα, στον άξονα Γέρακα – Πεντέλης η πυρκαγιά απειλεί τέσσερις γραμμές υψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ), τα κυκλώματα των οποίων τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ ανοιγοκλείνουν σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική.
Τα σενάρια που εξετάζονται για το πώς ξεκίνησε η φωτιά
Τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική ερευνά η Πυροσβεστική, η οποία μέχρι στιγμής έχει δύο στοιχεία.
Ειδικότερα, το γιατί πήρε τέτοιες διαστάσεις αλλά και πώς ακριβώς ξεκίνησε η πυρκαγιά στον Βαρνάβα θα βρεθεί στο «μικροσκόπιο» των Αρχών τις επόμενες ημέρες, ενώ τα στελέχη της Δίωξης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.
Η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα από δύο σημεία, από τις αρχές του χωριού του Βαρνάβα και η δεύτερη κοντά στο γήπεδο. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού, ενώ υπάρχει και αναφορά για εμπρησμό από αμέλεια, καθώς ήταν Κυριακή, και γινόντουσαν συγκεντρώσεις με ψησταριές η οποία διερευνάται, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Στο μεταξύ, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η μεγάλη φωτιά στη βορειονατολική Αττική, καθώς οι δύο εστίες που υπήρχαν τα ξημερώματα και ήταν προβληματικές στον Βρανά του Μαραθώνα και στον Ερυθρό Νέας Μάκρης αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά νωρίς το πρωί και έτσι πλέον γίνεται μόνο διαβροχή σε υπεράριθμα βεβαίως σημεία ανά την περίμετρο της πυρκαγιάς, κυρίως για την αποφυγή τυχόν αναζωπύρωσεων, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πουθενά κάποια αναζωπύρωση και μάλιστα μεγάλη.
Οι άνεμοι που πνέουν από χθες το βράδυ είναι εξασθενημένοι σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν έχουν κοπάσει εντελώς.
Για τον Ερυθρό μάλιστα, για τον οποίο έγινε μεγάλη κινητοποίηση το πρωί για να αντιμετωπιστεί άμεσα, είχε εκδοθεί και 112 για την εκκένωση του.
Σημειώνεται ότι στο πεδίο της πυρκαγιάς παραμένουν και επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 199 οχήματα, 6 αεροσκάφη και ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.
Η στιγμή που το drone εντοπίζει το ξέσπασμα της φωτιάς στον Βαρνάβα
Τη στιγμή που το drone της Πάρνηθας εντόπισε την πυρκαγιά στην Αττική καταγράφει εσωτερική κάμερά του, όπως αποτυπώνει βίντεο που δημοσίευσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Τέσσερα λεπτά μετά τον εντοπισμό της εστίας, όπως καταγράφει το drone, καταφθάνει το πρώτο ελικόπτερο, ενώ ένα μόλις λεπτό αργότερο πραγματοποιεί την πρώτη ρίψη νερού.
Επτά λεπτά μετά έχουν κιόλας καταφθάσει οι πρώτες επίγειες δυνάμεις.
Το βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα, καταγράφει τη σημασία της τεχνολογίας στην πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση μιας πυρκαγιάς.
Τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν για τη μεγάλη φωτιά
Το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν από την Κυριακή (11/8) έως σήμερα στις 13:00 πάνω από τα μέτωπα της πυρκαγιάς, που ξεκίνησε από το Βαρνάβα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τηρούμενα αρχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, αναφορικά με την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναερίων μέσων τις ημέρες της πυρκαγιάς στο Βαρνάβα Αττικής, επιχείρησαν:
Στις 11 Αυγούστου: 29 εναέρια μέσα (14 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα).
Στις 12 Αυγούστου: 36 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 19 ελικόπτερα).
Στις 13 Αυγούστου, από το πρώτο φως έως τις 13:00: 20 εναέρια μέσα (10 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα).
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση «τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν στην πυρκαγιά «σε κύκλους». Που σημαίνει ότι δεν επιχειρούσαν όλα ταυτόχρονα την ίδια χρονική στιγμή, καθώς κάποια έκαναν ρίψεις και κάποια άλλα είτε ανεφοδιάζονταν με καύσιμα είτε τροφοδοτούνταν με νερό προκειμένου να επιχειρήσουν ξανά στο πεδίο.»
Τέλος όπως επισημαίνεται από την Πυροσβεστική, χθες, το χρονικό διάστημα από τις 19:30 έως τις 21:00 επιχειρούσαν σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς 20 εναέρια μέσα.
Καμένα δάση, κατεστραμμένα σπίτια, περιουσίες που έγιναν στάχτη. Ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το μέγεθος της ζημιάς που συντελέστηκε.
Η αποτύπωση της καταστροφής στην Αττική από τον δορυφόρο του Copernicus: Στάχτη 85.000 στρέμματα
Μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους της Αττικής - Αναλυτικά οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις
Μέτρα κρατικής αρωγής για τη στήριξη πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ειδικότερα, μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται είναι η χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων.
Αναλυτικά τα μέτρα κρατικής αρωγής που δρομολογούνται για τις πληγείσες περιοχές είναι τα ακόλουθα:
1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής
Ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την Αττική ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, η οποία θα καταβάλλεται μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πυρκαγιές, τα οποία χαρακτηρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ή ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.
2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων
Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).
3. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης
Παρέχεται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με το ύψος της επιδότησης, να κυμαίνεται από 300 ως και 500 ευρώ, ανάλογα με τις παραμέτρους. Οι ενδιαφερόμενοι, σε λίγες ημέρες που ενεργοποιείται η σχετική πλατφόρμα, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προσωρινή στέγαση με επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης είτε μέσω του gov.gr επιλέγοντας στην κατηγορία Πολίτης και Καθημερινότητα την υποκατηγορία φυσικές καταστροφές, είτε απευθείας στο arogi.services.gov.gr.
4. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
Μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, η οποία ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες για την Αττική, χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, προς πληγείσες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους. Η καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής γίνεται κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων των αιτούντων πρώτης αρωγής με τις αιτήσεις πληγεισών επιχειρήσεων που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.
5. Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
Χορηγείται προκαταβολή έναντι της συνολικής επιχορήγησης προς πληγείσες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, σε συνέχεια της χορήγησης της πρώτης αρωγής, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε μέρος της ενίσχυσης να καταβάλλεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη φυσική καταστροφή. Η προκαταβολή χορηγείται σε συνέχεια της καταγραφής και εκτίμησης ζημιών που πραγματοποιείται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών.
6. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις
Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής και της προκαταβολής θα προχωρήσει και η χορήγηση του τελικού ποσού της επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, με την επιχορήγηση να καλύπτει μέρος της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής. Ειδικότερα, η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με την χορηγηθείσα πρώτη αρωγή και προκαταβολή. Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού που ξεκίνησε άμεσα με τις Περιφέρειες, οι οποίες και συστήνουν τις επιτροπές κρατικής αρωγής, προωθείται η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις, ώστε -αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία- να χορηγηθεί και το τελικό ποσό της επιχορήγησης, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα.
7. Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις
Όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, είναι σε ισχύ ο κανονισμός των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος υλοποιείται από τον ΕΛΓΑ με τους ανταποκριτές του σε κάθε Δήμο των περιοχών που επλήγησαν, και αφορά μεταξύ άλλων τα φυτικά μέσα παραγωγής και τον εξοπλισμό στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ σε πεδία που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό των ΚΟΕ έχει ενεργοποιηθεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
8. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή
Στα πληγέντα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους Δήμους, χρηματικά ποσά ενισχύσεων, ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων προς τα νοικοκυριά που επλήγησαν, ως εξής: (α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, προσαυξημένο ανάλογα για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες, (β) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας, ενώ η εν λόγω ενίσχυση περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις δευτερεύουσας κατοικίας, και (γ) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Οι Δήμοι για την καταβολή της ενίσχυσης θα λαμβάνουν υπόψη τους τα στοιχεία από τις αυτοψίες των κλιμακίων της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) που πραγματοποιούνται στην περιοχή.
9. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων
Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών, θα χορηγηθεί αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί. Ειδικότερα, η αναστολή αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, η αναστολή αφορά τα φυσικά πρόσωπα τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.
10. Διευκολύνσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στο Επίδομα Στέγασης
Παρατείνεται η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) και το επίδομα στέγασης, για τους ωφελούμενους που διαμένουν στις πληγείσες περιοχές της Αττικής α) για τρεις (3) μήνες στις περιπτώσεις που απαιτείται υποβολή νέας αίτησης τον μήνα Αύγουστο 2024 και β) για δύο (2) μήνες στις περιπτώσεις που απαιτείται υποβολή νέας αίτησης τον μήνα Σεπτέμβριο 2024. Η παράταση χορηγείται εφόσον (α) δεν είχε υποβληθεί νέα αίτηση για τη συνέχιση της χορήγησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εντός του Αυγούστου, και (β) οι δικαιούχοι, σύμφωνα με τις εγκριτικές τους αποφάσεις, διαμένουν εντός των πληγεισών περιοχών της Αττικής.
11. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης
Δύναται να παρασχεθεί αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από την πυρκαγιά, για έξι μήνες. Η αναστολή αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που είναι πληγείσες και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους. Ειδικότερα, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που δικαιούνται το συγκεκριμένο μέτρο, αναστέλλεται, για έξι μήνες, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αναστολή αφορά τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.
12. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών και έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.
13. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
Κατόπιν της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των οριοθετημένων περιοχών και έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Η αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων, για έξι μήνες, με αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης αυτών, αφορά στοχευμένα τις πληγείσες από τη φυσική καταστροφή επιχειρήσεις, οι οποίες πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις.
14. Αναστολή συμβάσεων εργασίας με αντίστοιχο επίδομα
Διαμορφώνεται ειδικό σχήμα στήριξης της απασχόλησης για τις επιχειρήσεις της Αττικής που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, με τη παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων για ένα τρίμηνο. Όπως και τα λοιπά μέτρα, το μέτρο αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις.
15. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ
Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προχωρήσει έκτακτη χρηματοδότησή τους -όπου κριθεί η ανάγκη- για την κάλυψη ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.
Τέλος, υπογραμμίζεται, ότι οι ενισχύσεις στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες, ανεκχώρητες, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται ούτε συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και για τα ποσά που καταβάλλονται από ασφαλιστικές εταιρείες για τις ζημιές από φυσικές καταστροφές.
Η επόμενη ημέρα - Εικόνες απόλυτης καταστροφής
Η πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε στο Βαρνάβα την Κυριακή (11/8) εξαπλώθηκε ταχύτατα, καίγοντας ακόμη και περιοχές που δεν είχαν καεί ποτέ στο παρελθόν. Ξεκινώντας από τον Βαρνάβα, «ταξιδεύοντας» μέχρι τον Μαραθώνα, το Γραμματικό, την Πεντέλη, αλλά και στο Πάτημα Χαλανδρίου και Βριλησσίων.
Σύμφωνα με τον αρχικό υπολογισμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή (11/8) έκαψε στο πέρασμά της πάνω από 100.000 στρέμματα.
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο κ. Σιώμος, περίπου 30 σπίτια έχουν καεί σε Πεντέλη και Μελίσσια και αρκετά ακόμη σε Βαρνάβα και Μαραθώνα. Κόποι μιας ζωής έγιναν αποκαΐδια μέσα σε λίγα λεπτά.
Στο μεταξύ, αυτοψίες στους Δήμους Μαραθώνα, Πεντέλης, Παλλήνης και Ραφήνας - Πικερμίου έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Τρίτης (13/8), με σκοπό να καταγραφούν οι ζημιές που έχουν υποστεί οι υποδομές και οι κατοικίες των περιοχών αυτών.
Την Δευτέρα πραγματοποίησαν αυτοψία στο Δήμο Μεγαραίων.
Και ενώ η πυρκαγιά δεν έχει ακόμα σβήσει, η ποιότητα του αέρα λόγω των πυκνών καπνών που έχουν σκεπάσει την Αττική από την πύρινη λαίλαπα είναι επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον σταθμό IQAIR, οι περιοχές που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα των Βριλησσίων, του Χολαργού, της Γλυφάδας και του Μαραθώνα. Ο καπνός είχε διανύσει απόσταση 300 χιλιομέτρων.
Με τη φωτιά ακόμη να καίει σε διάσπαρτες εστίες, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως θα ληφθούν μέτρα κρατικής αρωγής για τη στήριξη των πυρόπληκτων.
Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται είναι η χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων.
Παρέχεται επίσης επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων που μπορεί να κυμαίνεται από 300 ως και 500 ευρώ.